"İdlib’de Türkiye’ye yardıma hazırız"

Kremlin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye’nin İdlib'de üstüne aldığı yükümlülükleri yerine getirmesi hususunda yardıma hazır olduklarını açıkladı.

DÜNYA 02.08.2019, 17:21 02.08.2019, 17:27
"İdlib’de Türkiye’ye yardıma hazırız"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da, "Türkiye, Soçi mutabakatı ile militanların İdlib’den çıkarılması hususunda kendi üstüne birtakım yükümlülükler almış durumda. Bunu kendi başlarına yapamıyorlarsa, onlara yardım edeceğimize güvenebilirler." dedi.

Lavrentyev, sözlerine şöyle devam etti:

Nursultan’da düzenlenen Astana görüşmelerinde muhalifler ile şunu konuştuk: Heyet Tahrir el Şam ve İdlib’deki diğer radikaller ile mücadele için Rusya’dan yardım istiyorlarsa ve bu yardım onlara gerekliyse bizi arayabilirler ve biz de onlara yardım edebiliriz."

Ne olmuştu?

Kremlin'in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev'den hemen önce de Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Beşar Caferi, İdlib’deki yükümlülüklerini yerine getirmesi için Türkiye’ye elini çabuk tutma çağrısında bulunmuştu.

İdlib için dün gece alınan ateşkes kararının da Türkiye'ye bir çağrı niteliğinde olduğunu belirten Caferi, 'sabırlarının sonsuz olmadığına' dair uyarıda bulunmuştu.

Lavrentyev, Astana üçlüsü Rusya, Türkiye ve İran'ın bir sonraki zirveyi 11 Eylül'de Ankara’da yapmayı planladıklarını doğruladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran lideri Hasan Ruhani, en son 14 Şubat günü Soçi’de görüşmüştü. 

Yorumlar (0)