Türkiye’de görüldü mü? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan maymun çiçeği açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, maymun çiçeği virüsü hakkında açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK 07.06.2022, 13:58 07.06.2022, 17:40
Türkiye’de görüldü mü? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan maymun çiçeği açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maymun çiçeği virüsüne ilişkin bilgilendirmelere sağladı. Bakan Koca, "Maymun çiçeği pandemi veya salgın yaratabilecek durumda değil. Lüzumsuz yere bunları gündem haline getirmeyelim, vatandaşlarımızı da huzursuz etmeyelim. Şu an bizde görülmedi ancak maymun çiçeğiyle benzer etkiler gösteren birden fazla virüs var. Her aynı görüntü için 'maymun çiçeği' diyemeyiz" şeklinde ifade etti.

Hastalık yakın temasla bulaşıyor

Bakan Koca, maymun çiçeği virüsüyle ilgili soru gelmesi üzerine hastalığın yakın temasla bulaştığını dile getirerek, "Yurt dışında bu hastalık ne şekilde bulaştı? Yakın temasla ve salgıyla geçti. Damlacık şeklinde enfeksiyonla geçmiyor. Dolayısıyla pandemi veya salgın olabilecek bir husus söz konusu değildir. Lüzumsuz yere gündem oluşturmayalım, halkı da tedirginliğe itmeyelim. Türkiye’de bu virüs görülmedi. Fakat maymun çiçeğiyle benzer belirtiler gösteren virüsler var” dedi.

Yayınlanan görüntüler vatandaşta kaygı yaratıyor

Her benzer görüntüye “maymun çiçeği” denmemesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Koca, “Gündeme birtakım haberler düşüyor, görseller yayınlanıyor sonra bu etkileri gösteren kişilerin testlerini yapıyoruz ve negatif çıkıyor. Vatandaşımızda 'Türkiye’de virüs çıktı, ama bizden gizlediler, söylemediler, tüm dünyada var bizde neden yok’ diye telaşa düşüyorlar. Ama şu an için bizde görülmedi. Bu virüs yoğun temas halinde olduğu daha çok bulaşıyor" ifadesinde bulundu.

Aşı üretim merkezi en büyük biyoteknoloji birimi olacak

Turkovac aşısının üretimine devam ettiklerini dile getiren Bakan Koca, “Elimizde yeteri kadar aşı bulunuyor. Bundan sonraki aşamalarda daha çok hatırlatıcı doz olarak önerdiğimiz Turkovac, BioNTech ve Sinovac için aşıları halkımız yaptırıyor. Kasım ve aralık aylarında tekrar bir hatırlatma ilave doz yapılmalı mı? Pandeminin gidişatıyla alakalı bir durum. Dünyada üzerinde ki gelişimi belirliyor ve o durum içinde aşımız bulunuyor” diye konuştu.

Yeni aşı üretim merkezi inşaatıyla alakalı da konuşan Koca, "İnşaat hala devam ediyor. 2023 senesinde açılmak kaydıyla her türlü aşının hem inaktif hem MRNA'nın hem adeno aşıların üretiminin ve Ar-Ge'sinin yapıldığı en büyük biyoteknoloji ve aşı birimi olacak. 50 bin metrekare kapalı bir bölgede inşaat devam ediyor" diye konuştu.

Yorumlar (0)