Çin: Virüs ay sonunda kimseye bulaşmayacak!

Çin hükümetinden bir uzman yeni tip koronavirüs enfeksiyonlarının Wuhan'da Mart ayı sonuna kadar sıfıra düşebileceğini söyledi. 

DÜNYA 06.03.2020, 09:32 06.03.2020, 10:37
Çin: Virüs ay sonunda kimseye bulaşmayacak!

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs salgınının merkez üssü olan Wuhan, ülkenin hastalıkla mücadele konusundaki üst kademeli bir uzmanın yaptığı açıklamaya göre yeni enfeksiyonların bu ayın sonuna kadar sıfıra düştüğünü görecek. Şehirde yeni ortaya çıkan vaka sayısının artış hızının yükseldiği göz önünde bulundurularak bu açıklamanın doğruluğu tartışılıyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun (NHC) dün yaptığı açıklamaya göre, 139'u yeni olmak üzere toplam vaka sayısı 80 bin 409. Günlük vaka sayısı ise neredeyse lineer bir grafik çiziyor. Çarşamba günü 119, salı günü 125 yeni vaka söz konusuydu.

Tianenmen olaylarından bilinen Zhang Boli ise, Wuhan'ın başkent olduğu Hubei eyaleti dışındaki neredeyse tüm bölgelerin geçen ayın sonuna kadar yeni enfeksiyonları durdurmayı başardığını söyledi. Hubei eyaletindeki diğer şehirlerin de salgının gelişme yöntemlerine dayanarak, Mart ayı ortasına kadar enfeksiyondan kurtulacağı düşünülüyor.

Ancak, Wuhan'daki yeni enfeksiyonlar bir gün önce 114'ten 131'e tırmandı. 

Hubei eyaletindeki teyit edilen yeni vaka sayısı ise, Wuhan hariç, yedi gün üst üste tek haneli kaldı.

Yurtdışından gelenlere odaklanılıyor

Çinli yetkililer dikkatlerini, yurtdışındaki yeni sıcak noktalardan getirilen virüsün durdurulmasına çevirdiler.

Denizaşırı yeni enfeksiyonların sayısı artık Çin'de ortaya çıkan yeni vakaların sayısını aşıyor. İtalya, Güney Kore ve İran özellikle virüsün yayılmasını endişe ile takip ediyor. New York ve Los Angeles çevresinde yeni vakalar ortaya çıktıkça ABD'de ölü sayısı 11'e yükseldi.

Yaygın olarak okunan Çin devlet destekli The Global Times dergisinden editör Hu Xijin, Twitter'da Başkan Donald Trump yönetiminin "salgını küçümseme girişimlerinin rahatsız edici olduğunu" yazdı.

Hu, "Çin yerel yönetimlerini ABD'den gelen tüm insanlar için 14 günlük karantina uygulamaya çağırdım" ifadelerini kullandı. 

Yetkililer,  Çinlilerden denizaşırı seyahat planlarını yeniden gözden geçirerek eve dönmeyi umduklarını söylerken, ülke çapındaki şehirler yüksek riskli yerlerden gelenler için karantina kuralları koydu.

Enfekte bir kişinin geçen hafta İran'dan Çin'e geldiği biliniyor.

Yorumlar (0)