Bilim dünyasında bir ilk! Güneş sistemimizin dışından radyo sinyali geldi

Bilim insanları tarafından Hollanda’da kullanılan bir radyo teleskobuyla, ilk kez Tau Boötis sisteminden yayılan radyo dalgası patlamaları tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.12.2020, 14:45 18.12.2020, 17:34
Bilim dünyasında bir ilk! Güneş sistemimizin dışından radyo sinyali geldi

Senelerdir uzayın sırlarını açığa çıkarmak için araştırmalar ve incelemeler yapan bilim insanları tarafından teleskoplar vasıtasıyla çeşitli radyo dalgaları üzerinde incelemeler yapılıyor. Fakat yeni belirlenen bir radyo dalgası bu konuda bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Bilin insanlarınca, Hollanda’da bulunan radyo teleskobu Low Frequency Array kullanıldı ve Tau Boötis sisteminden yayılmış olan radyo dalgaları tespit edilebildi.

Güneş sistemi dışında ilk radyo sinyali

Gelen bu sinyal, Güneş sisteminin dışında bir öte gezegende tespiti yapılan ilk radyo dalgası sinyali oldu.

Araştırmanın yöneticisi Cornell Üniversitesi’nden Jake D. Turner, belirlenen radyo sinyaline gezegenin kendisinin neden olduğunu ve manyetik alanını göz önünde bulunduran önceki tahminlerle uyumlu olduğunu kaydetti.

Araştırmacı yazar Ray Jayawardhana ise konuya ilişkin, “Yeni tespit eğer ileri gözlemlerle doğrulanırsa, bu radyo dalgası öte gezegenlere ilişkin yeni bir pencere açarak bize onlarca ışık yılı uzakta olan yabancı dünyaları incelemeye ilişkin yeni bir yol açabilir.” dedi.

Turner’a göre, bir öte gezegenin manyetin alanını gözlemleyebilmek, gökbilimcilerin gezegenin atmosferik ve iç özellikleriyle gezegen ve yıldız etkileşimlerinin fiziğini çözmesinin yolunu açabilir.

Turner ve ekibi, Tau Boötis’ten gelen sinyalleri takip ederek kesin kaynağı belirleyebilmek amacıyla çok sayıda radyo teleskobuyla çalışmalarını sürdürüyor.

Yorumlar (0)