Gümüşhane’de kene vakaları arttı

İlkbaharın gelişiyle birlikte Gümüşhane'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakalarında artış gözlemlenmeye başladı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Furkan Kurt, özellikle Gümüşhane'nin içinde yer aldığı Kelkit Vadisi'nin en riskli bölgelerden biri olduğunu belirterek son 10 günde vaka sayısında bir artış yaşandığını ifade etti.

SAĞLIK 25.04.2024, 10:04 26.04.2024, 09:01 Melina Ay
Gümüşhane’de kene vakaları arttı

Türkiye'de ilkbaharın gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakalarında artış yaşandı. Bu artışın etkisiyle Gümüşhane'de de vakaların sayısında artış görüldü. Son olarak, Gümüşhane'de A.S. ve H.S. isimli bir çift de KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi altına alındı. Uzman Dr. Kurt, son günlerdeki vaka artışlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, Gümüşhane'nin içinde bulunduğu Kelkit Vadisi'nin en riskli bölgelerden biri olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, bölgede yaşayan insanların daha dikkatli olmaları gerektiği uyarısını yineleyen Kurt, “Şu anda 3 hastaya kesin tanı koyduk”

“Hastaların kaybına yol açabilir”

Sıcak havaların başlamasıyla birlikte KKKA hastalığı vakalarında belirgin bir artış yaşandığını ifade eden Kurt, “Hastanemize kenelerle ilişkili çok sayıda başvuru olmakta, ancak şu ana kadar tanısı kesinleşen 3 vaka tespit ettik. Bir hastamız tedavisini tamamlayarak taburcu oldu, biri halen tedavi altında, bir diğeri ise Trabzon'a sevk edildi ve durumu stabil. KKKA hastalığı genellikle keneler aracılığıyla bulaşır ve bu keneler özellikle Kelkit Vadisi boyunca, yani Kelkit Çayı'nın aktığı 256 kilometrelik bir bölgede yoğunlaşır. Bu bölge, Tokat, Sivas, Erzincan, Giresun ve Gümüşhane gibi illeri içerir. Kenelerin aktif olduğu dönemler genellikle ilkbahar ve yaz aylarıdır, bu nedenle son 10 gündür vakalarda belirgin bir artış görülmektedir. Hastalar genellikle ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi semptomlarla başvurur, bazıları ise üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerle karşımıza çıkar. Geç başvurular durumunda, bu semptomlar kanamalarla birlikte şiddetlenebilir ve hastaların kaybına yol açabilir” şeklinde konuştu.

Kulaktan dolma çıkarma yöntemleri kullanılmamalı

KKKA hastalığının henüz kanıtlanmış bir tedavisi bulunmadığını vurgulayan Dr. Kurt, “Bu hastalığın kesin bir tedavisi mevcut değil. Biz destekleyici tedaviler uyguluyoruz. Ancak en önemli önlem korunma yöntemleridir. Bölgemiz, bu konuda oldukça riskli olduğundan vatandaşlarımızın bilinçli olmaları gerekiyor. Riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın pantolon paçalarını çoraplarına sokmaları ve açık renkli giysiler giymeleri önemlidir, böylece keneleri fark edebilirler. Riskli bölgelerden ayrıldıklarında kendilerini ve çocuklarını kene açısından kontrol etmeleri önemlidir. Eğer kene çıkarılması sağlık kuruluşuna ulaşmak için zaman alacaksa, çıkarılmalıdır, ancak çıkarırken çıplak elle dokunmamak önemlidir. Kene bir bez, eldiven veya naylon bir poşet kullanılarak vücuda en yakın yerden tutularak çıkarılmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra, 10 gün boyunca hastalık belirtileri takip edilmeli ve belirtiler ortaya çıkarsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kenenin üzerine sigara koymak, kolonya veya deterjan dökmek veya yakmak, kenenin içinde bulundurduğu mikropların daha fazla yayılmasına neden olabileceğinden yapılmamalıdır. Keneyi hafife almadan tedbirli olmalıyız. Gümüşhane, bu hastalık için en riskli bölgelerden biri olduğundan burada yaşayan vatandaşların ilkbahar ve yaz aylarında çok dikkatli olmaları önemlidir” dedi.

Yorumlar (0)