Kuleba ile Lavrov Antalya'ya geldi

Rusya-Ukrayna savaşı 14. gününde de devam ederken Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, dün yeni bir açıklama yaptı ve şu ana kadar Rusya'nın 50'den fazla çocuğu öldürdüğünü belirterek "Rusya'nın terör devleti olduğunu kabul edin” yönünde tüm dünyaya çağrı yaptı. Öte yandan Rusya ise ABD ve diğer dünya ülkelerinin yaptırımlarına karşı olarak, 9 Mart - 9 Eylül arasında yabancı para cinsinden satışları askıya aldığını açıkladı.

GÜNDEM 09.03.2022, 23:05 10.03.2022, 01:48
Kuleba ile Lavrov Antalya'ya geldi

Rusya-Ukrayna savaşı 14. gününde de devam ederken her geçen dakika yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İşte savaşın 14. gününde dakika dakika yaşananlar...

01.11 - Zelenski, Volnovaha, Kiev, İzyum, Mariupol, Sumi ve Enerhodar şehirlerindeki sivillerin tahliye edilmesi için 6 insani yardım koridoru oluşturulacağını bildirdi.

00.12 - Ukrayna’da esir alınan Rusya askerleri basın mensuplarının karşısına geçti. Rus asker Andrey Çuvaterevskiy, “Ne Rusya’ya ne de Ukrayna’ya bu savaş lazım değil, yalnızca Putin’e lazım.” dedi.

00.02 - Arap Birliği, Ukrayna-Rusya krizini takip etmek amacıyla bakanlar seviyesinde bir komite kurulması yönünde karar aldı.

00.00 - Ukrayna: 12 bin Rus askeri etkisiz hale getirildi. 

23.43 - Pentagon: MiG-29 savaş uçaklarının Polonya'dan Ukrayna'ya sevk edilmesi 'yüksek riskli' olarak yorumlanıyor. ABD an itibarıyla Ukrayna'ya savaş uçağı verilmesini desteklemiyor. Ukrayna ordusunda yeteri kadar savaş uçağı var. Bu hamlenin bir getirisi olmaz ve Rusya ile gerilimi artırır. 

23.33 - Rusya: 2.800 askeri tesisi imha ettik.

Kuleba ile Lavrov Antalya'ya geldi

23.04 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba Antalya'da. 

22.07 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Antalya'da.

21.47 - Erdoğan ile Biden telefonda görüşecek. Görüşmenin yarın saat 18.30'da gerçekleştirilmesi bekleniyor. 

21.45 - Beyaz Saray: Polonya tarafından Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesine hiçbir zaman karşı olmadık. 

21.43 - UAEK (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı) Grossi de Bakan Çavuşoğlu'nun daveti üzerine yarınki Antalya Diplomasi Forumu'na katılacağını açıkladı.

21.24 - Ukrayna: Son 24 saatte 40 bin kişinin ülkeden tahliyesi sağlandı. 

21.09 - Rusya: İnsani yardım koridorlarının bulunduğu bölgelerde ateşkese harfiyen uyuyoruz.

20.38 - Ukrayna: İşgalin başından beri 67 çocuk katledildi. 

Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı ile görüştü

20.36 - Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Leyen ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'daki son durumu ve AB-Türkiye ilişkilerini ele aldı. 

20.28 -  İngiltere Dışişleri Bakanı: Ukrayna'da uçuğa yasak bölge düşünmüyoruz. Ukrayna'ya askeri düzeyde yardım etmek istiyoruz. 

19.39 - Rusya Savunma Bakanlığı: 180 bin Ukraynalı ülkemize sığındı. 

19.23 - Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı: Kentimizde 1.170 sivil katledildi. 

18.50 - Putin ile Scholz telefon görüşmesi yaptı. Söz konusu görüşmede Ukrayna'daki son durum ele alındı. 

18.33 - Çin, Ukrayna'ya 800 bin dolar tutarında insani yardım malzemesi gönderecek.

Mariupol'de çocuk hastanesi hedef alındı

18.23 - Mariupol Şehir Konseyi: Çocuk hastanesi kullanılamaz hale geldi. 

18.12 - Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna'ya hiçbir zaman savaş uçağı göndermeyeceklerini duyurdu.

18.02 - AB ülkelerinin liderleri, Rusya-Ukrayna savaşı, yeni yaptırımlar, enerji piyasasındaki son durum, Ukrayna'nın birliğe alınması, sığınmacılar ve enflasyon gibi çeşitli hususları görüşecek. İki gün sürecek olan toplantı Paris'te gerçekleştirilecek. 

AB, 160 kişiyi daha yaptırım listesine ekledi

16.47 - İngiltere Savunma Bakanı Wallace, Rus saldırılarından Ukrayna'ya hava sahasının korumasına yardımcı olmak adına uçaksavar füze hibe etmeyi düşündüklerini ifade ederek, bunun, "savunma silahları" tanımında kalacağını açıkladı.

15.57 - Fransa’nın raylı ve demir yolu taşımacılık sektöründe faaliyetlerde bulunan Alstom şirketi, Rusya'ya yönelik teslimatları askıya aldığını açıkladı.

15.51 - Tekirdağ'da ikamet eden Ukraynalı Mayya Baykal, Rusya'nın saldırıları sebebiyle Ukrayna'da mağdur olan kadın ve bebekler için yardım malzemesi topluyor.

15.48 - Rusya’nın en büyük ikinci bankası VTB, Çin resmi para birimi yuanla mevduat açma seçeneğini müşterilerine sundu.

15.45 - Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Leyen, Rusya'nın üst kanadı Federasyon Konseyi yetkilileri ile oligarkları kapsayan 160 kişinin yaptırım listesine dahil edildiğini bildirdi.

15.04 - Çin, Ukrayna-Rusya savaşının sonlanması adınna diyaloğu kolaylaştıracak bütün çabalara destek verdiğini aktardı.

15.03 - Ukrayna ordusu, Rus askerinin, başkent Kiev'i ele geçirmek için hazırlandığını iddia etti. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden gelen açıklamada, "Eldeki verilere göre, Kiev'i almak için düşman yeni bir saldırıya hazırlanıyor." sözleri kullanıldı.

Ukrayna'dan göç eden kişi sayısı 1 milyon 155 bin 271 oldu

15.00 - Yaya olarak Ukrayna’dan Polonya’ya gelen siviller, Medyka kapısında hazırlanan çadırlarda bekletildikten sonra, otobüsler aracılığıyla geçici konaklama yerlerine götürülüyorlar. Bekletildikleri sürede, Sivil Toplum Kuruluşları’nın hazırladıkları çadırlardan giyecek, gıda, su ve yanlarındaki getirdikleri evcil hayvanlar için mama desteği alıyorlar.

14.50 - Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna'nın Çernigiv şehrinde 3 Mart'ta düzenlenen Rus hava saldırısı sonucunda 47 sivilin öldüğünü ifade ederek, "Şok edici saldırı, Ukrayna toplumunun şu ana kadar maruz kalmış olduğu en kanlı saldırılardan. Uluslararası Ceza Mahkemesi, söz konusu saldırıyı bir savaş suçu olarak incelemeli." sözlerini kullandı.

14.39 - Birleşmiş Milletler, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle 2 milyon 155 bin 271 sığınmacının, Ukrayna'dan komşu devletlere geçtiğini açıkladı.

14.17 - Türk Hava Yolları, Rusya'nın saldırıları sebebiyle Ukrayna hava sahasının sivil uçuşlara kapatılması sonrasında Moldova ve Ukrayna için almış olduğu seferleri durdurma kararını uzattığını açıkladı.

13.41 - Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekâtı, İspanya'nın tahıl ve ayçiçeği yağı tedarikini olumsuz yönde etkiledi ve fiyatların artacağı, stokların tükeneceği endişesine yol açtı.

Rusya'dan belgeli iddia: Ukrayna, Donbass'a taarruz planlıyor

13.33 - 8 Mayıs'ta Edirne'de yapılacak olan Uluslararası Edirne Maratonu'na katılacak Ukraynalı atletler "Savaşa hayır" temasıyla birlikte koşacak.

12.51 - Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, savaşta yaşamını yitiren Rus asker sayısının 12 bini geçtiğini açıkladı. Genelkurmay Başkanlığından gelen açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 14. gününde, Rusya'nın kayıp verileri güncellendi. Ölen Rus asker sayısınun 12 binden fazla olduğu açıklanırken; Rusya’ya ait 81 helikopter, 49 uçak, 317 tank, 120 topçu sistemi, 1070 zırhlı araç, 482 araç, 7 insansız hava aracı ve 60 yakıt tankı etkisiz hale getirildi.

12.43 - Japonya'nın, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'ya kurşun geçirmez kasket ve yelek gönderdiği açıklandı. Japonya Öz Savunma Kuvvetlerine ait olduğu belirtilen "KC-767" nakliye uçağı, güneyde bulunan Aiçi eyaletinin Komaki Askeri Hava Üssü'nden Polonya'ya doğru hareket etti.

12.33 - Fransız Dassault grubunun yazılım şirketi Dassault Sistemleri, Belarus ve Rusya'daki bütün yeni faaliyetlerini donduracağını açıkladı.

Ukrayna'nın bu ay içinde Donbas'a taarruz planladığını iddia eden Rusya'nın ortaya attığı belge

12.07 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donbas bölgesine karşı Ukrayna ordusuna ait, bu ay içinde gizli taarruz emri bulunduğu öne sürülen belgeleri açıkladı.

12.06 - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşuk, bugün Rusya ile birçok bölgede insani koridorların açılması konusunda anlaşma sağladıklarını duyurdu. Bir basın toplantısı düzenleyen Vereşuk, bugün Rusya'dan, Kiev'in daha önce önerdiği güzergahlar konusunda anlaşma sağlandığına yönelik olumlu cevap aldıklarını ifade etti. Bugün 09.00-21.00 saatleri arasında ateşkes ilan edildiğini belirten Vereşuk, birçok bölgede insanları çıkarmak için "yeşil" koridorların açılacağını duyurdu. İnsani koridorları da açıklayan Vereşuk, bu koridorların isimlerini "Energodar-Zaporojiye, İzyum-Lozovaya, Sumi-Poltova, Mariupol-Zaporojiye, Vorzel, Borodyanka, Volnovaha-Pokrovsk, Buça, Gastomel-Kiev ve İrpin" olarak bildirdi.

11.57 - Orta Doğu ülkelerinin büyük bir bölümü, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekâtı ile ilgili bir yandan Rusya'yı diğer yandan da krizin asli cephelerinden biri gibi görünen ABD'yi kızdırmamak adına tarafsız tutum sergilemeyi tercih etti. 

Ukrayna iktidarından, ABD ve Türkiye garantörlüğünde yeni öneri

11.55 - Bulgaristan'da, Ukrayna'ya yönelik Rus işgalinden sonra ülkede bulunan sığınakların mevcut durumu değerlendirildi. Milletvekillerinin talebi sonrasında İçişleri Bakanı Raşkov ile İtfaiye ve Sivil Savunma Müdürü Nikolov, ülkedeki sığınakların durumu ile ilgil parlamentoda bilgi verdi. Raşkov, en yakın zamanda halkın paniğe kapılmaması adına sığınakların kayıtlarının hazırlanacağını ve ihtiyaç durumunda herkesin, gidebileceği en yakın sığınağın yerini internetten öğrenebileceğini açıkladı.

11.22 - Ukrayna’da iktidarda bulunan Halkın Hizmetkarı Partisi, ABD ve Türkiye'nin garantör olduğu yeni güvenlik anlaşması tavsiyesini gündeme taşıdı. Partinin resmî sosyal medya hesabı üzerinden yayınlanan açıklamada, Rusya'nın sözde Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığı ile "Kırım’ın Rusya tarafından işgali"ni tanıma talebi olduğu hatırlatılarak, bunun yapılmayacağını fakat bu topraklarda bulunan insanların yaşamının, bağımsız Ukrayna devleti sınırlarında nasıl düzenleneceği yönünde karar verilmesi gerektiği bildirildi.

11.21 - Ekonomik yaptırımların Rus rublesi, değer kaybetmeyi sürdürüyor. Moskova Borsası'nın açıkladığı verilerde, yüzde 12,36 artış yaşayan dolar/ruble paritesi 117,35 seviyesine, yüzde 8 yükseliş gösteren avro/ruble paritesi ise 127,42'ye ulaştı.

5 şehirde tahliye için geçici ateşkes başladı

11.21 - Rus ordusunun saldırılarına karşı güvenliklerini sağlamaya çalışan siviller, askerlerden silahın nasıl kullanılacağına ilişkin ders aldı. Lviv kentindeki bir sinema salonunda bir araya gelen siviller, teorik bilgiden sonra  kalaşnikof tüfekle denemeler yaptı. Soyadını söylemeyen Helen, sevdiklerini ve kendisini korumak için eğitime katıldığını ifade etti.

10.55 - Ukrayna’nın eski güzeli Veronika Didusenko, Rusya'ya karşı direnen Ukraynalıların ve kadınların daha fazla silahlandırılması konusunda çağrı yaptı. 2018'de Ukrayna’da gerçekleştirilen güzellik yarışmasında "Miss Ukraine" unvanının sahibi olan Didusenko, ABD’nin Los Angeles şehrinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşında başından geçenleri anlattı. Savaşın ilk günlerinde patlama sesleri ile kalktığını söyleyen Didusenko, Ukrayna sınırına doğru 7 yaşındaki çocuğu ile tahliye için yola çıktığını ifade etti.

10.42 - Büyük Britanyalı ünlü tenisçi Andy Murray, turnuvalarda bu yıl kazanacağı para ödüllerinin tamamını Ukrayna'da, savaşın etkisine maruz kalan çocuklara bağışlayacağını duyurdu.

10.03 - Ukrayna'da başkent Kiev dahil olmak üzere sivillerin 5 şehirden tahliyesi için açıklanan geçici ateşkes başladı.

09.56 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "10 Mart günü için Rusya ile yapılması planlanan görüşme Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde yapılacak" açıklamasını yaptı.

09.47 - Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sürerken sivil halk da kendini korumaya ilişkin önlemlerini artırıp sivil savunma eğitimleri almaya başladı. Lviv şehrinde gönüllü doktorlar, sivil vatandaşlara ilk yardım eğitimi veriyor.

08.36 - Ruslar, Ukrayna'daki televizyon ve radyo kanallarını ele geçiriyor

06.59 - ABD Avrupa Komutanlığı, "savunma amaçlı olarak" 2 adet Patriot bataryasının Polonya'ya gönderileceğini duyurdu. ABD Avrupa Komutanlığından gelen açıklamada, Avrupa Komutanı General Wolters, 2 adet Patriot hava savunma bataryasının Polonya'ya yollanması talimatını verdiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, General Wolters'ın talimatı ve Polonya'nın davetiyle Afrika Komutanlığı ile ABD Avrupa Komutanlığının uhdesindeki 2 Patriot bataryasının Polonya'ya konuşlandırılacağı aktarıldı. Bu gönderilen bataryaların "tamamen savunma amaçlı" olduğu belirtilen açıklamada, hiçbir şekilde bu füzelerin saldırı amaçlı olmadığına dikkat çekildi. Polonya ile ABD arasında "Ukrayna'ya uçak yollama" konusunda bazı tavır farkları olduğu iddia edilmiş, söz konusu uçakları Polonya doğrudan Ukrayna'ya değil, ABD'nin Almanya’da bulunan askeri üssüne teslim edebileceğini duyurmuştu. Pentagon ise bu uçakların ABD eliyle doğrudan Ukrayna'ya teslim edilmesi ihtimalini, sahada uygulanması mümkün olmayan bir gelişme olarak değerlendirmişti.

06.38 - Dün Rusya’nın, Ukrayna'nın Sumi kentine düzenlediği hava saldırıları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 22’ye yükseldi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ukrayna’nın Sumi Bölgesel Askeri Yönetim İdaresi Başkanı Jivitskiy, Sumi bölgesinin dün 3 defa bombalandığını belirterek, Rusya’nın bölgeye yönelik düzenlediği hava saldırıları sonucunda 3’ü çocuk olmak üzere 22 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Bu saldırılar sonucunda 8 kişinin de ayrıca yaralandığını aktaran Jivitskiy, 20’den fazla tek katlı binanın saldırılar sonucunda yıkıldığını açıkladı. Dün Ukrayna Acil Durumlar Servisinden gelen açıklamada, Rusya’nın Ukrayna'nın Sumi şehrine yönelik hava saldırısında 2’si çocuk olmak üzere 9 sivilin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

06.19 - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Ukrayna’ya işgal harekâtı düzenleyen Rusya'nın kredi notunu "B"den "C"ye düşürdüğünü açıkladı. Kuruluştan gelen açıklamada, söz konusu Rusya'nın kredi notunda düşüşe gidildiği bildirildi. Rusya’nın uzun vadeli yabancı para ihraççı temerrüt notunun "B"den "C"ye çekildiği açıklandı. Bu kredi notunun "ülke temerrüdünün yakın olduğu" düşüncesini yansıttığı ifade edilen açıklamada, yaşanan olayların, kamu borcunu ödeme konusunda Rusya'nın istekliliğini zayıflattığı aktarıldı. Açıklamada, diğer devletlerin yaptırımlarını hızlandırması ve enerji ticaretini kısıtlayabilecek önerilerin, ilgili ülkenin borç yükümlülüklerini ödememesini kapsayan politika cevabı olasılığını artırdığı dile getirildi. Fitch Ratings, Rusya'nın kredi notunu en son 2 Mart’ta "BBB"den "B"ye düşürmüş ve ülkenin notunun negatif izlemeye alındığını açıklamıştı.

04.38 Ukrayna'nın Harkov ve Jitomir şehirlerindeki bombardıman devam ediyor

Zelenskiy'den müzakere çağrısı: "Savaş sona ermeli"

04.21 - Ukrayna lideri Zelenskiy, savaşın sona ermesi ve müzakere masasına oturulması gerektiğini açıkladı. Bir video mesaj yayınlayan Zelenskiy, "Savaş sona ermeli. Müzakere masasına artık oturmalıyız. Fakat eski ölümcül hırslar için değil, somut ve dürüst, halkın çıkarları için” sözlerini kullandı. Rusya'dan petrol ithalatını yasaklaması sebebiyle ABD Başkanı Biden'a teşekkürlerini ileten, tüm dünyaya bunu güçlü bir işaret olarak değerlendiren Zelenskiy, “ABD Başkanı Biden'a bu karar için şahsen minnettarım. Bunun için bütün dünyaya en güçlü işaret. Çok basit: Rusya'ya verilen her kuruş, diğer bağımsız devletlere doğru gelen mermilere ve uçan toplara dönüşüyor.” şeklinde konuştu. Rusya’nın insani koridorlara ateş açtığını ve geçişleri engellediğini öne süren Zelenskiy, açılan ilk insani koridorun, bu konuda yapılması gerekenlerin yalnızca yüzde biri olduğunu belirtti. Ayrıca Vladimir Zelenskiy, kendilerine destek veren ve sokaklara dökülen Ruslara da teşekkürlerini ileterek, barış için onların da savaştığını belirtti.

03.31 - Wall Street Journal gazetesi tarafından ABD'li ve Suudi üst düzey yetkililere dayandırdığı iddiaya göre Beyaz Saray, Biden ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Nahyan arasında bir telefon görüşmesi ayarlamaya çalıştı. Bu görüşmeler aracılığıyla Biden'ın, uluslararası anlamda Ukrayna'ya destek verilmesi ve dünya genelinde artan benzin fiyatlarının kontrol altında tutulması konularını değerlendirmeyi amaçlanıyordu. Fakat Beyaz Saray'ın her iki ülkeden de bu görüşme taleplerine olumlu cevap alınamadı.

03.17 - Mali Savunma Bakanı Saido Camara ve Mali Genelkurmay Başkanı Alou Diarra'nın Rusya'ya gizlice giderek görüşmelerde bulunduğu iddiası ortaya atıldı. Fransız Jeune Afrique dergisi, 6 Mart tarihinde Genelkurmay Başkanı Diarra ile Savunma Bakanı Camara'nın başkent Bamako'dan ayrıldığını aktardı. İki ismin, Rusya'da birtakım görüşmelerde bulunduğu aktarılan haberde, 8 Mart'tan bu yana Moskova'da oldukları bildirildi.

Rusya, yabancı para cinsinden satışları askıya aldı

02.52 - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael M. Grossi, Ukrayna’da bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nin Rusya'nın kontrolüne geçtiği iki haftadan bu yana, santral personelinin çalışma koşullarının kötüleştiğine vurgu yaptı.

02.36 - Rusya Merkez Bankası, 9 Mart-9 Eylül arasında yabancı para türünden satışları askıya aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada döviz cinsinden mevduatı bulunan kişilerin, para çekme limitlerinin de en fazla 10 bin ABD doları olacak biçimde düzenlendiği, bunun üstündeki rakamları mevduat sahiplerinin sadece Rus Rublesi olarak çekebileceği duyuruldu.

02.15 - Rusya Merkez Bankası, 9 Mart-9 Eylül arasında yabancı para türünden satışları askıya aldığını duyurdu. Rusya Merkez Bankasından gelen yazılı açıklamada, ekonomideki son durum dikkate alınarak gerçekleştirilen düzenleme paylaşıldı. Buna göre 9 Mart-9 Eylül arasında bankaların, döviz cinsinden herhangi bir satış yapamayacakları ifade edildi. Döviz cinsinden mevduatı bulunan kişilerin, para çekme limitlerinin de en fazla 10 bin ABD doları olacak biçimde düzenlendiği, bunun üzerindeki rakamları mevduat sahiplerinin yalnızca Rus Rublesi olarak çekebileceği bildirildi.

01.57 - Macaristan Başbakanı Orban, Rusya'ya karşı olası petrol ve doğal gaz yaptırımlarına karşı olduklarını duyurdu.

01.18 - ABD Dışişleri Müsteşarı Nuland, Ukrayna üzerine yapılan Senato Dış İlişkiler Komitesi oturumunda Polonya'nın Ukrayna'ya savaş uçağı yollama ve Türkiye'nin Montrö kararları konusunda açıklamalarda bulundu. Putin'in Kırım'a daha fazla silah sistemi kurmasının ciddi bir endişeye yol açtığını ve Karadeniz'in büyük bir kısmında gemilerin serbest bir şekilde dolaşım hakkını tehlikeye yönelttiğini söyleyen Nuland, bölgedeki varlıklarını göstermek adına belirli aralıklarla NATO ve ABD tatbikatlarını yaptıklarını kaydetti. Nuland, "Karadeniz'i açık tutmaya gayret ediyoruz, bir yandan da Romanya, Türkiye ve Bulgaristan ile çalışıyoruz. Çatışmalar başladığından beri Türkiye, savaş gemilerinin geçişini önlemek adına Montrö Sözleşmesi çerçevesinde güçlü adımlar attı. Bunun üzerine çalışmaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

01.05 - Başkent Kiev'de siren sesleri yeniden yankılandı

01.00 - ABD Ticaret Bakanı Raimondo, ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara meydan okuyan Çinli firmalara karşı tedbirler alınabileceğini duyurdu. New York Times’a röportaj veren Raimondo, Çinli firmaların ABD'nin ihracat düzenlemelerini görmezden gelmeleri durumunda ürünlerini üretmek için gerek duydukları Amerikan malzemelerine ve yazılımlarına erişimi kaybetme tehlikesiyle karşılaşacaklarını aktardı. Rusya'nın, ABD'nin ihracat kontrolleri ve yaptırımlarını aşmak için diğer devletlerle arayış halinde olacağına dikkat çeken Raimondo, Rusya'ya tedarike devam eden Çinli firmaların, ağır cezalar alabileceği konusunda uyardı.

00.19 - Dünya ülkelerinden art arda Rusya açıklamaları gelmeye devam ediyor. Ukrayna'ya desteğini açıklayan dev firmalar, Rusya'dan çekildiklerini bildirdi. Bu firmalardan bazıları Starbucks, McDonald's, Coca-Cola.

00.01 - Polonyalı yetkililerin, MIG-29 uçaklarının tamamını “ücretsiz ve hemen" ABD'nin Ramstein’de bulunan hava üssüne konuşlandırmaya ve ABD yetkililerinin hizmetine sunmaya hazır olduğu açıklandı. Polonya'nın Rusya’ya karşı direnen Ukrayna'ya kendi MiG-29 uçaklarını vereceği ve ABD’nin ise buna karşılık F-16’ları Polonya'ya vereceği öne sürülmüştü.

Yorumlar (0)