Ermenistan ordusu mahkûmları savaştıracak

Muzaffer Azerbaycan ordusu karşısında perişan olan Ermenistan ordusu, halktan destek görmeyince cezaevindeki mahkûmları savaştırma kararı aldı. Birlikleri dağılan Ermenistan ordusu, PKK başta olmak üzere paralı askerlerle birliklerine takviye yapmıştı ancak yetmedi.

DÜNYA 06.11.2020, 08:34 06.11.2020, 15:15
Ermenistan ordusu mahkûmları savaştıracak

Muzaffer Azerbaycan ordusu 27 Eylül'den bu tarafa geçen 40 günlük zamanda 208 yerleşim birimini Ermenistan işgalinden kurtardı. Çatışmalar bu sıralar cephenin Ağdere ve Hocavend yönlerinde yoğunlaştı.

Azerbaycan ordusu karşısında perişan olan ve ağır kayıplar veren Ermeni ordusunda, mühimmat, teçhizat ve yiyeceğin tükenmesi sebebiyle cephe hattının bazı bölgelerinde Ermeni askerler mevzilerini bırakıp kaçtı.

Kaçmasın diye askerini ayağından zincirlemeye kadar giden Ermenistan ordusu, dağılmaların önüne geçemiyor. Birliklerdeki açığı kapatmak için PKK'dan paralı asker sağlamak dâhil olmak üzere her yolu deneyen Ermenistan, bu kez gözünü cezaevlerindeki mahkûmlara dikti.

2000 kişi çağırılmış, 300 kişi gelmişti!

Ermenistan ordusu saflarında savaşmak için farklı ülkelerden Dağlık Karabağ bölgesine gelen paralı askerlere aylık 600 dolar ödendiği ortaya çıkmıştı.

Halktan "gönüllülük" esasına göre destek alamayan Ermenistan, Savunma Bakanlığı kanalıyla halka emir göndermeye başlamış ve ilk etapta 2000 vatandaşa "seferberlik" görevi vermişti. Ancak 300 kişinin çağrı emrine uyarak askerlik şubelerine başvurması üzerine bu kez de devreye Adalet Bakanlığı girmek zorunda kaldı.

Adalet Bakanlığının Ermenistan ordusuna asker sağlamak için iki çalışması bulunuyor. Birincisi, seferberlik emrine uymayanları ceza ile tehdit ederek orduya katılmalarını sağlamak, ikincisi ise mahkûmları savaşa göndermek.

Mahkûmları savaşa sokacaklar

Ermeni terör örgütü ASALA'dan medet uman, Peşmerge komutanlarıyla görüşüp paralı asker ve mühimmat isteyen Ermenistan, halktan ve paralı askerlerden de umudunu kesince Dağlık Karabağ’da savaşmaları için cezaevlerindeki mahkûmları savaştırmayı planlıyor.

Adalet Bakanı Rüstam Badasyan, hükümlü ve tutukluların savaşa gönderilebilmesi için haklarındaki mahkeme kararlarının değiştirilmesinin şart olduğunu belirtiyor. Başsavcılık tarafından bu sorunun çözüldüğünü kaydeden Adalet Bakanı, sürecin sürdüğünü ifade etti.

Yorumlar (0)