Çanakkale'deki savaşın vahşi taktiği: 'Topuk Kıranlar'

Çanakkale Savaşları sırasında, İngiliz ve Fransız güçleri tarafından Osmanlı askerlerinin ilerlemesini engellemek için kullanılan hava saldırılarıyla atılan ve savaş taktiği olarak bilinen 3 ayaklı sivri uçlu topuk patlatanlar, savaşın vahşetini gözler önüne seriyor. Bu topuk kıranların savaşta önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsani ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, “Bu tuzaklar, Türk askerine büyük zararlar veren ve düşmanı alt etmek için her yolu deneyen düşman taktiklerinin bir örneğidir” dedi.

KÜLTÜR-SANAT 22.04.2024, 16:22 Melina Ay
Çanakkale'deki savaşın vahşi taktiği: 'Topuk Kıranlar'

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyündeki Namazgah tabyasında 109 yıl önceki Çanakkale Savaşları sırasında İtilaf Devletleri'nin savaş uçaklarından atılan 'topuk kıran' denilen 3 tarafı sivri yıldız çiviler, görenlere savaşın dehşetini bir kez daha hatırlattı. Tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan Çanakkale Savaşları'nda, İngiliz ve Fransızların Türk askerinin üzerine attıkları 3 ayaklı sivri çiviler seneler sonra bile görenleri dehşete düşürüyor. Yere düştüğünde her zaman sivri tarafı üstte kalan topuk kıran çiviler, harp meydanında binlerce Türk askerine zarar vermiş.

Üç köşeli ve uçları sivri olan bu çiviler, herhangi bir şekilde yere düştüğünde sivri tarafı daima yukarıda kalacak şekilde tasarlanmıştır. Bu çiviler, Türk askerlerinin yürüyüş yollarına bırakıldı ve gece karanlığında fark edilmediği için askerlere büyük zararlar verdi. Kolayca ayakkabı tabanından geçen bu çiviler, askerlerin topuk kemiklerini kırarak ciddi yaralanmalara yol açtı. Ameliyat gerektiren bu yaraların savaş alanında tedavisi imkansızdı ve bazı durumlarda kangren gibi ciddi komplikasyonlara neden oldu.

“Müzelerde sergileniyor”

Savaşta kullanılan 3 ayaklı sivri uçlu topuk patlatanların savaş döneminde çok büyük zararlar verdiğini kaydeden Dr. Atabay, “Bu sivri uçlu topuk kıranlar, yere düştüklerinde daima bir tarafı yukarıda kalacak şekilde tasarlanmıştı. Özellikle gece yürüyüşlerinde görülmediği için askerlerin ayaklarına saplanıyor ve topuk kemiklerini kırarak ciddi yaralanmalara neden oluyordu. İngilizlerin bu taktiğe büyük önem verdiği bilinmektedir. Uçaklar aracılığıyla sevk hatlarına atılan bu topuk kıranlar, pek çok Osmanlı askerinin savaş dışı kalmasına neden oldu ve birçok asker askerlik görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Ayrıca, bu tuzaklar atlar ve develer için de tehlikeliydi. Çünkü hayvanlar, bu tuzakları fark etmedikleri zaman üzerlerine basarak zarar görebiliyor ve bu durum hayvan kayıplarına yol açıyordu. Çanakkale Savaşları'ndan yıllar geçmesine rağmen, bu topuk kıranlar hala askeri ve savaş müzelerinde sergilenmektedir. Bu tuzaklar, Türk askerine büyük zararlar veren ve düşmanı alt etmek için her yolu deneyen düşman taktiklerinin bir örneğidir” diye konuştu.

Yorumlar (0)