Twitter, Putin’in sansürüne ‘Tor’lu cevap verdi 

Vladimir Putin’in ülkesindeki sosyal medya uygulamalarına yasak getirmesi üzerine dünya ile iletişimleri bir anda kopan Rus halkının feryadını Twitter duydu. Twitter yetkilileri, Tor ağı üzerinden özel bir link hazırlayarak Rus halkının bu link üzerinden uygulamaya giriş yapmasını sağladı. Güzel haberi ise Twitter’ın yazılım mühendislerinden Alec Muffett duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.03.2022, 15:15 10.03.2022, 16:30
Twitter, Putin’in sansürüne ‘Tor’lu cevap verdi 

114 milyonluk nüfusu bulunan Rusya Federasyonu’nda 110 milyon kişi, sosyal medya kullanıyor. Ancak iki haftadır süren Ukrayna-Rusya savaşında Rusya’ya yaptırım uygulamak isteyen sosyal medya uygulamalarından Meta çatı şirketi uygulamaları ve Twitter, web sitelerinin ve uygulamalarının Rusya’da kullanımını yasaklamıştı. 

Sosyalleşmeye bir yasak da Putin’den geldi

Sosyal medya uygulamalarının adeta “internet savaşı” başlatması üzerine Vladimir Putin, Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarının Rusya’da kullanımını tamamen yasaklamıştı. Bu gelişmeyle birlikte ülkede VPN’ye (Farklı ülkeler üzerinden yasaklı sitelere giriş sağlayan sistem) olan talep “olağanüstü” artmış ve Twitter da bu konuya çözüm bulmak için kolları sıvamıştı. Milyonlarca kişi tarafından kullanılan sosyal medya uygulaması, onion uzantılı Tor ağı üzerinden erişimi sağlanabilen bir link üretti ve bunu Ruslarla paylaştı. 



Yasaklara karşı yeni Twitter hizmeti başladı

Orijinal Twitter sayfalarını farklı bir link üzerine aktaran yazılım mühendislerinden Alec Muffett, güzel haberi Twitter hesabı üzerinden kullanıcılara verdi. “Yeni Tor onion servisini duyurmaktan memnuniyet duyuyorum.” ifadelerini kullanan Muffett, yeni bağlantı adresini de paylaştı. Bu fikrin 2014 senesinden bu yana aklını meşgul ettiğini söyleyen Alec Muffett, Tor ağının kullanıcılara daha fazla gizlilik ve güvenlik imkanı sağlayacağını ifade ederek yeni sistem hakkında memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Tüm sosyal ağlara Tor üzerinden erişilebiliyor

Twitter başta olmak üzere tüm sosyal sitelere Tor ağı üzerinden erişilebiliyor. Fakat Twitter’ın yeni sürümü sayesinde artık yasaklanan tüm ülkelerde yaşayan kullanıcılar da web sitesine ulaşabilecek. Öte yandan onion, Dark Web’de yasa dışı faaliyetler yürüten kişiler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Bunun temel sebebi ise bilgisayar ile sunucu arasındaki bağlantının şifrelenmesi ve kullanıcıların takibinin engellenebilmesi. Onion, klasik internet servislerinin DNS bağlantısıyla ve Firefox ve Chrome gibi bilinen tarayıcılarla kullanılamıyor.

Yorumlar (0)