Patlayıcılı dronlara karşı mikrodalga teknolojisi

Aramco saldırılarında kullanılan dronlar uzaktan kumandayla yönlendirilmedikleri ve uydu teknolojileri ile yanıltılamadıkları için saldırıyı gerçekleştirebildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.10.2019, 15:11 29.10.2019, 16:19
Patlayıcılı dronlara karşı mikrodalga teknolojisi

14 Eylül 2019’da gerçekleşen Suudi Arabistan’daki Aramco’ya ait Abkayk ve Hureys petrol işleme tesislerine dron saldırılarıyla 5,7 milyon varillik ham petrol üretimine zarar verdi.

ABD ve Suudi Arabistan saldırılarda İran’ı suçlasa da, saldırıları kimin gerçekleştirdiği henüz belli değil. Saldırıyı Husiler üstlendi ancak İran'ın suçlamaları devam etti.

Aramco petrol tesislerine saldırı Suudilere büyük bir ekonomik zarar verdi ancak bu saldırılarla ülkelerin hava savunmalarını nasıl yaptıklarına dair birçok soru işareti geldi.

Aramco saldırısında kullanılan dronlar çevrimdışı koordinatlarla çalıştı

Aramco saldırılarında kullanılan patlayıcı yüklü dronlar, GPS, radar gibi sistemler yoluyla engellenemedi çünkü kullanılan dronlara saldırı koordinatları programlandı, GPS gibi sistemlere yakalanacak herhangi bir sinyal verme özelliği yoktu. Tamamen çevrimdışı olarak saldırı gerçekleştirildi, bu nedenle saldırıyı yapan dronlar UAV (unmanned air vehicles), yani tanımlanamayan hava araçları olarak geçiyor.

Çevrimdışı programlanabilir koordinatlı sistemlere karşı alternatif teknolojiler geliştiriliyor

Birçok savunma sanayi şirketi, dronlara karşı savunma sistemleri geliştiriyor. Bunların arasında; lazer sistemleri, mikrodalga radyasyon sistemleri, jamming sistemleri gibi teknolojiler yer alıyor.

Geliştirilen bu teknolojilerin en gözdesi ise mikrodalga teknolojisi ile radyasyon göndererek tanımlamayan hava araçlarını düşüren “Phaser” sistemi.

Phaserlar ışık hızıyla aynı oranda saldırgan bir dronu saniyeler içinde düşürebiliyor.

Literatüre anti-dron olarak geçeceği düşünülen "phaser"lar dronları vurup parçalayan bir sistem olmayacak, sadece elektronik sistemlerini bozup düşürecek.

ABD Savunma Bakanlığı-Pentagon, mikrodalga savunma sisteminin projesini bir şirketten 16 milyon dolar karşılığında satın aldı.

Pentagon, mikrodalga savunma sistemini belli bölgelerde denenmeye başlandığını ve denemelerin 2020 yılının Aralık ayına kadar tamamlanacağını söyledi.

Tanımlamayan cisimler için gözlem uydusu teknolojileri de geliştiriliyor

İngilizlerin Airbus'la birlikte geliştirdiği ve önümüzdeki yıllarda uzaya fırlatacağı Oberon uydu kümesi herhangi bir noktadaki en hassas hareketten yüksek çözünürlük ile görüntü alacak. Radarda görünmeyen herhangi tanımlamayan bir cismi görebilecek. Aynı şekilde Çinlilerin 2020'de uzaya fırlatacağı BDS seyir uyduları kümesi de aynı görevi icra edecek.

Bu tür uydular sadece, radarda görünemeyen-tanımlanamayan dronlar için görev icra etmek için kullanılmayacak. Denizde korsan avlanan balıkçıdan, düşman askerinin konumunu belirleme görevlerinde de kullanılacak.

Yorumlar (0)