FT'den Fatih'te seçim analizi!

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, İstanbul Fatih’e gelerek seçim analizi yaptı!

SİYASET 01.07.2019, 10:27
FT'den Fatih'te seçim analizi!

Dünyanın gözü AK Parti'nin kalesi Fatih'te... 23 Haziran seçimleri sonrasında geçen hafta BBC kapsamlı bir haber yaparak Fatih'teki seçmenle konuşmuştu... Bugün de İngiltere merkezli finans gazetesi Financial Times, 23 Haziran İstanbul seçimleri sonrasında Fatih'e giderek bir analiz hazırladı. "İstanbul seçiminin kaybedilmesi Erdoğan için bir uyan çağrısı olarak görülüyor" başlığını taşıyan analizde, özellikle Fatih'in kaybedilmesinin kritik bir anlamı olduğu belirtiliyor.

İngiltere’nin çok okunan gazetelerinden Financial Times, 23 Haziran Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi sonrasında yerine gelerek kapsamlı bir analiz hazırladı. Laura Pitel ve Burhan Yüksekkaş imzalarını taşıyan haberde, “Fatih bölgesinin kaybedilmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşı karşıya kalacağı zorlukların boyutunu gösteriyor” denildi.

Financial Times haberde şu ifadeleri kullandı:
“Fatih, Fatih Camisi’nin gölgesi altında on yıllardır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve siyasetinin kalesi konumundaydı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski kalesi bir başkaldırı yaşadı. Konstantinopolis’i fetheden Osmanlı hükümdarının adını alan tarihi bölge İstanbul seçimlerinde laik muhalefetin oldu. Yollarda ve parklarda yeni sosyal demokrat belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nun halka yönelik teşekkür afişleri var. Fatih, Ekrem İmamoplu’nun partisi CHP’nin (Cumhuriyet Halk Partisi) yıllardır zorlandığı bir yer. Mahallenin arka sokaklarında dinî kurumlar var ve duvarlarda geçen ay yaşamını yitiren Müslüman Kardeşler’in eski lideri Muhammed Mursi’nin grafitisi var. Burası CHP’nin doğal alanı değildi ancak Pazar günü bölge CHP’ye destek vererek 300 oy gibi bir farkla Ekrem İmamoğlu’nu seçti.”

Fatih’te seçmenlerle konuşan Financial Times, vatandaşın anlattıklarını sayfasında yayınladı. Gazeteye konuşan ve geçmişte AK Parti’ye oy verdiğini söyleyen 44 yaşındaki Hatice isimli bir kadın, “İnsanlar haklı olanın yanında yer aldı” derken, Metin Göktaş isimli bir kafe işletmecisi, “Hiçbir şey seçimlerin tekrarlanmasında yapılan adaletsizlik duygusu kadar önemli değildi. Bence Recep Tayyip Erdoğan, seçmenden uzaklaştı. Her zaman terörizmden konuşuyor ve diğer konuları anlatıyor” ifadesini kullandı.

Yerel seçimlerde ilk olarak AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’a oy verdiğini fakat 23 Haziran’da yenilenen seçimde sandığa gitmediğini söyleyen Emrah Süer, ekonomik gidişattan memnun olmadığını dile getirdi. Gazeteye konuşan Emrah Süer, Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın performansından memnun olmadığını ifade ederek, “Beni o pozisyona getirseler daha iyi iş çıkarırdım” diye konuştu.

Financial Times, “Artan enflasyon ve özellikle Suriyeli mültecilerden dolayı artan yüksek işsizlik sosyal bir ayrım yaratıyor. Ekonomik düşüş AKP için kritik bir zayıflık yaratıyor. Fakat uzmanlar partinin İstanbul’un kontrolünü yitirmediğini ve Fatih gibi yerlerin değişmeyeceğini söylüyor” değerlendirmesinde bulundu.

MUHAFAZAKAR AİLELERİN CHP İMAJI DEĞİŞTİ

Financial Times gazetesi, “Ekrem İmamoğlu sadece CHP seçmeninden değil, Kürt azınlık ve sağcı milliyetçilerden de oy aldı” ifadesini kullandı. Financial Times'a konuşan 34 yaşındaki bir mağaza çalışanı olan Zeynep Yavuz, Ekrem İmamoğlu’nun toplumun her kesimini kapsayan bir kampanya yaptığını ve yerel sorunlara odaklanmasının oy vermesinde etkili olduğunu belirtiyor. Fatih’te doğup büyüyen Zeynep Yavuz, bu yaklaşımın bölgede yaşayan muhafazakar ailelerde CHP’nin imajını değiştirdiğini söyledi. Zeynep Yavuz, “O bizim arkamızda. Ekrem İmamoğlu’na oy verdim ve bundan pişmanlık duymuyorum” ifadelerini kullandı.

Financial Times gazetesi, belediye başkanlarının yetkilerinin sınırlandırılmasını öngören değişikliğin de Fatih’te ters teptiğini okuyucularına aktardı. Fatih’te yaşayan bazı insanların bu durumdan memnun olmadığını yazan Financial Times, “Hatta AKP seçmenleri bir Ekrem İmamoğlu’nun başarılı olmasını istiyor” yorumunu yapıyor.

Financial Times gazetesine konuşan 45 yaşındaki iş yeri sahibi İbrahim Baran, “Birlikte çalışmalıyız. Umarım başarılı olur, eğer o kadar oy aldıysa bu görevi hak etmiştir” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)