DSÖ'den maymun çiçeği raporu! Pandemi riski var mı?

Maymun çiçeği vakaları hakkındaki raporunu yayımlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), şimdiye kadar can kaybı yaşanmadığını bildirdi. Peki maymun çiçeği vakalarının en fazla görüldüğü ülkeler hangileri? Yeni bir pandemi riski var mı? İşte detaylar...

SAĞLIK 06.06.2022, 09:18 06.06.2022, 10:03 Hakan Öksüz
DSÖ'den maymun çiçeği raporu! Pandemi riski var mı?

Koronavirüs benzeri yeni bir pandemiye neden olacağından endişe edilen maymun çiçeği virüsü, gün geçtikçe yayılıyor. Maymun çiçeğinin aşısının halihazırda bulunduğunu kaydeden uzmanlar ise yeni bir pandemi oluşturma ihtimalinin bir hayli düşük olduğunu söylüyor.

780 vaka tespit edildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği vakalarının küresel çaptaki yayılımına ilişkin bilgi verdi. Şimdiye kadar tespit edilen vaka sayısının toplamda 780 olduğunu aktaran DSÖ, salgının İngiltere'den yayıldığını bildirdi.

En çok vaka görülen ülkeler

İngiltere'de şimdiye kadar 270 vakanın bildirildiğini duyuran DSÖ, İspanya'da 156 ve Portekiz'de de 138 vakanın tespit edildiğini belirtti. Diğer ülkelerdeki maymun çiçeği vaka sayılarının 100'ün altında olduğu kaydedildi. 

Şimdiye kadar can kaybı yaşanmadı

Açıklamaya göre Kanada'da 58 ve Almanya'da 57 vaka görüldü. Bu ülkeleri 33 vaka ile Fransa ve 31 vaka ile Hollanda takip etti. Virüsün tespit edildiği diğer ülkelerde ise vaka sayısının 20'nin altında olduğu belirtildi. Şimdiye kadar maymun çiçeği virüsü nedeniyle can kaybının yaşanmadığı hatırlatıldı.

Risk orta seviyede!

DSÖ tarafından hazırlanan rapora göre şu ana kadar tespit edilen bütün virüslerin, Batı Afrika türü olduğu belirtildi. Virüs bulaşan kişilerin büyük çoğunluğunun, bir süre önce Avrupa veya Batı Afrika ziyareti yaptığı kaydedildi. Maymun çiçeği virüsünün risk boyutu "orta seviye" olarak sınıflandırıldı.

Yorumlar (0)