Esed rejimi İdlib'de ateşkesi bozdu!

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde bu ayın başında ilan ettiği 'şartlı' ateşkesi iptal ettiğini ve saldırılarını sürdüreceğini bildirdi.

DÜNYA 05.08.2019, 17:45 05.08.2019, 17:48
Esed rejimi İdlib'de ateşkesi bozdu!

Beşşar Esed rejiminin yayın organı SANA'nın haberinde, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da Suriye konulu 13. Garantörler Toplantısı'nın devam ettiği sırada İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ilan edilen şartlı ateşkesin rejim tarafından iptal edildiği ve operasyonlara devam edileceği bildirildi. 

Söz konusu habere göre rejim, şartlı ateşkesin iptalinde, askeri muhaliflerin ağır silahlarıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırlarından 20 kilometre çekilmemesini gerekçe gösterdi.

Sivil yerleşimlere saldırılar devam ediyor  

Beşşar Esed rejimi tarafından ateşkesin iptal edildiğinin duyurulmasının ardından, İdlib'in Han Şeyhun ilçesinde sivil yerleşimlere savaş uçaklarıyla saldırı gerçekleştirilmeye başlandı.

Saldırıların ardından ölü veya yaralı sayısına ilişkin bilgi verilmedi. 

Askeri muhalifler de ateşkes iptaline ilişkin henüz bir açıklamada bulunmadı.

781 sivil hayatını kaybetti

Beşşar Esed rejimi ve destekçileri İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne yoğun saldırılarla 17 Eylül 2018'de imzalanan İdlib mutabakatını ihlal etmiş, 750 binden fazla sivili yerinden etmişti.

Suriye İnsan Hakları Ağı, Beşşar Esed rejimi ve destekçileri tarafından İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan-27 Temmuz'da gerçekleştirilen saldırılarda 208'i çocuk, 140'ı kadın 781 sivilin hayatını kaybettiğini bildirmişti. 

İdlib'de neler oluyor?

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde bir bölge. 22 Temmuz 2019 tarihi itibariyle, iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015 yılının Mart ayında tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin ve Beşşar Esed'e destek veren Rusya'nın en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Rusya, Türkiye ve İran, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini 'Gerginliği Azaltma Bölgesi' ilan etmişti. Beşşar Esed rejimi güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine, Türkiye ve Rusya ek mutabakat yapmıştı.

17 Eylül 2018 tarihinde Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen, Beşşar Esed rejimi güçleri, destekçilerinin yardımıyla saldırılarını sürdürüyor. 

Yorumlar (0)