Maymun çiçeği virüsünün mutasyon hızı arttı!

Maymun çiçeği virüsüyle ilgili yapılan yeni bir araştırma, virüsün mutasyon hızının zannedilenden en az 6 ila 12 kat daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Mutasyon hızının artmasının nedenine dair açıklama yapıldı.

SAĞLIK 28.06.2022, 10:02 Hakan Öksüz
Maymun çiçeği virüsünün mutasyon hızı arttı!

İlk olarak İngiltere'de, daha sonra ise çeşitli ülkelerde tespit edilen maymun çiçeği virüsü yayılmaya devam ediyor. Su çiçeği aşısının maymun çiçeği üzerinde de etkili olduğunu kaydeden uzmanlar, bu virüs nedeniyle Covid-19 benzeri yeni bir pandeminin yaşanmayacağını belirtiyor. Buna rağmen şimdiye kadar 48 ülkeye yayılan virüs, en az 3 bin 500 kişiye bulaştı.

Son yıllarda en az 50 kez mutasyon geçirdi

Virüsün çok sayıda yeni mutasyon geçirdiğini bildiren uzmanlar, bulaşma riskinin artabileceğini ileri sürdü. Maymun çiçeği mutasyonlarıyla ilgili yeni bir araştırma yapıldı. Araştırmanın sonuçları, 24 Haziran'da Nature Medicine Dergisi'nde yer buldu. Virüsün 2019 yılından sonra en az 50 kez mutasyon geçirdiği kaydedildi. Bilim insanlarının, maymun çiçeği virüsünde yıl içinde en fazla iki mutasyon bekledikleri ifade edildi. Buna rağmen virüsün mutasyon hızının arttığı belirtildi.

Maymun çiçeği virüsü uzun süre Batı ve Orta Afrika'nın dışına çıkmadı. Çiçek hastalığına yol açan "variola virüsü" ile aynı aileden gelen maymun çiçeği virüsünün, genellikle kemirgenler ve maymunlar arasında yayıldığı biliniyordu. Virüsün bu yıl Afrika dışına çıkması Dünya Sağlık Örgütü'nü harekete geçirdi.

Virüsün iki türü var

Virüsün temelde Batı Afrika ve Kongo Havzası olmak üzere iki farklı türü bulunuyor. Batı Afrika türünde ölüm oranı yüzde 1 iken, Kongo Havzası türünde ise yüzde 10'dur. Şimdiye kadar tespit edilen vakalar, daha az ölümcül olan Batı Afrika türü maymun çiçeği virüsünün etkin olduğunu gösteriyor.

En az 6 ila 12 kat daha hızlı mutasyon geçiriyor

Bilim insanlarını alarma geçiren, maymun çiçeği virüsünün mutasyon hızı üzerinde yapılan araştırma oldu. Virüsten DNA örnekleri toplayan araştırmacılar, mutasyon hızının zannedildiğinden daha yüksek olduğunu keşfetti. Virüsün mutasyon oranında büyük bir sıçrama olduğunu kaydeden araştırmacılar, "En az 6 ila 12 kat daha hızlı mutasyon geçirdiği tespit edildi." bilgisini verdi.

Mutasyon hızı neden arttı?

Peki maymun çiçeği virüsünün hızlı şekilde mutasyon geçirmesine ne sebep oldu? Bilim insanları, bu sorunun yanıtının APOBEC3 isimli enzimlerde aranması gerektiğini bildirdi. Bu enzimlerin virüse saldırarak onları parçaladığı belirtildi. Parçalanan virüslerin genetik kodlarında mutasyonların oluştuğu kaydedildi. Maymun çiçeği virüsünün kısa sürede çok fazla mutasyon geçirmeye başlamasının nedeninin bu olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar (0)