DSÖ: Maymun çiçeği virüsünün yayılma şekli tuhaf!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi Rosamund Lewis, maymun çiçeği virüsü ile ilgili bilinenleri anlattı. Şimdiye kadar en az 550 vakanın tespit edildiğini aktaran Lewis, "Salgının yayılma biçimi ilgimizi çekti. Farklı bölgelerde aynı anda ortaya çıktı." dedi. Lewis, virüsün yeni bir pandemiye yol açabileceğine ilişkin iddiaları da yanıtladı.

SAĞLIK 01.06.2022, 11:03 Hakan Öksüz
DSÖ: Maymun çiçeği virüsünün yayılma şekli tuhaf!

Son aylarda patlak veren maymun çiçeği virüsü krizi, dünya çapında paniğe neden oldu. Uzmanlar bu virüsün, yeni bir pandemiye yol açacağını düşünmüyor. Maymun çiçeği virüsü hakkındaki Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi olan Rosamund Lewis, şimdiye kadar en az 550 vakanın doğrulandığını kaydetti.

"Birbirinden bağımsız şekilde ortaya çıktı"

Onaylanan vakaların 30 ülkede tespit edildiğini aktaran Lewis, "Salgının yayılma biçimi ilgimizi çekti. Biden fazla ülkede birbirinden bağımsız şekilde ortaya çıkmış gibi görünüyor. Kısa süre içinde vakalarda büyük artış gözlendi. Birkaç haftada 500'ü aşan vaka sayısına ulaştık. Bu durum, daha önce gördüklerimize benzemiyor." dedi.

"Salgının kaynağına ulaşamadık"

Rosamund Lewis, DSÖ olarak henüz salgının kaynağına ulaşamadıklarını söyledi. Salgının daha fazla yayılmaması için bütün ülkeleri ortak çalışmaya çağırdıklarını kaydeden Lewis, "Vakalar, farklı bölgelerde aynı anda ortaya çıktı. İhtimali düşük olsa da halk sağlığı için ciddi bir tehdide dönüşebileceğini görüyoruz. Virüs, bir insan patojeni gibi davranmaya başlayıp çocuklar arasında yayılırsa, risk yüksek olabilir." ifadelerini kullandı.

Maymun çiçeği virüsü, ilk ne zaman ortaya çıktı?

Peki maymun çiçeği virüsü, koronavirüs gibi bir pandemiye neden olur mu? Rosamund Lewis, bu ihtmalin oldukça düşük olduğunu belirtiyor. 

Virüsün yeni bir tür olmadığını ve bilindiğini kaydeden Lewis, "Halen daha cevaplanmamış bazı sorular var. Bunun için bu hafta toplantı yapılacak. Virüs, ilk defa 1958 yılında maymunlarda tespit edilmişti. 1970 yılında ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaşayan bir insana geçti. Afrika'nın dışına ise çok daha sonra çıktı ve 2003 yılında ABD'ye sıçradı." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)