Doğaseverler ayakta: İki bin yıllık antik yola beton döktüler!

Aydın'ın Beşparmak Dağları (Latmos) bölgesinde bulunan ve antik kentleri birbirine bağlayan yaklaşık 2 bin 500 yıllık taş döşeme antik yolun, beton kaplama nedeniyle zarar gördü. Doğaseverlerin müracaatı üzerine, yolun korunması ve tahribatın düzeltilmesi için karar alındı.

KÜLTÜR-SANAT 02.05.2024, 16:21 03.05.2024, 14:44 Buse Önder
Doğaseverler ayakta: İki bin yıllık antik yola beton döktüler!

Herakleia Antik Kenti’nden Beşparmak Dağları’na kadar uzanan taş döşemeli yol, ilk kez 70’li yıllarda arkeolog Dr. Anneliese Peschlow tarafından keşfedilmişti. Pleistarkhos tarafından yaptırıldığı bilinen bu yol, Myus, Alinda, Alabanda, Tralleis Antik Kentleri ve Menderes Vadisi ile Marsyas Vadisi’ni birbirine bağlıyordu.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bu yolların tescil işlemleri 2018 yılından sonra gerçekleştirilmişti.

İzinsiz beton döküldü

Ancak geçtiğimiz aylarda, Karpuzlu’ya bağlı Tekeler Mahallesi’nden Alinda Antik Kenti’ne uzanan 2 bin 386 metrelik antik yol kesimi üzerindeki bir bölgeye izinsiz olarak aralıklı bir şekilde beton kaplanmasıyla doğal dengenin bozulmasıyla ilgili Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) müdahalede bulundu.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KVKBK) Müdürlüğü uzmanları, yapılan incelemeler sonrasında bu tahribatı gidermek için gerekli önlemleri almak üzere adımlar attı.

‘Yolun belli bir bölümüne kaplama yapıldı’

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada, "Bafa Gölü’nün kıyısındaki antik Heraklia kentinden gelen taş döşeme antik yolun en sağlam kalmış bölümlerinden birisi, Karpuzlu Tekeler Mahallesi’nden Alinda Antik Kenti’ne kadar uzanan yaklaşık 4 kilometrelik parkurdan oluşmaktadır. Ancak son zamanlarda araçla yola girmek isteyen bazı duyarsız kişiler tarafından yolun belli bir bölümüne kaplama yapılmıştır" dedi.

Eski haline getirilecek

Sürücü, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının yaptığı incelemeler sonucunda, ilgili müze müdürlüğü denetiminde teknik bir yöntemle ve ilgili belediyeler aracılığıyla zarar vermeyecek şekilde taş döşemelere önlem alınarak yolun eski haline getirilmesi için bir karar alındığını belirtti.

Sürücü, antik yolun turizm açısından da büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu yol, Aydın turizmi açısından da çok önemli. Burada yapılacak ekoturizm faaliyetleri, Aydın’ın yurt içi ve yurt dışı tanıtımına katkı sağlayacak ve bölge insanının sosyal ve ekonomik gelişimine olumlu etkilerde bulunacaktır" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)