BM'den şok eden Aramco raporu

İran'ın doğrudan suçlandığı Saudi Aramco saldırısı ile ilgili BM'den şaşırtıcı bir rapor yayımlandı. BM'nin raporunda, ''Saudi Aramco saldırısında kullanılan silahların İran yapımı olduğu doğrulanamadı'' ifadesi kullanıldı.

DÜNYA 11.12.2019, 07:32
BM'den şok eden Aramco raporu

BM (Birleşmiş Milletler), Suudi Arabistan’a ait millî petrol şirketi Saudi Aramco tesislerine yönelik saldırılarda kullanılan füze ve insansız hava araçlarının enkazlarının incelendiğini ve bu silahların İran yapımı olduğunun doğrulanamadığını kaydetti.

Rapor konseye sunuldu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İran nükleer anlaşmasına yönelik 2231 sayılı kararına ilişkin sekizinci raporunu konseye sundu.

Silah sistemleri enkazı incelendi

Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin ulaştığı raporda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler'in (BM) mayıs ayında Suudi Arabistan Afif şehrine, haziran ve ağustos aylarında Abha uluslararası havalimanına ve eylül ayında Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi Saudi Aramco petrol tesislerine yönelik saldırılarda kullanılan silah sistemlerinin enkazını incelediğine vurgu yaptı.

"Doğrulayamadık"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres raporunda şu değerlendirmelerde bulundu:
''Birleşmiş Milletler, bu saldırılarda kullanılan kruz füzeleri ve insansız hava araçlarının (İHA) İran yapımı olduğunu ya da BMGK'nin (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) 2231 sayılı kararına aykırı bir şekilde transfer edildiklerini doğrulayamadı.''

"Husilerin elinde bu tür silahlar yok"

Birleşmiş Milletler'in (BM) saldırılarda kullanılan söz konusu füzeler ve insansız hava araçları (İHA) hakkında ilave bilgi toplayıp analizde bulunmayı sürdürdüğünü kaydeden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Husilerin elinde ise bu tür insansız hava araçlarının olmadığının altını çizdi.

Model V9'un üreticisi hâlâ bilinmiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu tür insansız hava araçlarının ''Model V9'' dikey jireskop ile donatıldığını ve 2016 yılında Afganistan'da da kullanıldığını ifade ederek, "Model V9" üreticisinin henüz belirlenemediğini belirtti.

Husiler üstlenmişti

Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesise, 14 Eylül 2019 tarihinde saldırı düzenlenmiş, saldırıyı Yemen'deki Husiler üstlenmişti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın tesislerine yapılan saldırı sebebiyle Suudi Arabistan'ın petrol üretiminde günlük 5,7 milyon varil kesinti olduğu açıklanmıştı.

İran sorumlu tutulmuştu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve Suudi Arabistan ise saldırılardan İran'ı sorumlu tutmuştu.

Suudi Arabistan'ın daveti üzerine Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, saldırıya ilişkin incelemelerde bulunmak üzere Riyad'a gelmişti.

Yorumlar (0)