Millet İttifakı'ndaki partilerin vekil sayıları

Dün yapılan milletvekili seçimlerinde hangi partinin ne kadar başarılı olduğu merak ediliyor. Seçime büyük umutlarla giren Millet İttifakı, beklediği desteği göremedi. İşte Millet İttifakı'ndaki partilerin çıkardığı milletvekili sayıları...

SİYASET 15.05.2023, 12:04 15.05.2023, 17:28 Hakan Öksüz
Millet İttifakı'ndaki partilerin vekil sayıları

Türkiye, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için dün sandık başındaydı. Şu anki verilere göre Cumhur İttifakı yüzde 49.37, Millet İttifakı yüzde 35.12, Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 10.53, Ata İttifakı ise yüzde 2.45 oy aldı.

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Parti ve Demokrat Parti'den oluşan Millet İttifakı'nın Meclis'te kaç vekil ile temsil edileceği merak ediliyor. 

CHP'nin vekil sayısı

Yüzde 25.38 oy alan CHP, önceki seçimlere kıyasla milletvekili sayısını 22 artırarak 167'ye çıkardı. CHP'nin diğer partilerle seçime ortak listeyle girmesi ise durumu değiştirecek. Ortak listedeki partilerin milletvekilleri, yeni yasama döneminde kendi partilerine geçecek. Böylece CHP'nin vekil sayısı, 146'nın altına inecek.

Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi'nin kaç vekili var?

Peki Millet İttifakı'nın diğer ortakları, kaç milletvekili çıkardı. CHP listelerinden giren Saadet Parti 10, Gelecek Partisi 10 ve DEVA Partisi 13 milletvekili ile TBMM'de temsil edilecek. Bu partilerdeki vekilleri çıkarınca CHP'nin milletvekili sayısı 135'e inecek. 

İttifakın ortaklarından İYİ Parti, önceki seçime kıyasla vekil sayısını 1 artırdı ve 44 vekile ulaştı. Kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 9.87 oy alan İYİ Parti'de Bahadır Erdem, Ünzile Yüksel ve Sevinç Atabay gibi isimler Meclis'e giremedi.

CHP, 43 yıl sonra Rize'den vekil çıkardı

CHP, 43 yılın ardından Rize'de milletvekili çıkarabildi. Tahsin Ocaklı, CHP'nin Rize milletvekili olarak Meclis'e girdi. Meclis'te yeni yasama dönemindeki parti sayısı 15 olacak. 
AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Yeşil Sol Parti, Yeniden Refah Partisi, Demokrat Parti, Türkiye İşçi Partisi, HÜDA PAR, Gelecek Partisi, Demokratik Sol Parti, DEVA Partisi, Demokratik Bölgeler Partisi, EMEP ve Saadet Partisi Meclis'te yer alacak.

Yorumlar (0)