Dünyadan izole yaşayan Kuzey Kore, ilk Covid-19 vakasını duyurdu

Dünyada batı ülkelerinde etkisini kaybetmeye başlayan ve tüm önlemleri kaldırılan Covid-19 pandemisi, doğu ülkelerinde yeni bir salgına sebep oldu. Çin ana karasında artan vakaların ardından Kuzey Kore, ilk vakayı duyurdu. Ülkede acil durum ilan edildi.

DÜNYA 12.05.2022, 10:49 12.05.2022, 15:54
Dünyadan izole yaşayan Kuzey Kore, ilk Covid-19 vakasını duyurdu

Covid-19 pandemisi, dünyanın yarısında son buldu. Özellikle Avrupa ülkelerinde, Balkanlarda ve Amerika Kıtası’nda tedbirler ve karantina uygulamaları büyük oranda kaldırıldı. Türkiye başta olmak üzere bazı ülkelerde ise karantina kalktı ancak maske kullanımı bazı kalabalık ortamlarda zorunluluk olmaktan çıkartılmadı. 2022 yaz turizmi sezonu açılmışken ülkeler artık rahat nefes almaya başladı. Ancak dünyanın doğu kesiminde ve özellikle Çin ana karasında vaka sayıları artmaya devam ediyor. Çin ve Hong Kong’da uygulamada olan “sıfır vaka” politikası ne yazık ki başarılı olamıyor. Öte yandan Kuzey Kore, dünyayı adeta şoka uğratan bir gelişmeyi duyurdu. Ülkede ilk kez koronavirüs vakası ortaya çıktı. 

Salgının başından bu yana vaka görülmemişti

Kuzey Kore halihazırda dünyadan kendisini soyutlamış olarak yaşayan bir ülke iken pandemi döneminde önlemlerini daha da sıklaştırmıştı. Şimdiye kadar sıfır vaka politikasını başarıyla yürüten ülkede bugün açıklanan vaka, ilk vaka oldu. Pyongyan şehrinde görülen vakanın geçtiğimiz pazar günü yüksek ateş ile hastaneye başvurduğu ve yapılan testlerde hem vakanın hem de ailesinin Omicron varyantına yakalandığı ortaya çıktı. Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) henüz ülkedeki tam vaka sayısını açıklamadı ve vakanın durumu hakkında da bilgilendirmede bulunulmadı. 



Kuzey Kore Lideri, “izole olun” talimatı verdi

İlk vakanın ortaya çıkması üzerine Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un, iktidardaki Kore İşçi Partisi’ni acil topladı. Bu toplantıda ülke genelindeki tüm yerleşim birimlerinin izole edilmesi yönünde talimat verdi. Tarımsal faaliyetler ve üretimin devam ettirilmesi için de yeni önlemlerin alınacağı kaydedildi. KCNA’dan aktarılan bir diğer habere göre Pyongyang şehrinde yeni bir nükleer füze denemesine hazırlanılıyordu. Tam da bu denemeden önce ilk vakanın bu şehirden çıkması, dikkatleri çekti. 

İlk vaka sonrasında acil durum ilan edildi

Devlet kontrolünde olan diğer basın yayın organları ise Kore İşçi Partisi’nin ülkede acil durum ilan ettiğini açıkladı. Pyongyang, Çin Wuhan’dan bildirilen pandeminin ilk vakasının Dünya Sağlık Örgütü tarafından doğrulanmasının ardından 2020 senesinin ilk aylarında Rusya ve Çin ile olan sınırlarını kapatmıştı. Kuzey Kore daha önce 2003 senesinde yaşanan SARS ve 2014 senesinde yaşanan Ebola salgınlarında da ülkesinin sınırlarını yabancılara tamamen kapatmıştı. Şimdi de sınırlarını kapatmaya hazırlanan ülke, tıbbi malzeme ve gıda bakımından sıkıntı duyabilir. Zira ülkeye bulaşıcı hastalık girmesinin tek yolu, ithal edilmek zorunda kalınan tıbbi malzeme ve gıda maddeleri. 

Yorumlar (0)