40 gün oldu! Karabağ'da ne kadar toprak alındı?

40 gün geride kaldı. Muzaffer Azerbaycan ordusu, 27 Eylül'den bu tarafa, Ermeni işgalindeki Karabağ’da 2600 kilometrekarelik toprağını azat etti. 4 şehir ve 199 köy özgürlüğüne kavuştu.

GÜNDEM 06.11.2020, 08:09 06.11.2020, 14:41
40 gün oldu! Karabağ'da ne kadar toprak alındı?

27 Eylül'de Ermenistan saldırılarının ardından "Vatanseverlik Operasyonu" adıyla başlatılan işgaldeki toprakları kurtarma operasyonunda 40 gün doldu. Karabağ'ın en kritik noktası olan Şuşa'nın kapısı durumundaki Daşaltı bölgesini ele geçiren Azerbaycan ordusu, Şuşa'yı adım adım kuşattı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin Hankendi istikametinde ilerleyişi Ermeni halkında panik yarattı. 56 bin nüfuslu Hankendi'nin nüfusu, Ermenilerin büyük bölümünün Ermenistan'a kaçmasıyla 16 bine indi. Ermenistan ile Karabağ arasında kritik bir lojistik hat olan Laçin koridoru istikametinde Azerbaycan askerlerinin ilerleyişi devam ediyor. Azerbaycan ordusunun Laçin boğazına yaklaşık 10 km uzakta olduğu, Laçin’e giden yollardan bazılarının Azerbaycan ordusunun kontrolü altına girdiği bildirildi.

4 şehir ve 199 köy azat edildi

Azerbaycan ordusu 27 Eylül'den 6 Kasım'a kadar işgal altındaki 4 şehri, 3 yerleşim birimini ve 199 köyü kurtarıldı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri şimdiye kadar Cebrail kenti ve 77 köyünü, Fuzuli kenti ve 30 köyünü, Zengilan kent merkezi ve 2 kasabası ile 46 köyünü, Hadrut kasabası ve Hocavend bölgesinin 20 köyünü, Tatar ilçesinin 3 köyünü, Gubadlı kenti ve 23 köyünü, ayrıca Murovdag ve Ağdara yönündeki stratejik yükseklikleri Ermenistan güçlerinden aldı. Ermeni askerlerinden arındırılan son bölgelerle birlikte Ermenistan işgali altındaki Karabağ’da 12.088 kilometrekarenin 2618 kilometrekaresi özgürleştirildi. Azat edilen topraklar, işgaldeki toprakların yüzde 22’sine, Azerbaycan topraklarının ise yüzde 3’üne tekabül ediyor.

"Bekaa Vadisine dönerse" kaygısı

Dağlık Karabağ’da çatışmalar devam ederken Azerbaycan, Rusya’nın 5+2 formatı olarak ortaya attığı anlaşmanın kapsamını arazi üzerinde neredeyse almış oldu. Laçin koridorunun kesilmesi, Ermeni ordusunda psikolojik mağlubiyete sebep oldu.

Rusya'nın ise sahadaki çözümsüzlüğün uzamasından dolayı bir endişesi var: Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'a soktuğu PKK ve taşeron örgütlerin bölgede yeni tehdit oluşturması. Bu kaygı Rusya'yı, anlaşmanın daha hızlı sağlanması için yoğun çalışmaya sevk etti. Güvenlik uzmanlarına göre Rusya kesinlikle "bölgenin taşeron örgüt barındıran bir coğrafyaya dönüşmesi"ni istemiyor. Çatışmaların uzaması durumunda dağlık bölgede Bekaa Vadisi benzeri bir yapılanma oluşabilir ve buralara farklı aktörler sızabilir. Dağlık bölgeden temizlik ise onlarca yıl sürebilir.

Yorumlar (0)