Maymun çiçeği virüsünün ismi değişiyor

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), maymun çiçeği virüsünün adını ırkçılık risklerini minimuma indirmek amacıyla tekrar adlandıracağını duyurdu.

SAĞLIK 14.06.2022, 22:18
Maymun çiçeği virüsünün ismi değişiyor

DSÖ, dünya çapında yayılmakta olan maymun çiçeği virüsünü ayrımcılık ve ırkçılığa neden olmasına yönelik endişelerden ötürü resmi olarak tekrar isimlendirileceğini bildirdi. 

DSÖ'den Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından gerçekleştirilen açıklamada, DSÖ'nün maymun çiçeği virüsünün ismini değiştirmek amacıyla dünyanın dört bir köşesinden uzmanlar ve ortaklarla beraber çalıştığı belirtilerek, yeni isim ile ilgili açıklamaların en kısa zamanda yapılacağı ifade edildi.

“Damgalayıcı ve ayrımcı”

DSÖ, isim değişikliğine ilişkin kararını, geçtiğimiz hafta 30'u aşkın uluslararası bilim insanının, maymun çiçeği adının 'damgalayıcı ve ayrımcı' olduğunu ve bu ismin ivedilikle tekrar isimlendirilmesi gerektiğini ifade etmesinin ardından açıkladı. Bilim insanları arasından bir sözcü, hastalık isimlerinde hayvan adlarından ve coğrafi bölgelerden kaçınılması gerektiğini kaydetmiş, "Virüsün Afrikalı olduğuna devamlı olarak atıf yapılması ve isimlendirilmesi yalnızca yanlış değil, aynı zamanda damgalayıcı ve ayrımcıdır." sözlerini sarf etmişti.

Vaka sayısı bini aştı

DSÖ’nün son duyurusuna göre, bahse konu hastalığın endemik olmadığı ve büyük çoğunluğu Avrupa'nın batısında bulunan ülkelerde olmak kaydıyla, dünya çapında yaklaşık olarak 1300 maymun çiçeği vakasının görüldüğü aktarıldı.

AB aşı satın alıyor

AB (Avrupa Birliği) Komisyonu'nun sağlıktan sorumlu olan mensubu Stella Kyriakides, AB üyesi ülkelerin sağlık bakanlarıyla yapacağı toplantıdan evvel gerçekleştirdiği açıklamada, virüse karşı 110 bin doz aşının temini için anlaşma imzalayacaklarını belirtti.

Kaynağı bulunamadı

Uzmanların aktardığına göre, yakın temasla yayıldığı kaydedilen virüsün belirtileri arasında baş ağrısı, ateş ve deri döküntüleri gibi semptomlar bulunuyor. Uzmanlar ayrıca, senelerdir Afrika kıtasında endemik bir virüs türü olarak da bilinen maymun çiçeği virüsünün bazı memelilerde görülebildiğini fakat virüsün asıl kaynağının belirlenemediğini açıklamıştı. 

Yorumlar (0)