Rusya tekrar geçici ateşkes ilan etti

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 13. gününde sürüyor. Dün gerçekleştirilen barış görüşmelerinin 3. turundan da bir netice çıkmadı. Rusya, ise sivillerin tahliye edilmesi için başkent Kiev dahil olmak üzere 5 şehirde geçici ateşkes ilan etti.

GÜNDEM 09.03.2022, 01:05 09.03.2022, 09:09
Rusya tekrar geçici ateşkes ilan etti

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 13. gününde sürerken, yeni yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşananlar...

ABD'den Montrö açıklaması

01.18 - ABD Dışişleri Müsteşarı: Türkiye, Montrö çerçevesinde kuvvetli adımlar attı.

00.56 - Kiev'de tekrar siren sesleri yankılandı.

00.19 - Starbucks, McDonald's, Amazon ve Coca-Cola Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı. 

23.25 - NATO üyesi ülkelerinin savunma bakanları 16 Mart tarihinde olağanüstü toplanacak.

Ateşkes uzatıldı

23.21 - Rusya, Ukrayna'da Kiev, Mariupol, Harkiv, Çernigiv ve Sumi kentlerinde sivillerin tahliye edilmesi için yarın 10.00 itibarıyla tekrar geçici ateşkes ilan edildiğini duyurdu.

22.52 - Polonya: Bugün 100 bin kişi daha ülkemize giriş yaptı. 

Polonya: MiG-29 savaş uçaklarını ABD'ye vermeye hazırız

21.58 - Polonya Dışişleri: Envanterimizdeki bütün MiG-29 savaş uçaklarını ücretsiz bir şekilde ABD'ye vermeye hazırız. Buna karşılık olarak da ABD'den benzer özelliklerde 2'inci el savaş uçağı istiyoruz. MiG-29'e sahip diğer NATO mensupları da bizim yaptığımızı yapmalı. 

Putin'den karşı hamle

21.15 - Putin, Rusya'nın güvenliği için ihracatı ve ithalatı sınırlayan yeni ekonomik önlemleri içeren kararnameye imza attı.

21.10 - Biden, Rusya'dan enerji ithalatını yasaklayan kararnameye imza attı. 

20.59 - Zelenskiy, İngiliz parlamenterlere seslendi ve "Asla pes etmeyeceğiz, yenilmeyeceğiz, havada ve denizde sonuna dek savaşacağız. Sonucu ne olursa olsun topraklarımız için savaşacağız." dedi. Ukrayna'ya vermiş oldukları destek sebebiyle Johnson'a teşekkürlerini sunan Zelenskiy, Johnson'dan yaptırımlarla Putin üzerindeki baskının daha da artırılmasını ve Rusya'nın 'terörist devlet' olarak nitelendirilmesini talep etti.

20.46 - Ukrayna: Bugün Harkov'da 27 sivil yaşamını yitirdi.

20.13 - Rusya Savunma Bakanlığı: 2 bin 581 askeri tesis imha edildi.

19.44 - Dışişleri: 13 bin 120 Türk vatandaşı tahliye edildi. 

ABD ve İngiltere'den 'petrol' adımı

19.37 - Biden, Ukrayna-Rusya savaşına yönelik yaptırımlar çerçevesinde, ABD'nin Rusya'dan enerji, gaz ve petrol ithalatını yasakladıklarını açıkladı. İngiltere'nin de bu yılın sonuna değin Rus petrol ürünleri ve petrol ithalatını aşamalı bir şekilde durduracağı duyuruldu.

19.05 - Kremlin: Putin ve İsrail Başbakanı Bennett telefonda görüşmesi yaptı. 

18.56 - NATO Genel Sekreteri: Putin Ukrayna'yı ve bizi ciddiye almıyor. 

18.42 - Ukrayna Sağlık Bakanı:  Saldırılar sebebiyle 61 hastane kullanılamaz halde. 

18.41 - CIA: Savaşta 2 ila 4 bin Rus askeri öldürüldü. Önümüzdeki haftalarda ülkedeki durum daha da kötüleşecek. 

18.38 - Rus halkı, yaptırımlar sebebiyle ülkeden ayrılan çok sayıda firmanın yokluğunda yaşanabilecek sıkıntılardan dolayı endişeli. Yaptırımlar sebebiyle yabancı yatırımcıların hızla azaldığı bu dönemde, Rus vatandaşları istihdamda da problem yaşayacaklarından dolayı kaygılı. 

18.03 - Mikolayiv bölgesinde bulunan Snigirövka'da tankların ilerlediği görüldü. 

AB'den Rusya'ya, yeni yaptırım hazırlığı

17.14 - Rusya saldırısına uğrayan Ukrayna'nın Odessa kentinde, güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkartılırken ordu bandosu, hazırlanan barikatların önünde gerçekleştirdiği konserle güvenlik güçlerine ve halka moral verdi.

17.12 - ABD Başkanı Biden'ın bugün açıklama yapması ve Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya'dan ithal edilen petrole yasak getirildiği açıklamasının yapılacağı ifade ediliyor. 

16.56 - Ukrayna-Rusya savaşının başlamasından sonra ülkelerinden kaçarak Fransa’ya göç eden Ukraynalı göçmenlerin sayısının 5 bine yükseldiği açıklandı.

16.55 - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Suceava kentindeki Siret Sınır Kapısı'ndan Romanya'ya göç eden Ukraynalı sivillere insani yardım sağlıyor. AFAD ekipleri, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle insani yardım faaliyetleri için Siret Sınır Kapısı'na sevk edildi. Öte yandan çok sayıda tır aracılığıyla insani yardım malzemesi söz konusu bölgeye ulaştırıldı.

16.32 - Babası Ukraynalı, annesi Rus, kendisi Türkiye vatandaşı olan ünlü besteci ve piyanist Anjelika Akbar, Osmangazi Belediyesinin gerçekleştirdiği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesinde bir konser verdi. 13 gündür süren Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirme yapan Anjelika Akbar, savaşın son bulması yönünde çağrı yaptı.

16.27 - Avrupa Birliği, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Rus denizcilik sektörü ile bazı oligarkları ve yetkilileri yaptırım listesine eklemek için çalışmalar yapıyor.

16.03 - Belçika'nın başkenti Brüksel’de, Avrupa Birliği Komisyonu binasının karşısında bir araya gelen Ukraynalı kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle gösteri düzenlerken, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını protesto etti.

Zelenski'den uzlaşma çağrısı: "Anlaşmaya varabiliriz"

14.21 - Ukrayna lideri Zelenskiy, 13 gündür devam eden Rusya saldırıları hakkında yeni bir konuşma paylaştı. Konuşmasında çarpıcı sözler kullanan Zelenskiy, gündeme ilişkin dünya devletlerinin liderlerine sitem etti ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne de temas etti. Rusya'nın saldırıları yüzünden temel gıda ihtiyaçlarına insanların erişemediğini söyleyen Zelenskiy, “Bu günde biz annelerimizin, kadınlarımızın gününü kutlarız. Ülkede bu kadar ölüm mevcutken ve savaş sürerken sizin bu gününüzü bugün kutlayamayacağım. İşgalciler Sumi'yi tekrar uçaklarla bombaladı. Mariupol kenti, işgalciler için bir risk teşkil etmezken o kenti de abluka altına aldılar. Elektriği bilerek kesiyorlar ve kente yönelik yardım girişlerine engel oluyorlar. Bir çocuk, su içemediği için yaşamını yitirdi. Partnerlerimiz, müttefiklerimiz beni duydunuz mu? 2022'de bir çocuk, su içemediği için yaşamını yitirdi." sözlerini kullandı. 

"13 gündür yalnızca söz veriyorsunuz"

Görüştüğü dünya liderlerinin destek tekliflerinin yalnızca lafta kaldığını söyleyen Zelenskiy, “13 gün içinde Rusya, kaybetmiş olduğu hava araçlarını son 30 yılda kaybetmedi. Hava sahasının kapatılacağına yönelik son 13 gündür sözler veriyorsunuz. Ölümlerin ilk suçlusu Ruslar fakat sorumluluk, Ukrayna hava sahasını kapatma yönünde söz veren kişilerdedir. Bu sebeple yüzlerce insanın yaşamı, hayat ve ölüm çizgisi arasında. Mariupol'deki insani koridor hiçbir işe yaramadı. O kente tahliyeler için insani yardım tırları, otobüsler yolladık. Bu bir katliamdır. Partnerlerimizle görüşerek yardımlarını almayı sürdüreceğim. Birçok kişiyle görüştüm ve çözemeyeceğimiz, onların vicdanına kalmış bazı durumlar var. Ukrayna hava sahasını kapatmak adına dünya yardım etmek durumunda ve bu da onların vicdanını gösterecek” açıklamasını yaptı.

13.14 - Dün Kremlin'den gelen açıklamada savaşı sona erdirmek için 3 koşul öne sürülmüştü. Ukrayna'nın NATO'ya katılma kararından vazgeçmesi, Kırım'ın Rusya'nın bir parçası olarak görülmesi, doğudaki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığının tanınması talep edilmişti. Muhabirin bu konuya ilişkin "Bu 3 şartı yapmaya istekli misiniz" şeklindeki sorusunu cevaplayan Zelenski, Rusya dışında hiçbir ülkenin bu bölgeleri tanımadığını ifade etti. Zelenski "Bu konuyu tartışabilir ve anlaşmaya varabiliriz. Söz konusu bölgelerin nasıl yaşayacağını konuşabiliriz" şeklinde konuştu. Üç kilit koşul için olası çözüm önerileri olduğunu ifade eden Zelenskiy, "Bu bölgelerde benim için önemli olan Ukrayna'nın bir parçası olma arzusunda olan insanların burada nasıl yaşayacağı. Yani konu, onları tanımaktan daha karmaşık. Bu farklı bir ultimatom ve ultimatomlar için şu an hazır değiliz" sözlerini kullandı.

13.13 - Ukrayna lideri Zelenskiy, çatışmalar için kurulan barikatların önünden video çekerek Twitter'dan paylaştı. Zelenskiy, "Kyiv’e kar yağdı. Bahar işte böyle. Savaş nasılsa bahar da o şekilde. Sert. Fakat her şey yakında normal olacak. Herkesi yeneceğiz" sözlerini kullandı.

Zelenskiy, Kiev'de sokağa çıktı

13.49 - Ukrayna - Rusya savaşı sebebiyle Ukrayna'dan Macaristan'a girişler devam ediyor. Polis merkezinin yaptığı açıklamada, 24 Şubat-7 Mart arasından  Macaristan'a Ukrayna'dan toplam 186 bin 252 bin kişinin geldiği bildirildi.

13.27 - Ukrayna lideri Zelenskiy, başkent Kiev'de sokağa çıkarak yayınladığı mesajı sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

12.54 - Ukrayna'nın başkenti Kiev'de görev alan Azerbaycanlı diplomatlar, Lviv kentinde geçici olarak faaliyet gösterecek.

12.53 - Birleşmiş Milletler, komşu ülkelere Ukrayna'dan geçen mülteci sayısının 2 milyona yükseldiğini açıkladı. 

12.45 - Rusya'nın saldırılarından sonra Ukrayna’nın bütün kentlerinde başlatılan insani yardım, Lviv Sanat Merkezi'nde devam ediyor.

12.44 - Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Trzeciak, 7 Mart günü itibarıyla Ukrayna’dan 1 milyon 67 bin kişinin Polonya sınırına geçtiği, bin 271’nin Türk vatandaşı olduğu kaydedildi.

12.40 - Rusya'nın saldırısının ardından Ukrayna'dan ayrılmak isteyen birçok savaş mağdurunun, Suceava kentindeki Siret Sınır Kapısı'ndan Romanya'ya geçişleri sürüyor.

Rusya Sözcüsü: Türkiye'de Ukrayna ile müzakereye hazırız

12.31 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov “Rusya ve ABD, barış içinde yaşama esasına geri dönmeli" sözlerini kullandı.

12.00 - İngiltere Sağlık Bakanı Javid’den gelen açıklamada, 500 binden fazla tıbbi malzemenin Ukrayna’ya gönderildiğini ve İngiltere’nin bugün daha fazla tıbbi malzeme göndereceğini ifade etti.

11.58 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, şu ana kadar Ukrayna'ya ait olduğu belirlenen toplam 2 bin 482 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini duyurdu.

11.50 - Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Donbas ve Kırım cumhuriyetlerinin tanınma ihtimaline ilişkin bir soruya, "Bunu tartışabilir ve o bölgedeki insanların nasıl yaşayacakları ile ilgili bir uzlaşma bulabiliriz" cevabını verdi.

11.16 - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, “Türkiye’de Ukrayna ile müzakerelere hazırız, tek problem Ukrayna'nın buna ne derece yetkin olacağı…” açıklamasını yaptı.

11.15 - Kiev Hükümeti: Kiev'de gece sessiz geçti. Eczaneler, dükkanlar, bütün iletişim altyapısı şu an çalışıyor. Metro ve kara ulaşımı, sadece belirli güzergahlarda azaltılmış bir biçimde 8:00 - 19:00 arasında çalışıyor. Kamu sektörü personeli, ısıtma şebekeleri ve kanalizasyonların işletilmesine destek veriyor. Kentte iletişim ve elektrik var. Bütün hastaneler savaş modunda şu an çalışıyor.

11.14 - Ukrayna lideri Zelenskiy, dün gece yarısında yaptığı açıklamada, “Kiev’deyim. Bankova Caddesi’nde. Kimseden korkmuyorum, saklanmıyorum” sözlerini kullandı.

Ukrayna: 12 binden fazla Rus askeri öldü

10.50 - Ukrayna'ya saldırı düzenleyen Rus ordusunun, 12 bini aşkın askerini kaybettiği aktarıldı.

10.42 - Malezya'nın, güneydeki komşusu Singapur'un, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Moskova'yı kınamasından sonra, Rusya'ya yönelik yaptırım uygulamayacağı aktarıldı.

10.37 - Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Ukrayna'ya dönemeyen ve Bursa'nın İnegöl ilçesine gelen Ukrayna İşitme Engelli Oryantiring Milli Takımı, İnegöl Belediyesi'nin Doğa Sporları ve Turizm Merkezi'nde misafir ediliyor. Antrenör Thachenko Vasly, "Türk halkı ile kardeş ve aile olduk. Oldukça memnunuz." sözlerini kullandı.

10.30 - Ukrayna'nın Sumi kentine Rus ordusu tarafından düzenlenen hava saldırıları sonucunda 2'si çocuk olmak üzere 9 sivil yaşamını yitirdi. 

10.23 - Avrupa Birliği, AB üyesi olmak için başvuruda bulunan Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'nın başvurusunu inceleyecek.

10.20 - Ukrayna'da başkent Kiev dahil olmak üzere sivillerin 5 şehirden tahliye edilmesi için kararlaştırılan geçici ateşkes başladı.

Zelenskiy: "Kiev'deyim, korkmuyorum ve saklanmıyorum"

07.51 - Japonya hükümeti, Rusya işgal etme girişiminde bulunduğu Ukrayna’daki bütün Japonya Büyükelçiliği personelinin geçici olarak Ukrayna’yı terk edeceğini duyurdu.

06.54 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile yaptığı görüşmede Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını ve sivil ölümlerini kınadığı aktarıldı.

04.10 - Dünya Bankası, Ukrayna için 723 milyon dolar değerindeki hibe ve kredi paketini onayladığını açıkladı.

02.58 - Başkanlık ofisinden halkına seslenen Zelenskiy, Kiev’de kalıyorum, korkmuyorum ve saklanmıyorum” açıklamasını yaptı.

02.40 - Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya ile netice elde edilene kadar müzakerelere devam edeceklerini açıkladı. Zelenskiy, ayrıca Telegram üzerinden yayınladığı video mesajında, Rus askerlerine karşı mücadeleye devam ettiklerini dile getirdi.

02.11 - Rusya lideri Putin, zorunlu askerlik yapanların Ukrayna'daki askeri operasyonlara yer almadığını söyleyerek, “Yedekteki askerler de ek olarak orduya çağrılmayacak." sözlerini kullandı. Kremlin Sarayı'ndan gelen açıklamada Putin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. 8 Mart Kadınlar Günü’nü kutlayan Putin, küresel ekonomik sıkıntılar ile askeri çatışmaların olduğu bir dönemden geçildiğini ve Rusya’daki düşük gelirli anneler ile hamile kadınlara maddi destek sağlanacağını açıkladı. Rusya’nın Ukrayna'daki askeri harekâtı hakkında konuşan Putin, "Zorunlu askerlik yükümlülüğü bulunanların askeri harekâtta bulunmadığını ve bulunmayacağını söylemek istiyorum. Yedekteki askerler de çağrılmayacak. Belirlenen hedefler sadece profesyonel askerlerce hallediliyor. Rus halkı için onların, barışı güvenilir bir biçimde sağlayacağından eminim."

01.42 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna-Rusya savaşına yönelik Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya lideri Putin'in doğrudan birbirleriyle konuşmalarını istediklerini söyledi. Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Kuleba, "Uzun bir süredir biz, Ukrayna ile Putin arasında doğrudan konuşma talep ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki nihai kararları veren Putin” açıklamasını yaptı. Zelenskiy’nin, doğrudan Putin ile konuşmak da dahil olmak üzere hiçbir şeyden korkmadığını söyleyen Kuleba, "Putin de korkmuyorsa gelsin ve konuşalım." yorumunu yaptı. 

5 kentte ateşkes kararı

01.19 - ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Greenfield, Rusya lideri Putin'in kimseyi dinlemediğini söyleyerek, ‘’Ukrayna'da tüm dünyanın çok zor ve uzun bir yola hazırlanması lazım.'' sözlerini kullandı.

00.57 - Fransa'da ikamet eden Ermeni kökenli Stella Melkonyan'ın mağazası, Rus ürünleri satması sebebiyle saldırıya uğradı. France Bleu'nün iddiasına göre saldırı, 3 Mart’ı 4 Mart’a bağlayan gecede düzenlendi.

00.40 - Rusya lideri Putin, Ukrayna'yı işgal girişimleri esnasında yalnızca profesyonel askeri birlikleri sahaya süreceklerini açıkladı ve “Ukrayna operasyonu sırasında yalnızca profesyonel askerler kullanacağız. Acemi asker olmayacak” ifadelerini kullandı.

00.18 - Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Ukrayna savaşı sebebiyle ABD'nin Rus petrolüne ithalat yasağı uygulayacağı iddialarına yönelik, henüz bu konuda karar vermediklerini ve Avrupalı ortakları ile konuyu konuştuklarını bildirdi.

00.05 - Rusya, Ukrayna'nın Harkiv, Kiev, Mariupol, Sumi ve Çernigiv kentlerinde sivillerin tahliye edilmesi amacıyla bugün Rusya saati ile 10.00’dan itibaren geçerli olacak şekilde geçici ateşkes ilan etti.

Yorumlar (0)