125 bin ağaçta ceviz hasadına başlandı

Elazığ'da 19 bin dekar büyüklüğündeki alanda yer alan 125 bin ağaçta ceviz hasadına başlandı.

TARIM 10.10.2023, 23:16 11.10.2023, 18:50
125 bin ağaçta ceviz hasadına başlandı

Elazığ'da ceviz hasadı vaktinin gelmesiyle birlikte üretimin yaygın olarak gerçekleştirildiği Dilek köyünde, ceviz hasadı etkinliği yapıldı. 



"Bereket ve bolluk var"

Elazığ Valisi Ömer Toraman, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada, geçtiğimiz seneye nazaran Elazığ genelinde tarım ürünleri veriminde artış görüldüğünü dile getirdi.

Cevizde ise verimin geçtiğimiz seneye nazaran yüksek olmasının mutluluk verici olduğunu söyleyen Toraman, "Elazığ genelinde tüm tarım ürünlerinde bir bereket ve bolluk var, bu yüzden çok mutluyuz. Kentte ceviz ekiliş bölgeleri devamlı olarak artıyor. Özellikle son 5-10 senede ciddi anlamda ağaç sayılarımız artmış, Allah'ın izniyle de bu artarak sürecek. Bununla ilişkili olarak tabi üretim de artış gösteriyor, dolayısıyla Elazığ ekonomisine ve üreticilere katkı olarak geri dönüyor. Ceviz ve badem gibi ülkemizin tüketimini karşılayamadığı ürünleri çok daha fazla üretmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.



"Ceviz rekoltesi gitgide artıyor"

Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç ise Elazığ'da ceviz üretiminin son 30 senede yaygın olarak yapılmaya başlandığını ifade etti.

Ceviz rekoltesinin 2018 senesinde 11 bin 500 dekar büyüklüğündeki alanda 2 bin ton ve 2022 senesinde 19 bin dekar büyüklüğündeki alanda 2 bin 300 ton olarak gerçekleştiğini hatırlatan Kılıç, şöyle konuştu:

"Bu sene ortalama 2 bin 800 ton rekolte öngörüyoruz, bu da geçtiğimiz seneye kıyasla yaklaşık olarak yüzde 25-30'luk bir artış yaşandığını ortaya koyuyor. Bu artışla birlikte Elazığ'da son iki senede ceviz ekiliş bölgelerinde de ciddi oranda bir artış söz konusu. 2021 senesinde yaklaşık olarak 115 bin olan ceviz ağacı sayısı, 2022 senesinde 125 bine yükseldi. Yeni ekilen ağaçlar üç sene sonra ürünlerini verecek. İlerleyen yıllarda ceviz üretimimiz daha da artış gösterecektir. Ceviz rekoltesindeki bu artışın Elazığ'a kattığı bir katma değer mevcut. Bu yıl itibarıyla biz bu üretim değerini yaklaşık olarak 222 milyon 500 bin TL olarak öngörüyoruz, buda önemli bir meblağ."

Konuşmaların ardından Vali Toraman ve protokol mensupları, çiftçilere ceviz hasadı yaptı.

Yorumlar (0)