Putin’in Karabağ için ‘5 artı 2 bölge’ önerisi nedir?

Vladimir Putin’in katıldığı bir etkinlikte Azerbaycan-Ermenistan meselesinin çözümü için 5 artı 2 bölge önerisinde bulunmuştu. Peki 2007 yılında yapılan bir toplantıya işaret eden bu önerinin alt metni neler içeriyor? İşte detaylar...

DÜNYA 29.10.2020, 23:23 23.11.2020, 18:31
Putin’in Karabağ için ‘5 artı 2 bölge’ önerisi nedir?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ve Ermenistan’ın çözüm masasına oturması gerektiğini ve masada Türkiye’nin de bulunması halinde bu sorunun kalıcı bir çözüme kavuşabileceğini ifade etmişti.

“Rusya Çağırıyor!” adlı etkinlikte açıklamalarda bulunan Putin, “Sovyetler Birliği’nin de zamanında bölgede güvenliği sağlayacak bir karar almadığını ve Ermenistan’ın eline silah alıp kendisinin adım attığını” kaydetmişti.

Putin, çözüm olarak ise Dağlık Karabağ’da belirli bir rejimin sağlanması durumunda 5 artı 2 bölgenin Azerbaycan’a verilmesi önerisinde bulunarak uzun sürecek bir çözüm önerisi için iki tarafında çıkarlarına uygun bir denge kurulması gerektiğini açıklamıştı.

Peki Putin’in konuşmasında bahsettiği ‘5 artı 2 bölge’ önerisi ne anlama geliyor?

Putin'in 5 artı 2 bölge önerisinin detayları...

Putin’in bu çözüm önerisi 2007 yılının Kasım ayında AGİT’in Madrid’de düzenlediği Bakanlar Konseyi toplantısına işaret ediyor.

Minsk Grubu eş başkanları Ermenistan ve Azerbaycan’ın bölgede kalıcı bir çözümü sağlaması için “Dağlık Karabağ Çatışmasının Barışçıl Çözümü Hakkında Temel Prensipler” başlıklı, toplantıda sunulan dokümanda Madrid formatı olarak da bilinen bir çözüm önerisinde bulunulmuştu.

Buna göre Putin’in de Dağlık Karabağ için önerdiği bu çözüm, bölgede Ermenistan işgalinde olan 7 bölgenin (5’i Azerbaycan tarafında, 2’si ise Karabağ’ın batısında Ermenistan’ın tarafında yer alıyor) Azerbaycan’a verilmesi konusunu içeriyor.

Yorumlar (1)
V. Faysallı 3 yıl önce
Azerbaycan toprağını ne diye Ermenistan alacak? İşgalci olan taraf Ermenistan.