BM'den Rusya ve Esed'e karşı hamle!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde Beşşar Esed rejimi ve Rusya tarafından gerçekleştirilen hastane saldırılarına ilişkin soruşturma başlatacak.

DÜNYA 01.08.2019, 17:30 01.08.2019, 18:00
BM'den Rusya ve Esed'e karşı hamle!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği Sözcülüğünden yapılan açıklamada, İdlib'de gerginliğin azaltılması amacıyla Türkiye ve Rusya arasında imzalanan memoranduma rağmen devam eden saldırılara ilişkin, Genel Sekreter Antonio Guterres tarafından soruşturma başlatılacağı kaydedildi. 

Açıklamada, BM Sözleşmesi'nin 97. maddesi uyarınca, Genel Sekreter Antonio Guterres'in İdlib'de BM destekli hastane ve okul gibi sivil altyapılara yönelik düzenlenen saldırıların soruşturulmasına karar verdiği bildirildi. 

Guterres, açılacak soruşturma dâhilinde tüm taraflara soruşturma ekibiyle iş birliği çağrısı yaptı. 

"Saldırıların sorumluları rejim ve Rusya"

BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerden ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, Peru, Kuveyt, Polonya, Dominik Cumhuriyeti ve Endonezya, Suriye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde hastanelere yönelik gerçekleştirilen saldırılara ilişkin, Genel Sekreter Antonio Guterres'e 'soruşturma başlatması' için çağrıda bulunmuştu.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, saldırıların sorumlularının Beşşar Esed rejimi ve Rusya olduğunu bildirerek, "Suriye hükümeti ve Rusya'nın sözde gerginliği azaltma bölgesi İdlib'i 90 günden uzun süredir bombalaması kıyıma neden oldu." demişti. 

Yorumlar (0)