ABD'de maymun çiçeği alarmı: Sert önlemler kapıda!

ABD'de maymun çiçeği virüsü vakalarının artması, sağlık uzmanlarını harekete geçirdi. Beyaz Saray koronavirüs ile Mücadele Koordinatörü Dr. Ashish Jha, virüsle mücadele kapsamında daha sert önlemlerin alınacağını duyurdu. Ülkedeki seyahat uyarı seviyesi yükseltildi. Aşılama uygulamasının hızlandırılacağı kaydedildi.

SAĞLIK 30.06.2022, 13:42 Hakan Öksüz
ABD'de maymun çiçeği alarmı: Sert önlemler kapıda!

İlk olarak İngiltere'de görüldükten sonra dünyanın birçok ülkesinde tespit edilen maymun çiçeği virüsü (monkeypox), dünya genelinde 49 ülkeye yayıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sabah saatlerinde yaptığı açıklama, virüsün Türkiye'de de tespit edildiğini ortaya çıkardı. 37 yaşındaki bir hastada maymun çiçeği virüsünün tespit edildiğini bildiren Bakan Koca, bu kişinin tecrit altında tutulduğunu söyledi.

Dr. Ashish Jha: "Çok daha sert önlemler alacağız"

Maymun çiçeği virüsünün en çok tehdit ülkelerden biri de ABD oldu. Virüsün ülkenin birçok eyaletinde görüldüğünü kaydeden sağlık uzmanları, aşılama çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtti. Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Beyaz Saray koronavirüs ile Mücadele Koordinatörü Dr. Ashish Jha, "Çok daha sert önlemler alacağız. Maymun çiçeğinin, koronavirüs gibi tüm ülkeye yayılmasının önüne geçeceğiz." dedi.

Önce 56 bin, daha sonra 240 bin doz aşı dağıtılacak!

ABD'de maymun çiçeği virüsünün tespiti için daha fazla test yapılacak. Aşılama uygulamasına yaygınlık kazandırılacak. Virüsün yüksek oranda görüldüğü bölgelerde iki doz Jyneos aşısı uygulanacak. İlk etapta 56 bin doz aşının eyaletlere gönderileceği, daha sonra ise 240 bin doz aşının dağıtılacağı belirtildi. 

ABD'de seyahat uyarı seviyesi yükseltildi

Maymun çiçeği virüsüne karşı ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) alarma geçti. Seyahat uyarı seviyesi, "gelişmiş önlemlerin uygulanması" düzeyine çıkartıldı. Seyahat uyarısının 2'nci seviyeye yükseltilmesinin halkı tedirgin etmemesi gerektiği, bunun sadece önleyici bir tedbir olduğu ifade edildi.

İki farklı türü bulunuyor: Batı Afrika ve Kongo!

Yıllar boyunca Afrika Kıtası'nın dışına çıkmayan maymun çiçeği virüsünün, geçirdiği bir mutasyon nedeniyle dünyaya yayıldığı düşünülüyor. Virüsün iki farklı türü bulunuyor. Dünya genelinde yaygınlık gösteren Batı Afrika türü virüs, bulaştığı her 100 kişiden 1'inin ölümüne neden oluyor. Yaygınlık kazanmayan Kongo türünde ise ölüm oranının yüzde 10 olduğu kaydediliyor.

Virüsün mutasyon hızı arttı!

Yapılan araştırmalar, maymun çiçeği virüsünün evrimleşme hızının son yıllarda arttığını gösteriyor. Uzmanlara göre vaka sayısında yaşanan patlama, virüsün mutasyon hızının artmasıyla yakından ilişkili. Hayvanlardan insanlara geçebilen maymun çiçeği virüsü, deri üzerinde kabarcıklar ve yüksek ateş gibi semptomlarla kendini gösteriyor.

Yorumlar (0)