AB’den Putin’e rest: Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’nın adaylık işlemleri başladı

AB Konseyi, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’nın adaylık başvuruları için işlemlerin başlatıldığını duyurdu. AB Konseyi, adaylık başvurularını en kısa sürede inceleyip sonrasında ülkelere dönüş yapacak.

DÜNYA 08.03.2022, 07:45 08.03.2022, 17:46
AB’den Putin’e rest: Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’nın adaylık işlemleri başladı

Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı, 24 Şubat 2022 günü başlayan Rus işgaliyle birlikte Rusya’dan alınarak Fransa’ya verilmişti. O dönemden bu yana sessizliğini koruyan Fransa, tarihi bir adım atarak Putin’e adeta rest çekti. Fransa, AB Konseyi’nin Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’nın resmi adaylığı hakkındaki işlemlerinin başlatıldığını kaydetti.

Haberi konsey başkanlığı verdi

AB Konsey başkanlığının resmi sosyal medya hesabından aktarılan bilgilere göre Avrupa Komisyonu, ismi geçen ülkeler hakkında görüş bildirmek için bir araya gelecek. Bu adım, uzun bir yolu bulunan AB üyeliği için ilk adım olarak biliniyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in liderliğinde toplanacak olan komisyon, ülkelerin, AB’nin temel ilkelerini, ekonomik refahlarını, demokratik istikrarını ve kurumsallığını taşıyıp taşıyamayacağı konusunu görüşecek. 



27 ülkenin de görüşü alınacak

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin Gürcistan, Moldova ve Ukrayna hakkında görüşleri alınacak. Öte yandan Vladimir Zelenskiy’nin geçtiğimiz günlerde imzalayıp AB’ye sunduğu başvuru dilekçelerinden sonra Avrupa Parlamentosu’nun resmi olmayan şekilde onay verdiği biliniyor. Moldova ve Gürcistan ise Rusya’ya bağlı olan ayrılıkçı bölgelere ev sahipliği yapıyor. Ukrayna’nın başvuru hareketinden destek alan iki ülkenin başkanları, Zelenskiy’nin ardından başvuru belgelerini imzalamıştı. 

Aday olabilmeleri için oybirliği gerekiyor

Üç ülkenin de AB adaylık statüsü kazanabilmesi için AB Konseyi’nden gelecek olan oybirliğine ihtiyaç duyuyor. Bu sürecin ardından ise adaylığın ilk adımı olan yetkilendirme başlayacak. Ancak ülkelerin tam üye olabilmesi için kesin bir dayanak bulunmuyor. AB Komisyonu, sürecin işleyişi hakkında kesin bilgi vermekten kaçınıyor.

Yorumlar (0)