Araştırmacılardan maymun çiçeği uyarısı: Vakalar artabilir!

İngiltere'de yürütülen bir araştırma, maymun çiçeği virüsü vakalarının 10 bin civarına ulaşabileceğini gösteriyor. İşte virüse ilişkin son veriler...

SAĞLIK 22.06.2022, 12:52 Hakan Öksüz
Araştırmacılardan maymun çiçeği uyarısı: Vakalar artabilir!

Dünyanın birçok ülkesinde görülen maymun çiçeği virüsünün, koronavirüs benzeri bir krize neden olmasından korkuluyor. Su çiçeği aşısının maymun çiçeği virüsü üzerinde de etkili olduğunu kaydeden uzmanlar ise panik yapacak bir durumun olmadığını belirtiyor. Yapılan bir araştırma, dünya genelindeki vaka sayısının 10 bin civarına ulaşabileceğini ortaya koyuyor.

Maymun çiçeği virüsünün ne kadar tehlike yaratabileceğine dair İngiltere'de bir araştırma yapıldı. Koronavirüs salgını döneminde İngiliz hükümetine danışmanlık yapan SAGE üyelerinden olan epidemiyolog Prof. Dr. John Edmunds'ın başında bulunduğu ekip, 45 bin kişilik bir anketten alınan verileri inceledi.

Virüsün başlıca bulaşma nedeni cinsel birliktelik

Yapılan incelemelerle birlikte Mayıs sonu itibarıyla maymun çiçeği virüsünün en az 25 ülkeye yayıldığı ve doğrulanmış 728 vakanın bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya göre virüsün başlıca yayılma sebebinin, "cinsel birliktelik" olduğu kaydedildi. Virüsün büyük oranda eşcinsel erkekler arasında yayıldığı belirtildi.

Bazı araştırmalara göre maymun çiçeği virüsü, çok sayıda cinsel partneri olan eşcinsel erkekten oluşan küçük bir grup yüzünden yaygınlık gösteriyor. Virüsün bu grup arasında yayılma riskinin yüksek olduğunun eskiden beri bilindiği kaydedildi. Vakaların son 30 yılda Afrika dışında görülmeye başlandığı ifade edildi.

İngiltere'de aşı kampanyası başlatılacak

Maymun çiçeği virüsünün kontrol altına alınmasının zorlaşabileceğini aktaran uzmanlar, eşcinsel erkeklerin enfeksiyondan korunması için İngiltere'de aşı kampanyası başlatılacağını duyurdu. Bu aşıların zorunlu değil, "isteğe bağlı" olacağı belirtildi. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), söz konusu Imvanex aşısının yüzde 85 oranında etkili olduğu ifade edildi.

Şu ana kadar 42 ülkede tespit edildi!

İngiltere'de şu ana kadar kaydedilen 800 vakanın neredeyse tamamı, eşcinsel erkeklerde tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüse ilişkin güncel verileri 15 Haziran'da açıkladı. Şu ana kadar doğrulanan 2 bin 103 vakanın, 42 ülkede tespit edildiği kaydedildi. Vakalar nedeniyle Nijerya'da 1 kişinin öldüğü belirtildi.

Maymun çiçeği virüsünün bulaşma yolları ve belirtileri

Maymun çiçeği virüsünün genellikle yakın temas ve cinsel ilişki yoluyla bulaştığı bildirildi. Maymun çiçeği virüsü, koronavirüs gibi sadece ağız, burun ve gözden girmiyor. Deri üzerindeki açık yaralar ve çatlakların da virüsün vücuda bulaşmasına neden olabildiği aktarılıyor. Yapılan açıklamalara göre virüs, herhangi bir hayvan ya da eşya ile temas edilmesiyle de bulaşabiliyor.

Kaşıntı ve baş ağrısıyla kendini gösteren virüs, daha sonra terleme nöbetlerine ve halsizliğe sebep oluyor. Kas ağrısı ve deride döküntü, maymun çiçeği virüsünün belirtileri arasında kabul ediliyor.

Yorumlar (0)