Biden Asya ziyaretlerini sürdürüyor: Gözler 24 Mayıs’ta yapılacak 4’lü zirvede

ABD Başkanı Joe Biden, Asya'ya gerçekleştirdiği ziyaretlerin ikinci kısmını oluşturacak olan Japonya'nın başşehri Tokyo'ya ulaştı. Burada maymun çiçeği hakkında bilgi veren Joe Biden, Asya gezilerinde yapılacak olan 4’lü liderler buluşması düşüncelerini de gün yüzüne çıkardı.

DÜNYA 22.05.2022, 15:55
Biden Asya ziyaretlerini sürdürüyor: Gözler 24 Mayıs’ta yapılacak 4’lü zirvede

Asya ziyaretleri çerçevesinde Güney Kore'den çıkış yapan Biden özel uçakla, yerel saat 17.00'ı gösterirken ABD'nin Tokyo'da bulunan Yokota Hava Üssüne iniş yaptı. Havaalanında bilgilendirmeler sağlayan Joe Biden, maymun çiçeği hastalığı hakkında açıklama yaptı. Bunun yanı sıra Asya gezisinde gerçekleştirilecek zirvelerde merak konusu haline geldi.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa’nın havalimanında karşıladığı Joe Biden, ziyareti çerçevesinde yarın başkent Tokyo’ya gidecek. İmparatorluk Sarayı'na ulaşarak burada Japonya İmparatoru Naruhito ile görüşme sağlayacak olan Biden’ın Asya gezilerinin devam edeceği belirlendi.

İlk kez yüzyüze gelecekler

Daha sonrasında ise Joe Biden, ilk defa Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile yüz yüze görüşme sağlayacak.

Japon Başbakanı gerçekleştirilecek olan görüşmede, Rusya ve Çin’in bölgesel hareketleri karşısında ülkesinin askeri gücünü arttırmayı planlıyor.

İki liderin yapacağı zirvede siber güvenlik, dış uzay alanlarını savunma, savunma ortaklığının güçlendirilmesi, Tayvan Boğaz istikrarı, yarı iletken üretimi konularının konuşulacağı düşünülüyor. Toplantı sonrasında ise iki lider basın mensuplarına açıklamalarda bulunacak.

Hint-Pasifik Ekonomik Kapsamı tanıtılacak

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Japonya gezisinde Hint-Pasifik Ekonomik Kapsamı (IPEF) tanıtımını da yapacağı düşünülüyor. "Yeni ortaklık" olarak isimlendirilen girişim, yüksek olanaklarda ticaret, tedarik zincirinin yenilenmesi, altyapı yatırımlarının kolaylaştırılması ve ekonomilerin dijitalleşmesini de içine alıyor.

Aynı gün içerisinde Kuzey Kore tarafından alıkonulan Japon vatandaşlarının yakınlarıyla da buluşacak olan Biden, sonrasında Japon Başbakan ile akşam yemeği yiyecek.

4 liderin buluşacağı zirve: Ev sahibi Tokyo

24 Mayıs tarihinde Tokyo’nun ev sahibi olacağı Quad Zirvesi’nde Biden ve Kişida’nın yanı sıra Hindistan ve Avustralya liderleri de burada bulunacak.

Güney Çin Denizi ve Doğu Çin Denizi'nde gidiş geliş güvenliğinin önemine vurgu yapılacak olan zirvede, " Açık ve Serbest Hint-Pasifik " düşüncesi üzerinde geniş kapsamlı bir görüş alışverişi oluşması bekleniyor.

Quad liderleri bunun yanı sıra zirvede, yarı iletken çipler, altyapı yatırımları, Covid-19 aşılarının son durumu dahil olmak üzere kritik teknolojilere dair yapılacak ortaklık imkanlarını konuşacak.

En son 2013’te gitmişti

Çin'e karşı resmi olmayan bir stratejik forum şeklinde belirtilen ve "Asya'daki demokrasi yayı" olarak tanımlanan ittifak, belirli aralıklarla toplantılar düzenliyor ve fikir alışverişi gerçekleştiriyor.

Eylül 2021 tarihinde Quad liderleri ilk yüz yüze toplantısını Washington'da gerçekleştirmişti.

Biden Ocak 2021 tarihinde göreve geldiğinde ilk Asya turunu Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile görüşerek gerçekleştirmişti.

Joe Biden, Barack Obama idaresinde üstlendiği ABD Başkan Yardımcılığı zamanlarında (2013) Japonya'ya ziyaret gerçekleştirmişti.

“Maymun çiçeği hastalığı için endişeliyiz”

Joe Biden, Güney Kore'de bulunan Osan Hava Üssü'nde yaptığı basın açıklamasında basına, maymun çiçeği virüsüyle ilgili olarak "Yayılması halinde sonuçlarının olması endişelendirici bir durum" şeklinde ifade etti.

Virüsün hangi düzeyde yayıldığı konusunda kendisine henüz bir bilgi gelmediğini söyleyen Biden, "endişelenilmesi gereken bir konu" şeklinde bahsetti. Biden, bu virüse karşı aşı çalışmalarının başlandığına da vurgu yaptı.

Yorumlar (0)