Bakan Uraloğlu'ndan cep telefonu uyarısı

Cep telefonunun patlaması olaylarına karşı uyarıda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Cihazlarda standart olan, yan sanayi olmayan, testlerden geçmiş olan bataryaların kullanılmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.09.2023, 10:12 Şeyda Gül
Bakan Uraloğlu'ndan cep telefonu uyarısı

Hacettepe Teknokent içerisindeki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğünü gezen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, beraberindeki heyetle birlikte yetkililerden bilgi aldı. İlk olarak iletişim sağlayan elektronik cihazların elektromanyetik çıkış gücünün test edildiği "yarı yansımasız" ve "tam yansımalı" laboratuvarları, ardından telsiz testlerinin yapıldığı ve frekans ölçümlerinin alındığı odaları ziyaret eden Bakan Uraloğlu, son olarak mobil haberleşme cihazlarının fiziki testlerinin gerçekleştirildiği laboratuvarı gezdi. Hasar testinin yapıldığı alanda bir cep telefonunu mekanizma marifetiyle 1 metre yüksekten ahşap zemine bırakan Uraloğlu, burada yaptığı açıklamada, bu alanda yetkililerin cep telefonlarını 3'er kez yere bırakarak hasar testi yaptıklarını ifade etti. Daha sonra telefonlarda oluşabilecek muhtemel hasarları belli kriterlere göre kayıt altına aldıklarını anlatan Bakan Uraloğlu, aynı laboratuvarda voltaj, batarya ve şarj cihazlarının da testlerinin gerçekleştirildiğini belirtti. Uraloğlu, bir şarj cihazına 1 dakika süresince verilen 3 bin voltluk elektrik testini izledi.

Şu ana kadarki testlerde standart hiçbir ürün patlamamış

Batarya testlerinin uygulandığı alanı da inceleyerek uzmanlardan tamir atölyeleri ve vatandaşların cebinde patlayan cep telefonları hakkında bilgi alan Bakan Uraloğlu, “Buradan vatandaşlarımıza da herhangi bir cep telefonu patlamasına maruz kalınmaması için cihazlarda standart olan, yan sanayi olmayan, testlerden geçmiş bataryaları kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Şu ana kadarki testlerde firmalardan genel standart hiçbir ürün patlamamış” ifadelerini kullandı.

Piyasa Gözetim Laboratuvarı

4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun ile Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğü (PGM), AB ile uyum çalışmaları kapsamında Türkiye'nin telekomünikasyon sektöründe piyasa gözetimi ve denetimi yapma görevini üstlendi. Kurum tarafından 2007 yılında da Piyasa Gözetim Laboratuvarı kuruldu. Piyasa denetimi ve gözetimi genel olarak, AB'nin malların serbest dolaşımını temel alan yaklaşımı çerçevesinde, üretilen cihazların birliğin ortak teknik mevzuatının gereklerine uygun üretildiğinin beyanıyla piyasaya sürülebilmesine ve piyasaya sürüldükten sonra denetlenmesi esasına dayanıyor.

Güncelleme ve testleri yapma görevlerini üstleniyor

Sektörde kullanılan ve kullanılacak sistemler ile terminal ekipmanlarının teknik düzenlemelere uygunluğu bakımından test/deney prosedürlerini oluşturma görevini üstlenen kurum, ilgili standartları takip ederek, prosedürleri güncelleme ve testleri, deneyleri yapma veya yaptırma görevlerini üstlenmeyi sürdürüyor.

Telsiz Ekipmanları Direktifi (RED), Türkiye'de piyasaya arz edilen telekomünikasyon terminal ekipmanlarının teknik düzenlemelere uygunluğunun denetimini yürütüyor.

Yorumlar (0)