NASA Voyager 2'yi kaybetti: Sinyalin neden kaybolduğu belli oldu

NASA'nın Voyager 2 uzay aracını kaybetmesinin nedeni ortaya çıktı. NASA’nın Voyager 2 uzay aracının sinyalini yanlış verilen bir komut nedeniyle kaybetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.08.2023, 12:49 Şeyda Gül
NASA Voyager 2'yi kaybetti: Sinyalin neden kaybolduğu belli oldu

Yaklaşık bir hafta önce yıldızlararası uzayın en derinlerine doğru bir yolculuktaki Voyager 2'nin uçuş kontrolörleri, uzay aracının antenine Dünya’dan uzaklaştıran yanlış bir komut gönderdi. O günden bu yana iletişimi kopan uzay aracının anteni sadece yüzde 2 kaymasına rağmen bu durum iletişimi kesmeye yetti.

Sinyalin Dünya’ya ulaşması 18 saatten fazla sürüyor

NASA Pazartesi günü yaptığı açıklamada, uzak bir ihtimal olarak görülse de Canberra'daki dev çanak anteninin, 19 milyar kilometre uzaktaki Voyager 2'den gelen herhangi bir başıboş sinyali aradığını söylemişti. Açıklamada, bir sinyalin bu kadar uzaktan Dünya'ya ulaşmasının 18 saatten fazla sürdüğünü belirtmişti.

Voyager 2, 1977'de Florida'dan fırlatılmıştı

Dış güneş sisteminin yanı sıra Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ü incelemek için 1977'de Florida'dan fırlatılan Voyager 2, tek yumurta ikizi Voyager 1'den sadece birkaç hafta önce gönderilmişti. 2018 yılında yıldızlararası uzaya giren Voyager 2, Uranüs'te ve Jüpiter'de bir dizi yeni ay keşfetti.

Ekim ayına kadar beklemesi gerekecek

Nasa'nın Voyager görevlerini yöneten Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan alınan bilgiye göre, önümüzdeki hafta, NASA'nın Derin Uzay Ağı'nın bir parçası olan Canberra anteni, hedefine ulaşması umuduyla Voyager 2'nin çevresini de doğru komutla bombalayacak.

Aksi takdirde, NASA'nın iletişimi yeniden kurması gereken otomatik bir uzay aracı sıfırlaması için Ekim ayına kadar beklemesi gerekecek.

Voyager 1 insanlığın en uzak uzay aracı

Şu anda yaklaşık 24 milyar km uzaklıkta olan Voyager 1, hala Dünya ile temas halinde bulunuyor. Voyager 1’in hala temas halinde bulunması onu insanlığın en uzak uzay aracı yapıyor.

Yorumlar (0)