Rize-Artvin Havaalanı’nı 1 ayda kaç yolcu kullandı? Sayı belli oldu

14 Mayıs’ta gerçekleştirilen görkemli bir törenle hizmete açılan Rize-Artvin Havaalanı, 1 aydır yolcularına hizmet vermeye devam ediyor. Deniz üzerine dolgu yapılarak hayata geçirilen Rize-Artvin Havaalanı’nı 1 ayda kaç yolcunun kullandığı da açıklandı. 

SEYAHAT 17.06.2022, 12:45 19.06.2022, 11:36
Rize-Artvin Havaalanı’nı 1 ayda kaç yolcu kullandı? Sayı belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de katıldığı törenle hizmete açılan Rize-Artvin Havaalanı’nda bugüne kadar 372 uçuş gerçekleştirildi. Rize-Artvin Havaalanı’nda 14 Mayıs’tan bu yana ağırlanan yolcu sayısı ise 48 bin 103 olarak açıklandı. 

1 ayda 372 uçuşa ev sahipliği yaptı

Bölgeye özgü bir sembol olan çay bardağı şeklinde inşa edilen hava trafik kontrol kulesi ile tüm dünyada ses getiren Rize-Artvin Havaalanı, deniz üzerine dolgu yapılarak hayata geçirilen nadir projeler arasında yer alıyor. İlk 1 ayda 48 bini aşkın yolcuyu misafir eden Rize-Artvin Havaalanı, 372 uçuşa da ev sahipliği yaptı. Tarihi projenin açılışının ilk gününde ise toplam 50 uçak iniş-kalkış yapmıştı. 

“Adeta köyüme uçakla gidip geliyorum”

Okulların tatil dönemine girmesi ve Kurban Bayramı’nın yaklaşması sebebiyle Rize-Artvin Havaalanı’ndaki hareketliliğin daha da artması bekleniyor. Rize-Artvin Havaalanı’na iniş yapan yolculardan Abbas Akbayrak, böylesine önemli bir projenin bölgeye kazandırılmasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirerek, “Burayı ilk kez gördüm. Ben yurt dışında yaşıyorum. Yurt dışında da birçok havaalanı gördüm ama burası da gerçekten mükemmel olmuş. Doğu Karadeniz’in yeşilini ve mavisini harmanlayan bir güzellik ortaya çıkmış. Havaalanı köyüme de çok yakın. Yaklaşık 5 kilometrelik bir uzaklıkta. O sebeple ben ayrı bir sevinç yaşadım. Adeta köyüme uçakla gidip geliyorum” şeklinde konuştu. 

“Bölge halkımız için çok büyük bir kolaylık”

Rize’den İstanbul’a gidecek olan yolculardan Yasin Yıldız ise yaptığı açıklamada, “Ben İstanbul’a simit götürüyorum. Buranın simidi bir başka. Artık Rize ve İstanbul arasındaki mesafe çok azaldı. Buradan simitlerimizi aldık, inşallah soğumadan İstanbul’a götürüp afiyetle yiyeceğiz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi. Bir diğer yolcu Cabir Dede ise, “Artık mesafeler çok azaldı. Uçakla buralara gelmek de nasip oldu. Herkese teşekkür ediyoruz. Bölge halkımız için çok büyük bir kolaylık. Eskiden Trabzon’a inmek zorunda kalıyorduk. Artık evimize kadar uçak geliyor. Böyle bir konforu hayal bile edemezdik” dedi. 

“Artvin’e artık çok daha kolay bir şekilde gidiyoruz”

Rize-Artvin Havaalanı’nı kullanan bir diğer yolcu Serdar Yılmaz da Artvin’e gideceğini belirterek, “Eskiden Artvin’e gitmek için önce Trabzon Havaalanı’na inerdik. Bazen Batum Havaalanı’na inmek zorunda kalıyorduk. Artık böyle bir sıkıntı yaşamıyoruz. Çok önemli ve güzel bir proje oldu bizim için. İnanın çok sevindik. Artvin’e artık çok daha kolay bir şekilde gidiyoruz. Bu projeyi hayata geçiren herkese teşekkür ediyoruz. Ellerine, emeklerine sağlık” ifadelerini kullandı. 

4,4 milyar liraya mal oldu

Temeli 3 Nisan 2017’de atılan Rize-Artvin Havaalanı, bin hektarlık alan üzerine deniz dolgu projesiyle inşa edildi. 3 milyon metrekarelik deniz dolgu çalışmaları kapsamında 100 milyon tonu aşkın taş kullanıldı. Toplamda 4,4 milyar liraya mal olan tarihi proje, 32 bin metrekarelik terminal binası ve diğer ek binaları ile birlikte 47 bin 133 metrekare kapalı alandan oluşuyor. 135 bin metrekarelik peyzaj alanıyla da müşterilerini ağırlayan Rize-Artvin Havaalanı, toplamda 1453 ağaçla yeşillendirildi. Deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen dünyada 5’inci havaalanı olma özelliğini taşıyan Rize-Artvin Havaalanı, bu alanda Ordu-Giresun Havaalanı’nın ardından Türkiye’nin ikinci projesi olarak da dikkat çekiyor. 

Yorumlar (0)