Makarna üreticileri duyurdu: Buğday stokunda son durum ne?

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı, Türkiye’nin ekmeklik ve makarnalık buğday stokunun yeterli miktarda olduğunu söyleyerek, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı makarna üretiminde herhangi bir problemin olmadığını kaydetti.

TARIM 07.03.2022, 14:59 08.03.2022, 13:43
Makarna üreticileri duyurdu: Buğday stokunda son durum ne?

MÜSAD Başkanı Uysallı, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın makarna ve buğday sektörüne etkisine dair değerlendirmeler yaptı.

Uysallı, savaşın hiç kimsenin arzulamadığı bir durum olduğunun altını çizerek, çatışmaların bir an önce bitmesi temennisinde bulunduklarını kaydetti.

Son zamanlarda meydana gelen olayların tarım sektörünün nasıl büyük bir önemi bulunduğunu ülkelere bir defa daha gösterdiğine işaret eden Uysallı, “Bir musibet bin nasihatten evladır. Salgının ardından yaşanmış olan bu savaş ortaya koydu ki ülkemizin geleceği açısından tarım politikalarının büyük bir önemi var. Son zamanlarda meydana gelen tarım politikalarına dair ortaya atılan olumlu adımların hızlı bir şekilde sürmesi ülkemiz açısından büyük bir önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

Ülkemizin dünyanın en büyük yağlı tohum ve hububat üreticileriyle komşu olduğunun altını çizen Uysallı, şu ifadeleri kullandı:

“Süren savaş, büyük acılara sebep olduğu gibi, büyük fırsatlara da pencere açacak olabilir. Coğrafi avantajlarımızın iyi bir şekilde analiz edilecek olduğu çalışmalarda, ülkemizin birçok pazarda yeni avantajlar yakalaması sağlanabilir. Makarnalık veya ekmeklik buğday için stokumuz son derece yeterli.

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş, makarna üretimini etkilemeyecektir. Salgın döneminde olduğu gibi ülkemize fazlasıyla yetecek kadar makarna üretim yeteneğimiz vardır, endişeye mahal yoktur.”

“Sezonu rahat bir şekilde çıkaracak kadar buğday stokumuz var”

Uysallı, Ukrayna ve Rusya’nın dünya buğday ticaretinin yaklaşık olarak %24’ünü gerçekleştirdiğinden iki ülkenin arasında meydana gelen sorunun tedarik sürecine tersi yönde etki edebileceğini söyleyerek, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Yaşanan olayın etkilerinin boyutları, savaşın ne kadar süre boyunca süreceğiyle ilişkilidir fakat şöyle bir durum söz konusu: Ülkemizde hasat sezonuna yaklaşık olarak 60 gün var. Bu sene hava koşullarının uygun olması nedeniyle buğdayda iyi bir rekolte beklentimiz bulunuyor. Rahat bir şekilde sezonu çıkartacak kadar buğdayımız var.”

TMO tarafından uzun zamandır düzenli bir şekilde buğday ihaleleri açıldığını hatırlatan Uysallı, kısa ve orta vadede bir sıkıntı olacağını düşünmediklerini söyledi.

Uysallı, salgının tarım politikalarına ilişkin çok önemli kararlar verilmesini sağladığını söyleyerek, Rusya – Ukrayna arasında yaşanan savaşın bir defa daha stratejik kararların koşullara bağlı olmaksızın uygulanmasının önemini gösterdiğini sözlerine dahil etti.

Yorumlar (0)