Sıcak havalar çocukları etkiliyor! Uzmanlar uyardı

Havaların ısınmasıyla beraber çocukların belirli vakitlerde dışarı çıkması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Taşkesen, tüketilen gıdalara da dikkat edilmesi konusunda uyardı.

SAĞLIK 03.07.2022, 11:18
Sıcak havalar çocukları etkiliyor! Uzmanlar uyardı

Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber çocukların dışarda oynamaya yöneldiğini söyleyen Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Taşkesen, “Ebeveynler sıcak havalarda çocuklarına dikkat etmeli. Çocukların dışarı çıktıkları vakitler kontrol edilmeli” dedi.

Çocuklar hangi zaman aralığında dışarı çıkmalı?

Güneş ışınlarının geliş şeklinin mevsim değişikleriyle farklılaştığını söyleyen Prof. Dr. Taşkesen, “Özelikle yaz mevsiminde güneş ışınları çok dik şekilde dünyaya gelebiliyor. Bu zaman aralığında çocuklar dışarı çıkarılmamalıdır. Bu zaman aralığını çoğunlukla 11.00 ile 16.00 olarak düşünebilirsiniz. Bu saatler arasında güneş en dik konumdadır ve güneş çarpmalarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra güneş ışınlarının da oluşturduğu tehlikelerinde en yüksek olduğu zaman dilimi. Bu zaman aralığına daha fazla dikkat edebiliriz” ifadesinde bulundu.

Çocuklarda D vitaminin önemi: “Yaz aylarında daha kolay depolanıyor”

D vitaminin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Taşkesen, “Güneş, özellikle vücudumuzdaki D vitamininin sentezlenmesi yönünden oldukça önemli. Çocukların da D vitaminine ihtiyacı oluyor. Bu sebeple D vitamini yaz aylarında daha kolay depolanmaktadır. Çocuklarımıza hem güneşin sağladığı bu vitamini aldıracağız hem de dik ışınların meydana getirdiği zararlı etkilerden koruyacağız. O yüzden 11.00 ve 16.00 saat aralığına dikkat etmeliyiz” şeklinde ifade etti.

Güneş ışınlarından korunmak için neler yapılmalıdır?

Güneş ışınlarının tehlikeli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Taşkesen, “Ultraviyole ışınlar güneşten dünyaya gelmektedir. Bu eğer bir kişinin cildine gelirse güneş yanıkları ya da toksin etkilerinden döküntüler, kaşıntılar, kızarıklar veya güneş çarpmaları şeklinde çok daha ciddi problemlere neden olabiliyor. Bu zaman aralığında dışarı çıkmak zorunda kalınırsa kesinlikle gözlük ve şapka kullanılmalıdır. Bu ürünler güneşin etkisini kesecektir” diye konuştu.

Yaz sıcaklarında beslenme nasıl olmalıdır?

Sıcak havalarda yeme içme alışkanlıklarına da dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Taşkesen, “Yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Daha rahat ve daha hafif yiyecekler tüketilmedir. Meyve, sebzeler gibi gıdalar tüketmek daha doğru olacaktır Her yaz mevsiminde bazı çocuk hastalıklarında farklılıklar görülüyor. Yazın çoğunlukla ishal ve kusma hastalıklarına daha sık denk geliyoruz. Bununda asıl sebebi çocukların dışarıyla daha fazla temas etmesi. Daha uzun süreler dışarıda durulması. Dışarıdan içecek ve yiyecek tüketiminin daha da artması. Çocuklarımızın dışarda tükettiği suların ve yiyeceklerin korunması gerekli. Tüketilecek ürünlerin daha hijyenik koşullarda tutulması gerekiyor” dedi.

Açıkta satılan yiyeceklere dikkat! Çocukları hasta edebilir

Dönem geçişlerinde belirli virüs gruplarının sayısında artış yaşandığını söyleyen Taşkesen, “Çoğumuzun bildiği gibi mevsim geçişleri hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bu dönemlerde belirli bakteriler, mikroorganizmalar, mikroplar ve virüslerin sayılarında artış yaşanıyor. Üreme oranları fazlalaşıyor. Bu gibi tehditlerden çocuklarımızı korumak adına tükettiğimiz besinlere daha fazla dikkat edeceğiz. Özellikle açıkta sunulan sulara ve yiyeceklere dikkat etmeliyiz. Tükettiğimiz meyveleri yıkamadan yememeliyiz. Bunun yanı sıra el hijyeni oldukça önemli” ifadesinde bulundu.

Yeni doğan bebekler yaz mevsiminde nasıl giydirilmeli?

Hava sıcaklıklarının yüksek olduğunu dile getiren Taşkesen, “Diğer bir konu ise yeni doğan bebekler. Evlatlarımız ilk doğduğu anda anneler koruma düşüncesiyle bebeklerini üst üste giydirme isteğinde oluyor. Bu şekilde hasta olan bebekler var. Çok kalın giydirilen bebeklerde terlemeye bağlı olarak sıvı kayıpları görülebiliyor. İdrar renklerinde farklılık olabiliyor. Bazı ebeveynler idrarda kan gördüklerini sanıp bebeklerini bize getiriyor. Ancak bu durum su kaybın dolayı oluşuyor. Bu hususta dikkat etmeleri gereken tek konu şu, bebekleri üst üste sarıp sarmalamasınlar” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)