Maymun çiçeği virüsü, pandemiye yol açar mı?

Birleşik Krallık'taki sağlık uzmanları, maymun çiçeği virüsüne dair bilinenleri açıkladı. Maymun çiçeği ile koronavirüs arasında sadece tek yönden benzerlik olduğunu kaydeden araştırmacılar, virüsün yeni bir pandemiye yol açma ihtimali hakkındaki soruya da yanıt verdi.

SAĞLIK 30.05.2022, 12:52 Hakan Öksüz
Maymun çiçeği virüsü, pandemiye yol açar mı?

İngiltere'de tespit edildikten sonra dünyanın çok sayıda ülkesine yayılan maymun çiçeği virüsü (monkeypox), insanları tedirgin ediyor. Koronavirüs pandemisinin tam olarak bitmediği günlerde yeni bir salgınla boğuşmak istemeyen sağlık ekipleri, adeta alarma geçti. Araştırmalarını sıklaştıran bilim insanları, virüse dair elde edilen bilgileri paylaşmaya başladı.

"Pandemi oluşturma riski düşük"

Tedbiri elden bırakmak istemeyen insanlar ise virüsün ne gibi özelliklere sahip olduğunu öğrenmeye çalışıyor. 

Maymun çiçeği virüsünün, önceleri sadece Batı ve Orta Afrika'da yaygın olduğunu bildiren Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, "Virüs, şimdiye kadar yaklaşık 20 ülkeye yayıldı. Küresel çapta bir pandemi oluşturma riski düşük." açıklamasında bulundu.

Vücutta çıkan lekelere karşı dikkatli olunmasının önemine vurgu yapan araştırmacılar, ciltte döküntü ve kabarcıkların görülmesi halinde sağlık ekiplerine danışılması gerektiğini belirtiyor.

Koronavirüs ile tek yönden benzerliği var

Birleşik Krallık'taki birçok uzman, maymun çiçeği virüsüne dair bilinenleri paylaşıyor. Maymun çiçeği virüsünün, koronavirüs pandemisi gibi büyük bir salgına yol açmayacağı görüşünde birleşen bilim insanları, "Aralarındaki tek benzerlik, hayvandan insana bulaşması." yorumunu yaptı.

En fazla gey ya da biseksüel erkeklere bulaşıyor!

Uzmanlardan gelen açıklamalara göre virüsün birincil bulaşma yolu, cinsel temas değil. Bununla birlikte cinsel temas sonrasında ciltteki lezyonların, diğer kişilere bulaşma ihtimali bulunuyor. 

Sağlık Güvenliği Ajansı Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Susan Hopkins, virüsten en fazla etkilenen grubun, gey ya da biseksüel erkekler olduğunu kaydetti. 

Hastalığın belirtileri neler?

İlk etapta soğuk algınlığı gibi belirtiler gösteren maymun çiçeği virüsü, daha sonra vücutta ortaya çıkan döküntülere neden oluyor. Hastalığın başlangıcında ateş, baş ağrısı, genel kırgınlık ve şişmiş lenf gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Bir süre sonra ise ciltte küçük kabarcıklar beliriyor. 

Hastalığın daha çok çocukları etkilediğini kaydeden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüsün evcil hayvanlardan insanlara bulaşabildiğini aktardı.

Yorumlar (0)