Türkiye'nin kararı dış basında: "İsrail kambur duruyor"

Türkiye'nin İsrail ile ticareti kesmesi kararı, dış basında yankılandı. BBC, 2023'te Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin 7 milyar dolar olduğunu anımsattı. Fox News, Uluslararası Adalet Divanı'nda devam eden soykırım davasına da müdahil olan Türkiye'nin, "yeni bir cephe" açtığını yazdı. İsrail basını ve bazı uzmanlar, Türkiye'nin kararının ülke için yıkıcı olacağını ifade etti.

DÜNYA 03.05.2024, 11:10 03.05.2024, 11:32 Hakan Öksüz
Türkiye'nin kararı dış basında: "İsrail kambur duruyor"

İsrail ile yapılan tüm ihracat ve ithalatı durduran Türkiye, uluslararası basında gündeme oturdu. Gazze Şeridi'ne yönelik yardım çabalarının İsrail tarafından engellenmesinin ardından yaptırımlarını genişleten Türkiye'nin tavrının sertleştiği kaydedildi. İki ülke arasında süren krizin daha da derinleşeceğine dair işaretlerin görüldüğü bildirildi.

İngiliz Guardian: "Eski müttefikler arasındaki ipler inceliyor"

İngiliz Guardian gazetesi, Gazze Şeridi'nde devam eden insani krize değindi. Türkiye'nn son hamlesinin, eski yakın müttefikler arasındaki ipleri kopma noktasına getirdiği aktarıldı. Krizin daha da derinleşebileceği yazıldı.

BBC: "2023'te Türkiye-İsrail ticaret hacmi 7 milyar dolardı"

İngiliz BBC, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 7 milyar dolar civarında olduğunu anımsattı. 7 Ekim'den bu yana Türkiye ile İsrail arasındaki tansiyonun yükseldiğine vurgu yapıldı.

Aljazeera: "İsrail tepkili"

Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacminin büyüklüğüne işaret eden Aljazeera, "Türkiye'nin kararı, İsrail'de şaşkınlık ve tepkiye karşılandı." ifadelerini kullandı.

Fox News: "Yalnızca başka bir cephe"

Gazze Şeridi'nde yürüttüğü politika nedeniyle İsrail'i protesto eden Türkiye'nin son hamlesini değerlendiren Fox News, "Ankara, İsrail ile ticareti kesti. İsrail karara tepkili. Türkiye'nin İsrail'e yönelik mücadelesinin sadece bir cephesi bu. İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı'nda devam eden soykırım davası ise başka bir cephe. Türkiye, bu davaya da müdahil olmaya karar verdi." ifadelerine yer verdi.

Middle East Eye (MEE): "Türkiye'nin tavrı sertleşiyor"

9 Nisan'da başlatılan ihracat kısıtlaması uygulamasını genişleten Türkiye'nin yeni kararını gündemine taşıyan Middle East Eye (MEE), "Ankara, bir yandan da soykırım davasına müdahil oldu. Türkiye'nin İsrail'e karşı tavrı sertleşiyor." diyerek durumu okuyucularına duyurdu.

Maariv gazetesi: "İsrail kambur duruyor"

İsrail basını, Türkiye'nin ticareti durdurma kararını manşetlerine taşıdı. Maariv gazetesinin manşeti, İsrail'de Başbakan Netanyahu'ya yönelik tepkileri kanıtlar nitelikte. "Erdoğan'ın yeni adımı, İsrail kambur duruyor" başlığını atan gazete, "İsrailli iş insanları öfkeli." ifadesini kullandı.

Merhavim Belediye Başkanı: "Hükümeti defalarca uyardık"

Türkiye'nin kararı sonrası Maariv gazetesine demeç veren Merhavim Belediye Başkanı Shay Hajaj, "Hükümete daha önce de defalarca uyarılarda bulunduk. Biz de taze gıda üretmeliyiz, dışarıya bağımlı olmamalıyız." dedi.

Üreticiler Birliği Başkanı Tomer: "Türkiye'ye bağımlılıktan kurtulmalıyız"

Üreticiler Birliği Başkanı Dr. Ron Tomer, "Biz de 3 yıl süreyle yüzde 100 oranında koruyucu gümrük vergisi uygulamalıyız. Bazı ürünlerin ithal edilmesi yasaklanmalı. Türkiye'ye bağımlılıktan kurtulmak için hükümet ne gerekiyorsa yapmalı." açıklamasını yaptı.

Yigal Maor: "Pek çok şeyi Türkiye'den alıyorduk"

Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde görevli Yigal Maor, "İsrail ekonomisi, bu karar nedeniyle ağır yara alacak. Çünkü şimdiye kadar pek çok ürünü Türkiye'den makul fiyatlarda alıyorduk. Meyveler, sebzeler, konserveler, tatlılar... Mesela Toyota Corolla'nıın montajı da Türkiye'de yapılıyor. Eğer Türkiye hava sahasında uçuş yasağı da getirilirse durum daha da kötüleşebilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)