Bilim insanları duyurdu: Everest 86 santim uzadı

Dünya’nın en yüksek dağı olarak bilinen Everest Dağı’nda yapılmış olan son ölçümlerle dağın yüksekliğinin şimdiye dek bilinenden 86 santimetre daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.12.2020, 16:08 11.12.2020, 17:06
Bilim insanları duyurdu: Everest 86 santim uzadı

Dünya’nın en yüksek dağı olan Everest’te Nepal ve Çinli bilim insanlarınca yapılan son ölçümlerle dağın yüksekliğinin 8 bin 848.86 metreye ulaştığı kaydedildi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, yapılmış olan ölçümlerin sonucu video-konferans ile düzenlediği basın toplantısı aracılığıyla dünya kamuoyuna duyurdu.

Son ölçüm 1950’de yapılmıştı

Şimdiye dek Everest’e ilişkin yükseklikle ilgili yapılan veriler, Hintli araştırmacılar tarafından 1950’li senelerde yapılan ölçümlerle ilişkilendiriliyordu. Buna göre Everest’in yüksekliği 8 bin 848 metre olarak kabul ediliyordu. Ardından ise yapılmış olan ölçümlerde değişik sonuçlar elde edilmişti.

Bununla birlikte Everest’e sınır komşusu olan Nepal ve Çin ortak bir ölçüm kararı almıştı.

Yüksekliğin artmasında depremler etkili olmuş olabilir

Bavyera Bilim Akademisi’nden Christian Gerlach, ölçümde meydana gelen farklılıkta yeni ölçüm tekniklerinin uygulanmasının yanında tektonik plakalar üzerinde kayma, 2015’te meydana gelen şiddetli deprem gibi faktörlerin de etkili olmuş olabileceğini duyurdu.

Gerlach ayrıca 2015 senesinde meydana gelen depremin, Himalayalar’da yüksekliğe ilişkin değişikliklere sebep olduğunu, bununla birlikte iklim değişikliğinden dolayı kar tabakalarının erimesinin de ölçümlerde etkili olabileceği sonucunu paylaştı.

Yorumlar (0)