Nörolojik hastalıklar için yeni tedavi yöntemi geliştirildi

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje ile nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi edebilen cihaz geliştirildi. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Güven Akçay, “İlaçlarda toksik doz veya yan etkisi gibi durumlar olurken bu tedavi yönteminde ise yan etkisi diğerlerine göre neredeyse yok denecek kadar çok az olup avantajları, tedavi etkinliği daha yüksektir” dedi.

SAĞLIK 04.05.2024, 10:59 Melina Ay
Nörolojik hastalıklar için yeni tedavi yöntemi geliştirildi

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Güven Akçay, nörolojik hastalıkları ilaçsız tedavi etmek için yeni bir çalışma başlattı. Makine ve İmalat Teknolojileri alanında desteklenen proje kapsamında, hastaları ilaçların toksik etkilerinden koruyarak tedavi edebilecek yerli ve milli bir cihaz geliştirildi. Cihazın geliştirilmesi için Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Fatih Işık ve Dr. Serkan Dişlitaş da çalışmalara katıldı. Dr. Akçay, geliştirdikleri cihazın beyindeki elektriksel uyarıları kullanarak cerrahi müdahale olmaksızın nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

2000’li yıllarda yer edinmeye başladı

Nöromodülasyon (sinir dokularının yeniden düzenlenmesi) yönteminde 1950’li yıllardan itibaren ses, elektrik uyarısı ve manyetik uyarılardan faydalanmaya başlandığını belirten Akçay, bu tedavi yönteminin invaziv ve non-invaziv olarak iki şekle ayrıldığını aktardı. Akçay, non-invaziv (kesi yapılmadan) olarak adlandırılan; beyne her hangi bir cerrahi operasyon yapılmayan tedavi yönteminde beyinde oluşacak elektrik uyarısıyla tedavinin amaçlandığını belirterek 2000’li yıllardan sonra bu tedavi yönteminin klinikte yer almaya başladığını dile getirdi.

"Elektrik uyarısı vererek tedavinin gerçekleştirilmesini hedefliyoruz"

Geliştirdikleri cihaz ile beyne elektrik uyarısı vererek tedavinin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini açıklayan Akçay, şöyle konuştu:

“Beyne elektrik uyarısı vererek yapacağımız bu tedavi yöntemini diğer tedavi yöntemleriyle kıyasladığımız zaman fark açıkça belli oluyor. İlaçlarda toksik doz veya yan etkisi gibi durumlar olurken bu tedavi yönteminde ise yan etkisi diğerlerine göre neredeyse yok denecek kadar çok az olup avantajları, tedavi etkinliği daha yüksektir. Klinik çalışmalara daha fazla ihtiyaç olduğundan dolayı ekibimizin geliştirmiş olduğu cihazla yapılan tedavi yönteminin preklinik çalışmaları tamamlanmış olup şimdi ki aşamalarımızda ise klinikteki çalışmalarımızı özellikle epilepsi, nöropatik hastalarında Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Sinan Eliaçık hocamız ile uygulamayı amaçlamaktayız.”

“Yurt dışına göre daha az maliyetle üretiyoruz”

Geliştirilen cihazın tamamen yerli ve milli olduğunu söyleyen Akçay, “Yurt dışında üretilen cihazların Türkiye’ye maliyeti ortalama 30 bin dolar civarında. Yerli üretim olanlarda ise yaklaşık maliyet 5-6 bin dolar civarında. Biz ise cihazı yurt dışına göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz. Yapmış olduğumuz cihazı diğerlerinden farklı olacak şekilde ürettik. Sabit bir akım vermek yerine beyindeki elektrik direnci ve kafa direnci ölçülerek bu dirence uygun olan yani tedavideki etkin ilaç diye tabir edebileceğimiz gerçek elektrik değerini verip beyne modüle ederek hastalarımızın tedavisini amaçlıyoruz. Böylelikle sabit bir tedavi değil bireye özgü elektrik uyarısı vererek tedavi hedeflenmiş oluyor. Bu amaçla da tedavinin etkinliği daha da arttırmayı sağlamış oluyoruz” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)