Hicri 1442 Ramazan hilali önce Afrika’da görülecek

Hicri takvime göre Ramazan aynın başladığını gösterecek olan hilalin Afrika kıtasında, bayramın geldiğini gösteren hilalin ise Asya kıtasından görülmeye başlanacağını ifade etti.

DÜNYA 08.04.2021, 16:40 09.04.2021, 11:49
Hicri 1442 Ramazan hilali önce Afrika’da görülecek

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, Ramazan ayının ve bayramın geleceğini gösteren hilallerin nerelerde görülmeye başlanacağını ifade etti.

İşlek, Ramazan ayının koronavirüs gölgesinde geçeceğini ifade ederek, 12 Nisan tarihini 13 Nisan tarihine bağlayan gece sahura kalkılacağını açıkladı.

Güneş ve ay ayrı bir hesap ölçüsü

Ramazan ayının başlangıcının olması için gerekli hilalin nerede görüleceğine dair bilgiler veren İşlek, güneş ve ayın ayrı bir hesap ölçüsü olduğunu ifade etti.

İşlek, hilalin oluşmasından sonra oluşan kesimlerin kademe kademe şekil değiştirerek, ibadetler için vakit ölçüsü olduğunu da vurguladı. Bilginlere göre, ayın dünyanın her hangi bir yerinden hilalin görülmesiyle Ramazan ayının başladığını ifade ederek, Türkiye’nin de alınan kararlar doğrultusunda hilalin herhangi bir yerden görülmesinin ana temel alındığı vurgulandı.

Harita ile yayımlanıyor

İşlek, Hicri takvime göre 1442 yılının Ramazan hilalinin haritasını göstererek, “Ayın hareketini hesaplayarak yapıyoruz. Rüyet ve içtima denilen tanımlar da var” açıklamasında bulundu.

Dünyanın neresinde ilk defa görüleceğinin hesaplandığını ifade eden İşlek, “Bu haritamızdan görüldüğü gibi bu sene ramazan hilali Afrika'nın ortalarından itibaren görülmeye başlayacak” ifadelerini kullandı.

‘Bu sene ramazan ayını 30 gün tutacağız’

Bayramın müjdecisi olarak görülen şevval hilalinin de haritasını gösteren İşlek, ilgili haritada Avusturalya’nın sınırla içerisinde kaldığını belirterek, “Dünyada çoğunlukla şevval ayına beraber başlayacak” dedi.

Şevval ayının da 11 Mayıs tarihinde hilalin Asya’da bulunan Hint Okyanusu’nun bulunduğu alan itibariyle görülmeye başlandığını ifade eden İşlek, “13 Mayıs tarihi yani perşembe günü bayramın ilk günü olacak. Bu sene ramazan ayını 30 gün tutacağız” açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)