CHP "ekonomiyi" yerden yere vurdu

Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

SİYASET 05.08.2019, 17:58
CHP "ekonomiyi" yerden yere vurdu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Mart ayında patlak veren rezerv skandalı, temmuz ayında başkanın görevden alınmasıyla Merkez Bankası'nın (MB) kalan son prestijinin de ortadan kaldırılması ile güvenilir olmayan bir MB'nin yanı sıra para ve maliye politikalarındaki koordinasyonsuzluk sonucunda enflasyonda kalıcı düşüş bir hayale dönüştü." değerlendirmesinde bulundu.

Yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) temmuz ayı verilerine göre, TÜFE'nin (Tüketici Fiyat Endeksi) yüzde 1,36 yükseldiğini anımsattı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Bursa'daki çifte açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Ekonomimize kurulan tuzakları tek tek bozuyoruz. İşte en son MB (Merkez Bankası) faizleri indirdi, daha da inecek. Müjdeyi veriyorum, enflasyon da düşecek, bunu da göreceksiniz." dediğini anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı:

"TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), hemen bir gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yalanlamış durumda. Mart ayında patlak veren rezerv skandalı, temmuz ayında başkanın görevden alınmasıyla Merkez Bankası'nın (MB) kalan son prestijinin de ortadan kaldırılması ile güvenilir olmayan bir merkez Bankası'nın yanı sıra para ve maliye politikalarındaki koordinasyonsuzluk sonucunda enflasyonda kalıcı düşüş hayal oldu. Otomobil ve mobilyada iç pazarı canlandırmak için uygulanan vergi indirimlerinin sona ermesiyle bu sektörlerde çok hızlı fiyat yükselişleri görüldü. Benzinli otomobil fiyatı ortalamada yüzde 10,9, dizel otomobil fiyatı yüzde 10,6 yükselirken, çeşitli mobilya ürünlerinde yüzde 10-12 yükselme kaydedildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi sonrasına ertelenen elektrik zammı yüzde 14,9 olarak yansıtıldı."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, baz etkisinin görülmeye başlanması ile enflasyonda ağustos ayından itibaren geçici bir gerileme görülebileceğine vurgu yaparak, "Buna karşın baz etkisi nedeniyle fiyat artış temposunun azalacağını öngören Erdoğan yönetiminin zamları kesilmiyor. Henüz sigaraya, doğal gaza yapılan ağustos zamlarının etkisi görülmeden temmuz enflasyonunda artış görüldü." şeklinde konuştu.

Aylık olarak yüzde 0,99 oranında gerileyen yurtiçi üretici fiyatları endeksinin (Yİ-ÜFE) ise yıllık gelişiminin yüzde 21,66 seviyesine gerilediğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, üreticinin işletmesini idame ettirmekte zorlandığını ileri sürdü.

Yorumlar (0)