Erdoğan-Steinmeier görüşmesi Alman basınında: "Daha cesur, zorlu, vazgeçilmez"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Alman mevkidaşı Frank Walter Steinmeier arasında dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde önemli bir görüşme gerçekleşti. Alman basını, görüşmenin tahmin edilen süreden üç kat fazla sürdüğünü dile getirdi. Türkiye'den "zorlu ve vazgeçilmez partner" olarak bahsedildi. İşte Erdoğan - Steinmeier görüşmesinin dış basındaki yankıları...

GÜNDEM 25.04.2024, 11:54 Hakan Öksüz
Erdoğan-Steinmeier görüşmesi Alman basınında: "Daha cesur, zorlu, vazgeçilmez"

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'ın dünkü Türkiye ziyareti, dış basında yankı uyandırdı. Steinmeier, süvariler tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önünde yer alan caddede karşılandı. Külliye'nin ana giriş kapısında Alman mevkidaşını karşılayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, heyetleri birbirine takdim etti.

Steinmeier'dan "bağları güçlendirelim" çağrısı

İki lider, basına kapalı yapılan görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. Erdoğan ile Steinmeier'ın yaptığı konuşmalar, Alman medyasında gündeme oturdu. Gazete ve televizyonlar, Cumhurbaşkanı Steinmeier'ın Türkiye ziyaretine geniş yer ayırdı. Steinmeier'ın, "Türkiye ile aramızdaki bağları canlandırmalıyız." çağrısı dikkat çekti.

Frankfurter Allgemeine: "Erdoğan daha cesur konuştu"

Frankfurter Allgemeine gazetesi, görüşmenin tahmin edilen süreden üç kat daha uzun sürdüğünü yazdı. Mevkidaşından daha cesur açıklamalarda bulunan Erdoğan'ın, Almanya'nın Türkiye'ye uyguladığı silah ihracatı kısıtlamasının tamamen kaldırılması gerektiğini söylediği vurgulandı.

Frankfurter Rundschau: "Zorlu ve vazgeçilmez partner"

Frankfurter Rundschau gazetesi, "zorlu olsa da vazgeçilmez" yorumunu yaptığı görüşmenin zamanlamasının dikkat çekici olduğunu aktardı. Almanya ile Türkiye'nin bazı sorunlar yaşasa da kopmaz bağlarla birbirine bağlandığı kaydedildi. Türkiye'nin "zorlu ve vazgeçilmez bir partner" olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier'ın, "İki ülkenin birbirine ihtiyacı var." sözünü manşete taşıyan ZDF, "Son zamanlarda Almanya-Türkiye ilişkileri arka planda kaldı. Sönükleşen ilişkilerin canlandırılması için Steinmeier çağrıda bulundu." yorumunu yaptı.

RND, 100 yıl önce kurulan diplomatik ilişkiyi hatırlattı

100 yıl önce Türkiye ile kurulan diplomatik ilişkileri hatırlatan Alman yayın kuruluşu RND, "Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti, iki ülke arasında oluşan çatlakları gözler önüne serdi. Türkiye ile ilişkiler zorlu da vazgeçilmez." ifadelerine yer verdi.

 

Yorumlar (0)