Suudi petrol tesislerine saldırı -6-

Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından sırasıyla neler yaşandı? Dünya liderleri ne diyor? İşte haber dizimizin altıncı bölümü...

DÜNYA 23.09.2019, 16:01
Suudi petrol tesislerine saldırı -6-

14 Eylül'de Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait 2 tesise saldırı düzenlenmişti. Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıyı Yemen'deki Husi milisler üstlenmişti. ABD ise saldırıyı İran'ın gerçekleştirdiğini iddia etmişti. 

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el-Maliki, başkent Riyad'daki basın toplantısında, İran'a ait olduğunu iddia ettiği askerî ekipmanları göstermişti. Petrol tesislerine düzenlenen saldırıda İran'a ait seyir füzelerinin ve drone'larının kullanıldığını ileri süren El Maliki, "Saldırı, sistematik ve kasıtlı bir şekilde sivil altyapıyı imha etmek için gerçekleştirildi." demişti.

"Aramco her zamankinden daha güçlü"

Saudi Aramco'nun CEO'su Amin Nasser, petrol şirketinin, 14 Eylül günü düzenlenen saldırılardan hiç olmadığı kadar güçlü çıktığını bildirdi. 

Nasser, çalışanlara gönderdiği mesajda, "Saudi Aramco'yu yok etmeyi amaçlayan yangınların beklenmeyen bir sonucu oldu. 70 bin kişiyi hızlı ve güvenli bir şekilde toparlanma misyonu etrafında birleştirdi ve Saudi Aramco bu olaydan her zamankinden daha güçlü bir şekilde çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

"Topraklarınız savaş alanı olur"

İran Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami, İslam Cumhuriyeti'ne saldıran herhangi bir ülkenin topraklarının "savaş alanına" dönüşeceği konusunda uyardı.

Selami, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, "Kim topraklarının savaş alanına dönüşmesini istiyorsa devam etsin. Savaşın kendi topraklarımıza sıçramasına asla izin vermeyeceğiz." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ülkenin hava sahasını ihlâl eden insansız hava araçlarının (İHA) vurulacağına yönelik uyarısını tekrarlayan Selami, "Sınırlı saldırılar sınırlı kalmayacak." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan: İran'ın rolü doğrulanırsa yanıt verilecek

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, soruşturmanın İran'ın saldırılardan sorumlu olduğunu doğrulaması halinde Riyad tarafından uygun adımların atılacağını bildirdi.  

El Cubeyr, "Krallık, soruşturmanın sonuçlarına göre güvenlik ve istikrarını sağlamak için uygun önlemleri alacak. Saldırıların Yemen'den gelmediğine, kuzeyden geldiğine eminiz. Soruşturmalar bunu kanıtlayacak." dedi.

BM, Husilerin teklifini memnuniyetle karşıladı!

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Yemen'deki Husi isyancılarının, Suudi Arabistan'a yönelik tüm saldırıları durdurma teklifini memnuniyetle karşıladı.

Griffiths, bu teklifin yıllardır devam eden kanlı çatışmaya son verebileceğini ifade etti. 

Ruhani: İran bölgesel güvenlik planı sunacak

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin bu hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılacağını ve Körfez'de güvenliği sağlamak için bölgesel bir iş birliği planı sunacağını kaydetti. 

Ruhani, küresel petrol endüstrisi için hayati önem taşıyan Körfez ve Hürmüz Boğazı'nda güvenliği denetleme çabalarında İran ile iş birliği yapmaya istekli ülkelere "dostluk ve kardeşlik elini" uzattıklarını söyledi.

ABD'nin bölgeye daha fazla asker göndermesi yönündeki son karara ilişkin Ruhani, Körfez'de yabancı güçlerin varlığına dair uyarıda bulunmaya devam etti.

Ruhani, "Yabancı güçler, halkımız ve bölgemiz için sorunlara ve güvensizliğe neden olabilir." dedi.

İngiltere: Husilerin saldırılardan sorumlu olduğunu söylemek mantıksız

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırıların Yemen'deki Husiler tarafından düzenlenmesinin mantıksız olduğunu belirterek, "Riyad, gelebilecek saldırılara karşı kendini savunma hakkına sahiptir." diye konuştu.

Raab, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Söz konusu saldırıların Husi isyancılar tarafından düzenlendiğini iddia etmek mantıklı ve güvenilir değil. Saldırıların sorumluluğunu birine yüklemeden önce kesinlikle açık ve net olmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

"İran'ın deniz sınırlarını savunmaya hazırız"

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Hanzadi, ülkenin deniz sınırlarını savunmaya hazır olduklarını ve herhangi bir saldırıya "ezici" bir şekilde karşılık vereceklerini bildirdi.

Hanzadi, "Düşmandan gelecek herhangi bir saldırıya ülkenin diğer silahlı kuvvetleriyle birlikte, en kısa sürede en ezici karşılığı vereceğiz. Şu anda İran'ın savunma gücü mümkün olan en üst düzeyde. İran Devrim Muhafızları ülkenin deniz sınırlarını savunmaya hazır." dedi. 

Pompeo: Görevimiz İran'la savaştan kaçınmak

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin İran ile savaştan kaçınmayı hedeflediğini ve Körfez bölgesine "caydırıcılık ve savunma" amaçlı askerî birlikler konuşlandırdıklarını bildirdi. 

Pompeo, Fox News'e yaptığı açıklamada, "Görevimiz savaştan kaçınmak. Savunma Bakanı Mark Esper'in cuma günü söylediklerini duydunuz. Bölgeye caydırıcılık ve savunma amaçlı askerî takviyeler gönderiyoruz. Bu caydırıcılığın başarısızlığa uğraması durumunda Başkan Trump'ın gerekli önlemleri almaya devam edeceğinden eminim." ifadelerini kullandı. 

Johnson: Saldırılardan İran sorumlu

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinin, Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırılardan İran'ın sorumlu olduğu sonucuna vardığını bildirdi.

Johnson, krallığın savunmasını desteklemek için ABD öncülüğündeki askerî misyona katılmayı düşündüklerini söyledi. 

Ülkesinin Ortadoğu'da yaşanan gerginliği yatıştırmak için müttefiklerle birlikte çalışacağını kaydeden Johnson, "İngiltere, 14 Eylül günü drone ve seyir füzeleri ile petrol tesislerine düzenlenen saldırıdan büyük ölçüde İran'ı sorumlu buluyor." dedi.

Ruhani: İran, Körfez'de kendi güvenlik koalisyonunu önerecek

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Körfez bölgesinde ülkesinin kendi güvenlik koalisyonunu önereceğini duyurdu. 

Ruhani, bölge güvenliğinin sağlanması için Basra Körfezi'ndeki tüm kıyı devletlerini koalisyona davet edeceklerini bildirdi.

Ayrıca, söz konusu girişimin "güvenlik" ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda ekonomik iş birliğini de kapsadığını ve Birleşmiş Milletler'de (BM) ayrıntılı olarak sunulacağını söyledi. 

"Ruhani, Trump ile görüşmeye istekli"

CNN International muhabiri Christiane Amanpouri, İran'ın nükleer faaliyetlerinin sürekli izlenmesi karşılığında yaptırımların rafa kaldırılması durumunda, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ABD Başkanı Donald Trump ile bu hafta New York'ta buluşmaya istekli olduğunu kaydetti.

Amanpouri, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Zarif'in "Zeytin dalı her zaman masadaydı. Şimdi tekrar uzatıyoruz." sözünü alıntıladı.

Macron: Saldırılar, ABD-İran zirvesine yönelik çabalara zarar verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, "14 Eylül'de Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırılar, ABD Başkanı Donald Trump ile İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani arasında bir görüşme düzenlemeye yönelik diplomatik çabalara zarar verdi."

Macron, küresel petrol piyasalarını sarsan saldırılar için birini suçlarken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Hem Trump hem Ruhani ile aynı anda New York'ta bulunan Trump, bunun tartışma için bir fırsat olduğunu ancak görüşme şansının kesinlikle artmadığını bildirdi. 

Yorumlar (0)