DSÖ açıkladı: Maymun çiçeği virüsü cinsel bir hastalık mı?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İtalya ve Almanya’daki bazı hastaların sperminde maymun çiçeği virüsünün tespit edilmesine ilişkin çalışmaları araştırarak, hastalığın cinsel yolla bulaşma ihtimalinin incelendiğini açıkladı. Son günlerde Avrupa ülkelerinde daha sık görülen maymun çiçeği virüsünde pek çok vaka, cinsel partnerler arasında yakın temasla yaşandı. Fakat DSÖ, virüsün cinsel yolla değil, yakın temas yoluyla bulaştığını duyurmuştu.

SAĞLIK 17.06.2022, 12:23 17.06.2022, 17:37
DSÖ açıkladı: Maymun çiçeği virüsü cinsel bir hastalık mı?

Bilim insanları, son günlerde Almanya ve İtalya’daki bazı maymun çiçeği vakalarının spermlerinde, virüsün çoğalmasına yol açan viral DNA tespit ettiklerini bildirdi.

Şu ana kadar bin 300’ü aşkın vaka görüldü

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa'daki vakalarından sorumlu Catherine Smallwood, maymun çiçeği ile ilgili son raporların, virüsün cinsel yolla bulaşabileceği manasına gelip gelmediğinin henüz bilinmediğini aktardı.

Smallwood, "Bu, bu hastalığa yönelik daha önce farkında olmadığımız bir durum olabilir. Gerçekten en sık ortaya çıkan bulaşma yoluna odaklanmamız lazım ve bunun ten tene temasla ilgili olduğunu görüyoruz” sözlerini kullandı.

Mayıs ayının başından beri yaklaşık olarak 30 ülkede bin 300'ü aşkın maymun çiçeği vakası tespit edildi. Çoğu vaka ise erkeklerle cinsel ilişki yaşayan erkeklerde ortaya çıktı. 

Hastalığın, virüsün endemik olduğu Afrika haricinde nadiren görülmesi ve Avrupa'daki vakaların büyük bir bölümünün kıtaya dışarıdan gelmemesi endişeyi artırdı.

DSÖ’den eşitlik uyarısı!

DSÖ, sayıları artan maymun çiçeği vakaları sonrasında sağlık çalışanları başta olmak üzere yakın temaslıların aşılanmasını önerdi. 

DSÖ'nün Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, "Bir defa daha, 'önce ben' tavrı zararlı sonuçlara neden olabilir. Hükümetlerden Covid-19 salgının yaptıkları hataları yinelemeden maymun çiçeği ile savaşmalarını ve eşitliği, her şeyin merkezinde tutmalarını rica ediyorum” sözlerini kullandı.

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri neler?

Hastalık kaşıntı, baş ağrısı ve yüksek ateşle başlıyor. Terleme, kas ve sırt ağrısı, halsizlikle devam ediyor. Genellikle döküntüler önce yüzde görülüyor, ardından vücuda yayılıyor.

Maymun çiçeği virüsü öldürür mü?

Vakaların büyük bir bölümü hafif seyrediyor. Çocukluk hastalığı olarak da adlandırılan "su çiçeğine" benziyor. Hastalar, kendiliğinden 14-21 gün içinde iyileşiyor. Bazı durumlarda ağır vakalar görülebiliyor. Batı Afrika'da ölümle neticelenen vakalar olduğu aktarılıyor.

Maymun çiçeği virüsünün tedavisi var mı?

Maymun çiçeğinin şu an için bilinen bir tedavisi yok. Enfeksiyonla mücadele yöntemleriyle salgınlar kontrol altına alınabiliyor. Maymun çiçeğini önlemede çiçek aşılarının yüzde 85 etkili olduğu ifade ediliyor.

Virüse karşı çiçek aşıları yüzde 85’e kadar etkili

Maymun çiçeği vakalarının farklı bölgelere yayılarak küresel salgına dönüşme olasılığı tartışılırken, virüsün ölüm tehlikesine karşı etkili bir aşının var olup olmadığı da merak konusu oldu.

Konuyla ilgili İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, söz konusu virüs için özel bir aşı olmadığını, fakat çiçek hastalığı aşısının bir derece koruma sağladığını ifade ederek, ihtiyaç duyulanlara aşının önerildiği bilgisini aktardı.

Yorumlar (0)