Maymun çiçeğinin yayılımı hızlandı! DSÖ’den korkutan tablo

Maymun çiçeği virüsünün Avrupa’daki yayılımına ilişkin son verileri paylaşan Dünya Sağlık Örgütü, vakaların 2 haftada 3 kat arttığını duyurdu. 

SAĞLIK 02.07.2022, 14:43
Maymun çiçeğinin yayılımı hızlandı! DSÖ’den korkutan tablo

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde tedirginlik yaratan maymun çiçeği virüsü ile ilgili DSÖ’den dikkat çekici veriler paylaşıldı. Avrupa’daki salgının son durumunu özetleyen Dünya Sağlık Örgütü, vakaların 2 hafta gibi kısa bir süre içinde 3 kat arttığını vurgulayarak, dünyanın büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

“Avrupa’daki vaka sayısı 4 bin 500’ü aştı” 

Bir basın açıklaması yayımlayarak salgındaki son durumu değerlendiren DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, “Şu an Avrupa, bu salgının merkezi konumunda bulunuyor. 15 Haziran itibariyle Avrupa devletlerinde 4 bin 500’ü aşkın vakaya rastlanıldı. Bu sayı oldukça ürkütücü. 2 haftada vaka sayısının 3 kat arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Hastaların yüzde 99’u erkek”

Virüsün bulaştığı hastaların yaş aralığı hakkında da bilgi veren Dr. Kluge, “Avrupa’daki hastaların büyük çoğunluğu 21-40 yaş aralığında bulunuyor. Öte yandan maymun çiçeği rahatsızlığına yakalanan hastaların yüzde 99’u erkek. Erkek erkeğe cinsel ilişkiye girmek, bu virüsün yayılımını oldukça hızlandırıyor” dedi. 

“Hastaneye kaldırılan vakaların oranı yüzde 10”

Hastaneye kaldırılan vakalara da değinen Dr. Kluge, “Şu ana kadar hastaneye kaldırılan vakaların oranı yüzde 10 olarak tespit edildi. 1 hastamız ise şu an yoğun bakımda bulunuyor. Bu salgın ile alakalı yüzümüze güldüren tek şey, henüz bir can kaybı yaşamadık. Bu bizi bir nebze de olsa rahatlatıyor. Ancak son 2 haftada da görüldüğü gibi bu salgın oldukça hızla evriliyor ve yayılıyor. Bu konuda DSÖ yakın zamanda önemli kararlar alabilir. Bunu da göz ardı etmemek gerekir” şeklinde konuştu. 

“Virüsün hiç görülmediği ülkelerde dahi vakalar çıkmaya başladı”

Tüm dünya ülkelerinin ortak bir çalışmayla gerekli tedbirleri hayata geçirmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Kluge, “Kesinlikle bu salgının önünü kesmek için tüm dünya olarak bir şeyler yapmalıyız. Her gün yeni vakalarla yüzleşiyoruz. Virüs son derece hızlı yayılmaya başlamış vaziyette. Virüsün hiç görülmediği ülkelerde dahi vakalar çıkmaya başladı. Bu duruma kayıtsız kalmamalıyız” ifadelerini kullandı. 

Dünya genelindeki vaka sayısı 5 bin 323

‘Batı Afrika’ ve ‘Kongo’ adında iki farklı türü bulunan maymun çiçeği virüsü, bugüne kadar genellikle Batı Afrika ülkelerinde görülüyordu. Hayvanlardan insanlara bulaşan maymun çiçeği, cinsel ilişki başta olmak üzere yakın temas yoluyla da insandan insana bulaşabiliyor. Virüsün bulaştığı hastalarda en çok görülen şikâyetler ise vücutta büyük kabarcıklar, kaşıntı ve yüksek ateş olarak ön plana çıkıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi tarafından kısa süre önce yapılan son bilgilendirmede, dünya genelindeki vaka sayısı 5 bin 323 olarak duyuruldu. 

Yorumlar (0)