Türkiye’nin yeni haberleşme uydusu yörüngeye ulaştı

Bakan Adil Karaismailoğlu, haberleşmede Türkiye’yi çok daha ileri bir konuma götürecek Türksat 5A uydusunun 31 derece doğu yörüngesine ulaştığı bilgisini paylaştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.05.2021, 15:01 04.05.2021, 17:44
Türkiye’nin yeni haberleşme uydusu yörüngeye ulaştı

Ülkemizin en önemli uydu işletmecisi Türksat A.Ş.’nin Airbus firmasına yaptırdığı Türksat 5A uydusu, gökyüzünün dengelerini değiştirecek.

Airbus’ın üretim süreci ve test aşamalarını tamamladığı uydu, geçtiğimiz yıl kasım ayında ülkemize verilmiş ve Space X firması tarafından 8 Ocak 2021’de uzaya fırlatılmıştı.

Uydu doğu yörüngesine ulaştı

Bakan Adil Karaismalioğlu, Türksat 5A uydusunun dün 31 derece doğu yörüngesine ulaştığını kaydederek, “Türksat 5A uydusu test çalışmalarına bir ay kadar daha süre devam edecek. Uydumuz haziran ayından sonra dünyaya hizmet etmeye başlamış olacak. 

Uydu hizmete girdiği zaman Avrupa ve Türkiye, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Batı ile Güney Afrika’nın yanında Ege, Akdeniz ve Karadeniz’i de kapsama altına alacak.” ifadelerini kullandı.

30 seneden uzun süre görev yapacak

Uydunun TV yayıncılığıyla veri haberleşme hizmeti açısından Türkiye’yi dünyadan yeni Ku-band kullanan ülkelerin yanına taşıyacağının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5A uydusunun elektrikli itki sistemiyle 30 seneye aşkın süredir TV yayıncılığı ve haberleşme alanlarında hizmet vereceği kaydetti.

Türksat 5B için de çalışmalar sürüyor

Karaismailoğlu, ülkemizin haberleşme uydu trafiğinin bundan sonrası için de artacağına işaret ederek, “Üretim süreçlerinde sona yaklaşılan Türksat 5B’yi de bu senenin 4. çeyreğinde uzaya çıkarmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Bakan, 5B uydusunun 42 derece doğu yörüngesinde hizmete alınacağını söyleyerek, uydunun önde gelen özelliklerinden bir tanesinin de Türksat’ın mevcuttaki Ku-Band veri haberleşme kapasitesini 15 kat daha da arttıracak olması olarak açıkladı.

Karada, havada ve denizde gelişmiş veri haberleşme hizmeti verecek olan Türksat 5B uydusuyla ticari gemi ve havadaki ulaşım pazarına odağın artacağını ifade eden Karaismailoğlu, Türksat 5B ile Basra Körfezi, Orta Doğu’nun tamamı, Akdeniz, Kızıldeniz, Doğu ve Kuzey Afrika, Güney Afrika, Nijerya ve yakın komşu ülkelerimizin de kapsama alanına gireceğini söyledi.

“Türksat 6A uydusu da gelecek yıl fırlatılacak”

Karaismailoğlu, milli imkanlar vasıtasıyla geliştirilip üretilmes çalışmaları devam eden Türksat 6A haberleşme uydusunun entegrasyon ve üretim süreçlerinin yoğun bir şeklide sürdüğünü kaydederek, “Türksat 6A uydusunu da 2022 senesinde uzaya göndermeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan, uydular üzerinden TV ve radyo yayıncılığıyla internet erişiminde ve diğer katma değerli uydu hizmetleri aracılığıyla bölgenin lideri, dünyanın ise marka değeri çok yüksek olan bir konumuna çıkılmak istendiğinin amaçlandığını paylaşarak, ülkemizin hava, kara, demir ve deniz ulaşımının uydu iletişimiyle ve uzaydaki güç etkinliğiyle olan dengesinin çok büyük bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Yorumlar (0)