İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı: ‘20 bin 550 Ukrayna vatandaşı Türkiye’ye geldi.’

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, yaptığı açıklama ile 24 Şubat’tan itibaren 20 bin 550 Ukraynalı vatandaşın ülkemize geldiğini duyurdu. Bakanlık Sözcüsü Çataklı: ‘Ülkemizle Ukrayna arasındaki geçerli olan vize muafiyeti anlaşmasına göre Ukraynalı vatandaşlar ülkemize pasaport ya da kimlik ile giriş yapabilmekte. Ayrıca 90 güne kadar vize muafiyeti ile yasal olarak Türkiye’de kalabilmektedir.’ dedi.

GÜNDEM 07.03.2022, 15:12 08.03.2022, 13:44
İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı: ‘20 bin 550 Ukrayna vatandaşı Türkiye’ye geldi.’

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Ukrayna'da ki çatışmalardan dolayı yaşanan göç hareketliliği ile ilgili yazılı açıklama yayımladı. Çataklı, yayımladığı açıklama ile Ukrayna’da yaşanan göç hareketliliğinin başlaması ile beraber insani ihtiyaçların belirlemesi, insani yardım faaliyetlerinin yürütülmesi ve ülkemizden gönderilen yardımların eşgüdümünü sağlamak için 11 kişilik AFAD insani yardım ekibinin 25 Şubat tarihi itibariyle Romanya Siret Sınır Noktasına (Ukrayna-Romanya sınırı) gönderildiğini duyurdu. Çataklı. ‘5 tır insani yardım malzemesi 26 – 27 Şubat tarihinde ülkemizden yola çıktı. 1 – 2 Mart tarihlerinde de Ukrayna sınırına teslim edilmiştir.’ dedi.

Açıklamalarına davam eden Çataklı, ‘AFAD koordinesinde özel sektör ile sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan insani yardım malzemeleri götüren 5 tır da 5 Mart 2022 de ülkemizden yola çıkarıldı. AFAD ekiplerimiz tarafından Romanya sınırında 2 mobil mutfak ve standartlar ile günde 10 bin kişiye yemek ve ikramda bulunulmaktadır.’ dedi.

Ukrayna’ya gönderilen insani yardımlarla ilgili açıklamalarını sürdüren Bakanlık Sözcüsü Çataklı şunları söyledi: “4 Mart 2022 de Sağlık Bakanlığı’nın bölgeye acil müdahale için ünite kurmakla görevli 10 kişilik UMKE ekibi de AFAD ekibi ile birlikte Romanya sınırına gönderildi ve ekipler orada çalışmalarını sürdürmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün ve belediyelerin destekleriyle AFAD koordinesinde bu hafta yaklaşık 10 tır insani yardımın bölgeye sevki planlanmaktadır. Bu yardımlara önümüzdeki günlerde de devam edilecektir. Göç İdaresi Başkanlığı tarafından Kriz Koordinasyon Merkezi 24 saat esasına göre aktif hale getirilmişidir. Bunun dışında Göçnet altyapısı ile parmak izi alma ekipmanlarıyla donatılmış iki hizmet tırı ilave personelle birlikte Edirne’ye bir hizmet tırı ise Kırklareli'ne sevk edildi.

20 bin 550 Ukrayna vatandaşı Türkiye’ye geldi

Çatışmaların öncesinde Türkiye’ye gelen sonra da geri ülkesine dönemeyen ve çatışmalardan sonra ülkemize gelen Ukraynalı vatandaşlar hakkında Çataklı şu açıklamaları yaptı: ‘Görevlendirilen personeller, sınır kapılarındaki geçişlerde işlemlerin j-hızlı sonuçlanmasını ve kolaylaşmasını sağlamaktadır. Bu çalışmalar kapsamında 24 Şubat’tan itibaren tüm hudut kapılarımızdan toplam 20 bin 550 Ukraynalı vatandaş Türkiye’ye giriş yapmıştır. Ülkemizle Ukrayna arasındaki geçerli olan vize muafiyeti anlaşmasına göre Ukraynalı vatandaşlar ülkemize pasaport ya da kimlik ile giriş yapabilmekte. Ayrıca 90 güne kadar vize muafiyeti ile yasal olarak Türkiye’de kalabilmektedir. Çatışma döneminden önce ülkemize giriş yapmış olan ancak çıkış yapamayan Ukrayna vatandaşlarına yönelik de ikamet izni başvurularında gerekli kolaylığı sağlamaya yönelik valiliklere görev talimatı verilmiştir.

Ukrayna vatandaşlarla birlikte 6 Mart tarihi itibari ile 551 Kırım Tatarı ve Ahıska Türkü'de Türkiye’ye giriş yapmıştır. Ülkemize bireysel olarak veya kafile olarak giriş yapan Kırım Tatarları ile Ahıska Türklerinden, 15 Ahıska Türkü ve 257 Kırım Tatarı Edirne'ye, 204 Kırım Tatarıysa Kırklareli'ne Göç İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda Edirne ve Kırklareli Valilikleri tarafından yurtlara yerleştirilmiştir. Yurtlarda kalan vatandaşların ihtiyaçları AFAD ekipleri tarafından karşılanmaktadır. Bunun dışında Ukrayna'dan kendi ülkelerine gitmeye çalışan ve tahliye edilen 1.711 Azerbaycan, 62 Gürcistan, 447 Türkmenistan vatandaşı da ülkemize giriş yapmıştır. Göç İdaresinin ve AFAD Başkanlıklarımızın sürdürdüğü çalışmalara kesintisiz devam edilmektedir.”

Yorumlar (0)