Rusların elindeki Çernobil'deki personelin çalışma şartları kötüleşiyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael M. Grossi, Ukrayna’da bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nin Rusya tarafından kontrol altına alınmasından bu yana geçen iki haftada, burada görevli olan personelin çalışma koşullarının kötüleştiğine vurgu yaptı.

GÜNDEM 09.03.2022, 11:37 10.03.2022, 09:07
Rusların elindeki Çernobil'deki personelin çalışma şartları kötüleşiyor

UAEA’dan gelen açıklamada, Ukrayna’da bulunan nükleer tesislerle ilgili yaşanan gelişmelere ilişkin Başkan Grossi’nin görüşleri paylaşıldı.

Personel, 13 gündür aralıksız çalışıyor

Yaklaşık iki hafta önce Rusya’nın kontrolüne geçen Çernobil Nükleer Santrali’nde görev alan personele ilişkin açıklama yapan Grossi, 210 çalışanın vardiya değişimi olmadan ve aralıksız bir şekilde çalıştırıldıkları bilgisinin Ukraynalı yetkililerden edindiğini bildirdi.

13 gündür personelin, aralıksız bir şekilde bu tesiste çalıştırıldığına vurgu yapan Grossi, çalışanların içecek ve yiyecek ihtiyaçlarının karşılandığını fakat ilaç ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekildiğini kaydetti.

"Santraldeki çalışanın durumu kötüleşiyor"

Grossi, her geçen gün burada görevli olan personelin durumunun kötüye doğru gittiğini belirterek, Ukraynalı yetkililerin, buradaki problemin çözümü ve çalışanların dönüşümlü çalışmalarına imkan tanınması adına uluslararası kamuoyunun desteğinin alınması çağrısında bulunulmasını istediğini iletti.

"Çernobil santralindeki çalışanların karşılaştığı stresli ve zor durum ve bunun nükleer güvenlik konusundaki muhtemel riskleri ile ilgili derin endişe duyuyorum." sözlerini kullanan Grossi, personelin güvenli bir biçimde vardiya değişikliği yapmasının kolaylaştırılması adına Rus yetkililere çağrı yaptı.

Grossi, santralde güvenlik ve doğrulama bakımından kullanılan kamera sistemlerinin kaybolduğunu, kameraların bulunması için Ajans tarafından araştırma başlatıldığını dile getirdi.

Yorumlar (0)