Çin: 107 ölü, 6973 enfekte, 44132 müşahede!

Çin'de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) nedeniyle can kaybı 107, enfekte kişilerin sayısı 6 bin 973, müşahade altına alınanların sayısı ise 44 bin 132 oldu.

DÜNYA 28.01.2020, 06:59 28.01.2020, 15:19
Çin: 107 ölü, 6973 enfekte, 44132 müşahede!

Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) sebebiyle Çin'de yaşamını yitirenlerin sayısı 107'ye yükseldi.

Sadece Tibet'te yok!

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Tibet Özerk Bölgesi hariç Çin genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını yüzünden koronavirüs bulaştığı kesinleşen kişi sayısı ise 4 bin 515'i buldu. Bu sayının 976’sı ağır vaka olarak kayıtlara geçti.

Enfekte olanların sayısı

Bununla birlikte yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) bulaştığı şüphesi bulunanların sayısı 6 bin 973 olarak belirtilirken, yeni tip koronavirüsten (2019-nCoV) etkilenen kişilerle temas etmesi sebebiyle müşahede altına alınanların sayısı da 44 bin 132'ye ulaştı.

Çin anakarası dışında tablo

Çin anakarası dışında ise Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 8, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 7, Tayvan’da ise 5 kişide yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) tespit edildi. Bu arada koronavirüse yakalandıktan sonra tedaviye cevap vererek iyileşen 60 kişi taburcu edildi.

Ayrıca, Çin genelinde can kaybı 107'ye ulaşırken, sadece yeni tip koronavirüsün (2019-nCoV) ortaya çıktığı Vuhan şehrinin bağlı olduğu Hubey eyaletinde ise yaşamını yitirenlerin sayısı 100, enfekte sayısı ise 2 bin 714 kişiye yükseldi. 

Hubey, Guandong, Cıciang, Hınan, Hunan, Anhui ise her birinde 100'ün üzerinde vaka tespit edilen eyaletler olarak listelendi. Çin'deki mega şehirlerden başkent Pekin’de 80, Şanghay’da 66, Çongçing’de 132, Tiencin’de ise 23 kişinin yeni tip koronavirüsten (2019-nCoV) etkilendiği belirlendi. 

Çin dışında durum ne?

ABD, Japonya, Güney Kore ve Fransa gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 12 ülkeye son olarak ilk koronavirüs vakasını açıklayan Almanya katıldı. Bavyera eyaletinin başkenti Münih'e bağlı Starnberg kentinde tespit edilen vaka hakkında açıklama yapan Bavyera Sağlık Bakanlığı, hastanın karantinaya alındığını ve durumunun iyi olduğunu açıkladı.

Bakanlık, hastanın yaşı ya da uyruğu konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

Rusya, Uzak Doğu'da bulunan Çin sınırlarının koronavirüs endişesi yüzünden kapatıldığını açıkladı. Ülkenin Çin'le sınır paylaşan 3 bölgesinden Khabarovsk'un valisi, kendi bölgesine ilaveten Yahudi Otonom Oblastı ve Amur'un da Çin sınırlarını kapadığını duyurdu.

Güney Kore'de ise 540 binden fazla kişi, Çin'den gelecek kişilerin ülkeye girişinin yasaklanması için dilekçe imzalayarak Devlet Başkanlığı'na sundu. Güney Kore'de şu ana kadar 4 koronavirüs vakası olduğu tespit edildi.

Dilekçeye imza atanlardan bir kişi, "Kuzey Kore bile Çinlilerin ülkeye girişini engelliyor, virüs Çin'den yayılıyor. Biz de Çinlilerin ülkemize girişini engellemeliyiz" diye konuştu.

Çin dışındaki koronavirüs vakalarında henüz ölüm yaşanmasa da Çin dışında en fazla koronavirüs hastası barındıran ülke olan Tayland'daki vaka sayısı 14'e çıktı. Ülkenin yeni açıklanan 5 koronavirüs vakasının da aynı aileden olduğu, salgının başladığı Hubey eyaletinden Tayland'a geldikleri ve yaş aralığının 5 ila 70 arasında olduğu açıklandı.

Tayland, sadece Vuhan'dan değil, Çin'den gelen tüm uçuşların sağlık kontrolüne tâbi tutulacağını da duyurdu.

Tüm okulların yarıyıl tatili uzatıldı

Çin Eğitim Bakanlığından gece yarısı yapılan bir açıklamada, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınına karşı alınan tedbirler çerçevesinde tüm üniversite, lise, ortaokul, ilkokul ve kreşlerin yarıyıl tatilinin uzatıldığı bildirildi.

Okulların eğitime başlayacağı tarihin yerel makamlar tarafından kararlaştırılacağı belirtilerek, öğrencilere tatil boyunca dışarı çıkmamaları, toplu etkinlik yapmamaları önerildi.

Bu arada, bahar dönemi eğitimin başlamasından sonra tüm okulların salgın mücadele planları yapması, öğrencilerin günlük kayıtlarını tutması ve hijyen şartlarını iyileştirmesi gerektiğinin altı çizildi.   

Çin Eğitim Bakanlığı ayrıca şubat ayında yapılacak uluslararası İngilizce yeterlilik sınavlarınının da iptal edileceğini duyurdu.

17 şehirde toplu ulaşım durduruldu

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti.

Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta Vuhan şehrindeki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı mühürlemişti.

Yeni tip koronavirüsün (2019-nCoV) kısa sürede diğer şehir ve eyaletlere sıçraması sebebiyle 22 Ocak’tan bu yana başta Vuhan kenti olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 şehirde toplu ulaşım iptal edildi.

Tüm bu şehirlerde metro, otobüs ve feribot seferlerinin tümü durdurulurken, Vuhan'a girişler yasaklanmış, çıkışlar da çok özel gerekçelere bağlanmıştı. Bu şehirler Çin basınında "mühürlenen şehirler" olarak belirtiliyor. Buralarda yaşayan toplam nüfus 50 milyonun üzerinde.

Salgının patlak vermesinden sonra Vuhan şehrine biri bin, diğeri bin 500 yataklı iki hastane yapılacağı ve hastanelerin iki hafta içinde tamamlanacağı duyurulmuştu. 

Virüsün hızla yayılması sebebiyle Hubey eyaletinin yakınlarındaki Guandong ve Ciangşi eyaletlerinde de maske takmanın zorunlu hale getirildiği açıklanmış, bununla birlikte Pekin, Tiencin, Şanghay ve Şian gibi şehirlerden diğer şehir ve eyaletlere uzun yol otobüs seferleri geçici olarak askıya alınmıştı.

Çin’de 25 Ocak itibariyle başlayan Bahar Bayramı öncesi de Çin genelindeki tapınak, kilise ve camilerde yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgının önlenmesine yönelik önlemler çerçevesinde dini faaliyet durdurulmuştu.

WHO'dan yeni koronavirüs açıklaması!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'in koronavirüs salgınını kontrol alabilme kabiliyetine güven duyduğunu açıkladı. Salı günü Çin'in başkenti Pekin'i ziyaret eden Tedros, yetkililerle görüştüğünü ve Çin'in salgına karşı aldığı önlemleri takdir ettiğini söyledi.

Tedros, yabancı ülke vatandaşlarının Çin'den tahliye edilmesini desteklemediğini ve herkesin sakin kalmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

WHO Genel Direktörü Tedros, Başbakan Keqiang'le görüşmesinden sonra Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le de bir araya geldi. Görüşmeyi duyuran Çin devlet televizyonu, Xi'nin "Bu virüs bir şeytandır ve şeytanın saklanmasına izin veremeyiz" dediğini aktardı. Xi, virüsle mücadelede uluslararası işbirliğine ve WHO'nun katılımına büyük önem verdiklerini ve böylelikle virüsün değerlendirilmesinde sakin, tarafsız ve mantık çerçevesinde adımlar atılacağna inandığını söyledi.

Çin Devlet Başkanı, Tedros'la görüşmesinde Çin'in virüsle mücadelesini kazanacağına duyduğu inancı da dile getirdi.

Yorumlar (0)