İdlib'de uzlaşma sağlandı!

Türkiye, Rusya ve İran, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde sivil kayıpları önlemek ve garantörlerin askeri personelinin güvenliğini sağlamak için somut önlemler alma hususunda uzlaşma sağladı.

DÜNYA 02.08.2019, 14:03
İdlib'de uzlaşma sağlandı!

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da gerçekleştirilen 13. Garantörler Toplantısı'nın ikinci gününde taraflar, nihai bildiri üzerinde uzlaşmak amacıyla ikili ve üçlü toplantılar gerçekleştirdi.

Türkiye, Rusya, İran, rejim ve muhalefet heyetinin bir araya geldiği ana oturumda Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Roman Vasilenko tarafından kapanış bildirisi okundu.

Bildiride, tarafların Suriye'nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine bağlılıklarına dikkat çekildi. Ayrıca, ülkede DEAŞ, Nusra Cephesi ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin terör listesindeki bağlantılı kişilerle mücadeleye devam edileceği de vurgulandı.

Golan Tepeleri'nin işgal edilmesini reddeden taraflar, BM Güvenlik Konseyinin 497 sayılı kararı başta olmak üzere, ilgili tüm uluslararası kararlara saygı duyulması gerektiğini bildirdi. 

"Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı"

Söz konusu bildiride, Suriye'nin kuzeydoğusundaki duruma da işaret edilerek, bölgedeki güvenlik ve istikrarın yalnızca Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyularak sağlanabileceği kaydedildi. 

Komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı ortak duruş sergileneceği vurgulanan sonuç bildirisinde, Suriye ihtilafına askeri çözüm bulunamayacağı belirtildi. Ayrıca, BM gözetimindeki siyasi geçiş sürecine olan bağlılığa da dikkat çekildi. 

Bildiride Suriye'deki halka ön koşul olmadan insani yardım ulaştırılması gerektiği ifade edilirken, BM'ye Suriye'ye yardımları artırma çağrısı yapıldı.

İdlib'deki terör unsurlarıyla ortak mücadele vurgusu

Nihai bildiride, "(Garantör ülkeler) İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durumu detaylıca ele aldı ve başta 17 Eylül 2018'deki mutabakat olmak üzere İdlib ile ilgili tüm anlaşmaların uygulanması yoluyla, sahada sükunetin sağlanması gerektiğinin altını çizdi." ifadesi kullanılarak, bu bölgedeki Heyet Tahrir Şam varlığı, DEAŞ/Nusra Cephesi ve bunlarla bağlantılı terörist kişi ve gruplarla ortak mücadeleye devam edileceğinin sinyali verildi.

Sivil kayıplardan duyulan üzüntüye dikkat çekilen bildiride, "Mevcut anlaşmalar ve uluslararası hukuk çerçevesinde sivil nüfusun korunması, garantörlerin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içi ve dışında konuşlu askeri personelinin güvenliğinin sağlanması için somut önlemler alınmasına karar verildi." ifadesine yer verildi.

Anayasa Komitesi en kısa sürede toplanacak

Garantör ülke temsilcilerinin BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen ile ayrıntılı görüşmeler gerçeleştirdiği kaydedilen bildiride, "Garantör ülke temsilcileri, Anayasa Komitesinin oluşumu ve prosedür kurallarında sona gelinmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, komitenin mümkün olan en kısa sürede toplanmasını kolaylaştırmak için hazır olduklarını bildirdi." ifadesi kullanıldı.

Bildiride, Lübnan ve Irak'ın yeni gözlemci ülkeler olarak toplantılarda hazır bulunmasının görüşmelere yapacağı olumlu katkıya işaret edilerek, gelecek garantörler toplantısının ekim ayında Nur Sultan'da gerçekleşeceği duyuruldu. 

Yorumlar (0)