Maymun Çiçeği'nde yeni tehlike: Evcil hayvanlarınızdan uzaklaşın!

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, son günlerin gündem konularından biri olan maymun çiçeği virüsü ile enfekte olanların, evcil hayvanlar ile 21 gün boyunca temas kurmamasını önerdi.

SAĞLIK 28.05.2022, 11:22
Maymun Çiçeği'nde yeni tehlike: Evcil hayvanlarınızdan uzaklaşın!

Dünyada hızlı bir şekilde yayılmaya devam eden maymun çiçeği virüsü, günden güne yeni tehlikeleri ortaya çıkarmaya başlıyor. Şu ana kadar İngiltere’de, tespit edilen 106 maymun çiçeği virüsü vakası için Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, yeni bir tehlikeyi dikkatlere sundu.

“Enfekte olanlar, evcil hayvanlarla temasa geçmesin”

Maymun çiçeği virüsüyle enfekte olanların, evcil hayvanlar ile 21 gün boyunca temasta bulunmaması gerektiğini söyleyen UKHSA, hamster, gerbil ve diğer kemirgen hayvanların hastalığa duyarlı olduğunu açıkladı. İngiltere hükümeti ise hiçbir hayvanda şu ana kadar maymun çiçeği virüsünün görülmediğini ve halen riskin düşük olduğunu bildirdi. 

“Enfeksiyon döngüsünde olacağız” 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Warwick Üniversitesi’nde görevli Virolog Profesör Lawrance Young, “Endişe, hayvanlara virüsün bulaşması ve ardından insanlar ile hayvanlar arasında bulaşmanın ortaya çıkması... Dikkatli olmazsanız, yeniden insanlara geçmeye sebep olabilecek bir hastalık için hayvan rezervuarı tasarlayabilirsiniz. Bu tarz bir enfeksiyon döngüsü içinde olmaya devam edeceğiz” sözlerini kullandı. 

21 günlük izolasyon 

İngiltere’de son dönemlerdeki hayvan satış verilerine bakıldığında, ülkedeki 2 milyon hanede şu an kemirici hayvan olduğu aktarılıyor. Bu hayvan sahiplerine, hayvanların 21 gün boyunca evde tutmaları ve bu hayvanlarına test yaptırmaları tavsiye edildi. Köpek ve kedi gibi diğer evcil hayvan sahiplerine de veteriner kontrolü çerçevesinde hiçbir klinik belirtisi olmadığından emin olunarak hayvanlarını izolasyonda tutmaları önerildi.

Yorumlar (0)